tips-spotta-simglasögonen-konstiga-sportvanor-kvinnor-pool-badmössa

Att spotta i simglasögonen (och andra konstigheter i sportens värld)

Är du en av de dem som spottar i simglasögonen utan att egentligen veta varför? Låt oss förklara nyttan bakom de där märkliga vanorna!

Alla har vi någon grej vi gör – i omklädningsrummet, på startlinjen eller på avbytarbänken – för att öka våra chanser att prestera på topp. Men dessa vanor är ofta ett mysterium för oinvigda. Har du någonsin undrat varför folk spottar i simglasögonen, eller springer på stället vid övergångsställen? Läs vidare för att äntligen få dessa konstiga beteenden förklarade!

tips-spotta-simglasögonen-konstiga-sportvanor-imskyddspenna-kvinnor

Varför spottar folk i simglasögonen?

Du har säkert sett folk göra det, och gör det kanske till och med själv utan att fundera så mycket över varför. Simmare stryker ofta på ett tunt lager saliv på insidan av glasen. Är det frågan om någon sorts vidskepelse? Nej, det är bara ett sätt att motverka imma i simglasögonen. Det är temperaturskillnaden mellan kroppen och vattnet i simbassängen som ger upphov till imma på glasen, precis som på bilens vindruta när när det är kallt ute. Den tunna filmen av saliv på glasens insida hindrar imman från att fästa. Om du inte är så pigg på att stå och spotta mitt bland folk, eller är rädd att sikta fel, så kan du istället för saliv använda duschgel, diskmedel, tandkräm eller (hör och häpna) potatis! Oavsett vilket du väljer, stryk på ett tunt lager på glasens insida och skölj sedan av dem med rent vatten. Eller så köper du helt enkelt ett par imskyddsbehandlade simglasögon, så slipper du kladda. Var då noga med att inte röra vid glasens insida eller låta vatten komma in. Om du fortfarande har problem med imma, prova vår imskyddspenna, som snabbt och enkelt låter dig imskyddsbehandla dina simglasögon. 

tips-spotta-simglasögonen-konstiga-sportvanor-tänder-rugby

Varför doppa tandskyddet i hett vatten?

Det vilar i din tränares hand mellan två boxningsronder, stoppas innanför strumpkanten när du ska slå en straffspark i rugby, tuggas tankspritt på medan du sitter på avbytarbänken och får dig att se ganska fånig ut när du ler brett efter att ha gjort mål. Tandskyddet är lika delar lyckoamulett och skyddsutrustning, och en väldigt personlig pryl – vilket är ganska logiskt med tanke på att det tillbringar större delen av tiden i din mun. En del i att bli vän med sitt tandskydd är att doppa det i hett vatten.

Är det för att ta död på bakterier? Faktiskt inte. Poängen med ett tandskydd är förstås att skydda tänderna vid en smäll. För att det ska skydda ordentligt måste det formas efter tänderna, och till det används hett vatten. Efter 20 till 30 sekunder blir plastmaterialet så pass mjukt att det kan formas efter dina tänder. På så sätt undviker du att tandskyddet glider runt i munnen medan du försöker att koncentrera dig på spelet.

Var bara försiktig så att du inte bränner dig. Ett tips är att torka av tandskyddet eller låta det mellanlanda i ljummet vatten på vägen mellan det heta vattenbadet och din mun.

tips-spotta-simglasögonen-konstiga-sportvanor-löpning-kvinnor

Varför springa på stället i väntan på grön gubbe?

Ett annat märkligt beteende vi nog alla har bevittnat är joggares vana att stå och springa på stället vid rödljus. Är inte det ett perfekt tillfälle att ta en kort paus och hämta andan? Är dessa personer övermotiverade och besatta av att springa precis hela tiden? Varför fortsätta springa när man inte rör sig framåt?

Därför att långdistanslöpning först och främst handlar om att hålla en jämn rytm! För att hålla flåset och hastigheten på en jämn nivå är det lättare att fortsätta springa på stället, eller göra höga knän, än att ta en paus vid varje övergångsställe. Om du någonsin har provat terränglöpning eller medeldistanslöpning vet du vilken effekt rytmförändringar och spurter har på benen och lungorna. Men stanna du med händerna ledigt stödda på höfterna vid varje rödljus under nästa löptur, om du vill. Det kan bli en intressant upplevelse!

tips-spotta-simglasögonen-konstiga-sportvanor-badkläder-träning

Varför rakar sig simmare?

Låt oss återvända till simbassängen! Det sista ämnet vi ska ta upp är frågan om varför simmare (manliga som kvinnliga) rakar sig. Är det någon sorts ritual före tävlingar, eller bara en fråga om mode och stil?  

Det är förstås nära till hands att tänka att det handlar om motståndet i vattnet och om att "raka av" värdefulla milllisekunder med hjälp av babylen hud – och det är delvis sant. Men rakningen handlar faktiskt mer om att öka känseln! Vid rakningen avlägsnas ett tungt lager hud tillsammans med kroppshåret. Det gör huden mycket mer mottaglig för känslan av att glida genom vattnet, en känsla som är viktig för att kunna finslipa tekniken. Den här har visats sig inte minst inom konstsim. Där handlar det inte om att slå tider eller rekord, utan om att känna av vattenytans nivå på benen för att utföra olika rörelser perfekt. Knepet är att raka sig kvällen innan, och inte samma dag!

Vad tycker du är konstigt i sportens värld? Boxare och rugbyspelare som stryker vaselin på ögonbrynen? Domare som verkar besatta av dobbarna på fotbollsspelarnas sulor?

Att spotta i simglasögonen (och andra konstigheter i sportens värld)

Merwen

Redaktör på DECATHLON
Hängiven basketspelare och simmare, och sportälskare överlag.

Du kanske också är intresserad av det här:

rullskridskor eller inlines

Hur håller jag motivationen för att träna uppe?

Du har all motivation som krävs, och vill äntligen börja sporta igen! (Efter uppehåll av olika orsaker...) Ta del av några tips för att fortsätta med träningen i längden, och hålla motivationen på topp! Mål: hitta takten och hålla den... kort sagt, det är dags att ta tag i träningen igen!

Saker att ha med sig på en landsvägstur | Decathlon

Saker att ha med sig på en landsvägstur: 5 måsten

Alla har vi väl någon gång gjort misstaget att dra ut på en runda utan tillräcklig utrustning. Oavsett om det är mörka regnmoln eller en punka som sätter käppar i hjulet, så får man bittert ångra att man inte tog med sig de där grundläggande prylarna.

trekkingens-positiva-effekter

Trekkingens positiva effekter på hälsan

Vandring och trekking är aktiviteter med massor av positiva effekter, oavsett hur långt du går, var du går någonstans och din fysiska form.

Hur du håller dina simglasögon i gott skick

Hur du håller dina simglasögon i gott skick

Du behöver ta hand om dina simglasögon på rätt sätt för att de ska hålla länge. För att ta reda på hur du gör det på bästa sätt, klicka här.