Tre vänner som blickar ut över snöiga bergstoppar

Den ultimata packlistan till skidresan

Är du osäker på vad du behöver ha med dig på skidresan? Ta hjälp av vår ultimata packlista nästa gång! Vi har dessutom ett stort utbud av smarta på produkter här på Decathlon.

Planerar du en skidresa och har börjat fundera på vad du ska packa? Oavsett om du ska semestra i Åre eller Chamonix är det såklart viktigt att du får med dig allt som behövs för att få ut det mesta av din resa. Vår packlista är framtagen för att du ska slippa glömma något.

Den innehåller allt från skidutrustning till smarta tips om hur du kan packa för att få med dig sakerna på flygplanet – vi har tänkt på allt för att underlätta för dig!

Underställströja i blå/grå

Den ultimata packlistan för skidsemestern

Skidkläder

Underställ.
Underställskläder är det första lagret mot huden. De har som funktion att hålla dig varm hela dagen. Därför bör du undvika bomull eftersom det suger upp fukt och svett, vilket kan kyla ner dig snabbare. Om du ska vara borta i en vecka bör du packa minst tre hela underställ med byxor och tröja.

Mellanlager.
Mellanlagret bärs över understället. Räkna med att ta med dig tre eller fyra uppsättningar för en vecka, så har du så att du klarar dig. Här passar plagg i t.ex. fleece eller merinoull eftersom det är material som håller värmen bra.

Svart innerjacka och brun skidjacka

Innerjacka.
Med en innerjacka får du ytterligare ett värmande lager mellan dig och ytterkläderna. Ibland räcker det med en innerjacka. Då kan du skippa mellanlagret.

Ytterplagg.
Skidjackor och skidbyxor är gjorda i ett isolerande och vattentätt tyg för att hålla dig torr och varm hela dagen i skidbacken. De brukar dessutom ha flera smarta fickor för t.ex. läppbalsam, telefon och liftkort.

Skidhjälm med visir

Skidhjälm.
Skidhjälmen skyddar ditt huvud om du skulle trilla.

Skidglasögon.
Oavsett väder kommer du att behöva ett par skidglasögon (eller solglasögon) för att säkerställa att du har god sikt i backen.  Det finns tyvärr inte alltid skidglasögon att hyra. Därför är det extra viktigt att du kommer ihåg dina egna, så att du slipper köpa ett par dyra på plats.

Ett par svarta skidhandskar

Handskar.
Ett par skidhanskar hjälper dig att hålla händerna varma och torra. De är dessutom designade för att vara bekväma när du bär skidorna eller håller i stavarna. När det är riktigt kallt kan innerhandskar vara bra för att skydda händerna mot kyla.

Strumpor.
Ett par tjocka skidstrumpor är ett måste om du vill ha torra, varma fötter hela dagen. Om du ska vara bortrest länge bör du packa ner några extra par, för säkerhets skull.

Halsvärmare eller balaklava.
Halsvärmare och balaklava är två fantastiska plagg för riktigt kalla dagar i backen. De håller nämligen ansiktet varmt. Packa med dig åtminstone en av varje! På så sätt kan du välja vilken du vill bära beroende på vädret.

Wedze pjäxa i svart/vitt

Skidutrustning

Ofta kan man hyra det mesta på plats, men ibland vill man helt enkelt ha med sig sin egen skidutrustning. Om du vill ta med dig dina egna saker bör du packa följande:
Skidor.  
Pjäxor.
Stavar.

Längre ned i artikeln ger vi lite tips och tricks för det billigaste och bästa sättet att ta med skidorna på flygresan. Oavsett hur du reser är det dock en bra idé att använda ett transportfodral som skyddar sakerna.

Wedze ryggsäck i blått

Viktiga saker att ha i skidbacken

Vi har även tagit fram en lista över saker som kan vara användbara att ha med sig till skidbacken.
Om du är ute hela dagen eller om du åker off-pist gäller det att vara förberedd och rätt rustad.  Vi rekommenderar att du tar med dig följande saker.

En liten ryggsäck. En liten ryggsäck räcker för att ha med sig en vattenflaska och ett mellanmål, och rymmer även en fleecetröja om det blir varmt under eftermiddagen.

Solkräm och läppbalsam. Snön reflekterar solljuset, så det är lätt att man råkar bränna sig i ansiktet. För att slippa sveda och skidglasögonsbränna bör du smörja in dig regelbundet med en solkräm och ett läppbalsam med hög SPF.

Lavinutrustning. Om du planerar att åka off-pist måste du tänka på säkerheten. Ta alltid med dig lavinsändare, lavinspade och lavinsond. Lavinutrustningen kan rädda ditt liv!

En blå skidmössa med ränder och tofs från Wedze

After ski

After ski översätts ungefär till "efter skidåkningen" och är en självklar del av skidsemestern. Det går främst ut på att slappna av och återhämta sig efter en heldag i backen. Därför bör du även packa ner lite kläder som fungerar utanför pisten.

Mössa. När du har haft skidhjälm på dig hela dagen har du förmodligen inte den snyggaste frisyren. En mössa kan vara praktiskt för att dölja din hjälmfrisyr om du behöver lämna hotellrummet eller gå ut.

Tunna vantar. Ett par tunna vantar kan vara bra att ha om du ska gå ut i närområdet.

• Badkläder. Glöm inte badkläderna! Hotellen har ofta en relaxavdelning med pool och bubbelpool.

• Vanliga kläder. Om du vill lämna hotellrummet då och då kan det vara bra att packa lite vanliga kläder, så att du slipper traska runt i understället. Glöm bara inte att det är kallt ute! Se till att kläderna är varma och sköna.

•Vinterskor. Tänk på att ta med dig ett par kängor med bra sula så att du inte halkar runt när du promenerar.

• Pyjamas. Efter en lång dag i skidbacken lär du vara riktigt trött i både kropp och knopp. Ta med dig en härlig pyjamas så att du kan sova gott och vakna utvilad!

• Spel och en bra bok. Ta med dig några tidsfördriv! Kortspel är alltid kul att spela tillsammans, och vem vill inte mysa framför brasan med en spännande bok? Brädspel kan också vara roligt för både stora och små.

Andra nödvändigheter

Utöver skidutrustning och kläder finns det några saker som man måste ha med sig på resan. Se därför till att du har med dig följande saker:

• Försäkringsdokument. Alla kan råka ut för en olycka. Se därför till att ha med dig alla nödvändiga dokument för eventuell sjukvård. Kontrollera att din reseförsäkring täcker skidresor. Alla försäkringar gäller nämligen inte vid så kallade extremsporter.

• Deep Heat-kräm. Skidåkning tränar hela kroppen och du kommer definitivt att känna det i musklerna. Deep Heat kan hjälpa till att lindra muskelvärken så att du kan bege dig ut i pisten igen nästa dag.

• Passfoton. Vissa hotellanläggningar kräver ett passfoto till liftkortet. Hör vad som gäller för ditt hotell innan du reser.

• Adapter. Det finns inget värre än att inte kunna ladda telefonen! Kontrollera om du behöver en adapter för att kunna använda dina grejer.

Så får du med dig all din skidutrustning på planet

En av de största utmaningarna med skidsemestern är att få med allt du behöver på flygplanet.  Flygbolagens bagageregler begränsar mängden du kan ta med dig. Ibland måste du till och med betala en extra avgift för skidutrustningen. Både Swiss Air och British Airways tillåter skidåkare att ta med skidutrustningen kostnadsfritt så länge de har en biljett som inkluderar incheckat bagage. Vi har även sammanställt några smarta packningstips för att få ner allting i väskan.

• Rulla kläderna.
Hopvikta kläder tar mer plats än rullade. Packningsexperter rullar därför alltid sina kläder! Du kan göra dem ännu mindre genom att sätta gummiband runt de rullade plaggen eller köpa vakuumpåsar att packa i. Dessa trick kan göra underverk i resväskan.

• Använd alla utrymmen. Stoppa ner strumpor i skorna och förvara ömtåliga föremål i skidhjälmen! Försök använda precis alla utrymmen i hela väskan. Du kan till exempel förvara skidglasögonen i hjälmen,  och om det finns plats kvar kan du skydda glasögonen med ett par vantar.

• Packa tunga föremål i ditt handbagage. Genom att packa tyngre föremål i handbagaget kan du spara plats i resväskan. De flesta flygbolag låter dig ta med en mindre väska, t.ex. en ryggsäck, ombord på planet. Vissa skoväskor går också att ha som handbagage. Glöm inte att kontrollera måtten på din väska och jämföra med flygbolagets regler.

• Packa lätta kläder och bär de tunga. Ha på dig dina tyngsta plagg under resan! Ta på dig jackan och packa ner det lätta understället, så sparar du lite vikt. Genom att bära dina tunga ytterplagg sparar du både plats och vikt i bagaget, och slipper dessutom frysa när du anländer till fjällen. En win win-situation, helt enkelt!

Tre vänner som blickar ut över vackra, snöiga bergstoppar och träd

Vi hoppas att listan har varit till hjälp, och önskar dig en riktigt trevlig resa!

Annat som kan intressera dig...

Wedzes tips för att hålla händerna varma i backen

Håll händerna varma i backen

Kalla händer kan förvandla en underbar dag i backen till en mardröm. Tack och lov går det att undvika, om du utrustar dig rätt och tänker på vissa saker. Här är våra tips.

stavar

Hur väljer jag skidstavar?

Ingen skidåkning utan stavar – de hjälper dig att hålla balansen, kontrollera hastighet och riktning och ta dig upp igen när du har ramlat.

Barn som står med skidor i snön

Hur väljer jag skidor till mitt barn?

Läs våra experters guide för att välja barnskidor.

skidor

Hur väljer jag skidglasögon?

Låt oss guida dig till rätt skidglasögon!

hur väljer jag skidor guide decathlon

Hur väljer jag skidor?

Låt oss guida dig till att välja rätt skidor!

Hur väljer jag skidhjälm guide wedze

Hur väljer jag skidhjälm?

Låt oss guida dig till rätt skidhjälm!