Unselected
Säkerhetsväst och ryggskydd för ridning

Hur du väljer säkerhetsväst för ridning

Ridning är en sport för alla, men om man ramlar av hästen kan allvarliga skador ske. Det rekommenderas därför att du alltid bär en säkerhetsväst när du rider för att minska skaderisken vid fall. Här är några tips för att välja rätt säkerhetsväst.

Unselected

Du ska välja säkerhetsvästen eller ryggskyddet utifrån två kriterier: typ av skydd och skyddsnivån.

Unselected

Typ av skydd: säkerhetsväst eller ryggskydd?

Det finns två typer av skydd: säkerhetsvästar och ryggskydd.

SÄKERHETSVÄST: Designad för att skydda ryttarens överkropp vid en sammanstötning eller vid fall, skyddar både bröstkorgen och ryggen. Tillverkad i en flexibel skumvaddering som är stötdämpande vid fall och skyddar ryggraden, njurarna, bröstkorgen och bukhålans organ. En säkerhetsväst föredras ofta vid uteritter och hoppning eftersom säkerhetsvästen skyddar  över bukhålans mjukdelar vid exempelvis fall in i trädgrenar och hoppbommar.

RYGGSKYDD: Som man förstår av namnet, så skyddas endast ryggen med ryggskydden. De kan ha hårda, sammanfogade skal eller skumvaddering integrerad i en mjuk väst. Ryggskydden är designade för att vara bekväma, och ger ryttaren bättre rörelsefrihet är en skyddsväst. De är mer diskreta och ger mer komfort, men kom ihåg att de inte ger ett lika fullständigt skydd.

Tänk på att kolla med din ridskola vilket de helst vill att ryttaren använder, detta kan vara olika beroende på ridskolans olycksförsäkring

Unselected

Att välja rätt storlek på säkerhetsvästen

Rätt storlek på säkerhetsväst och ryggskydd kan vara riktigt svårt, alla ryttare har stått där i butiken första gången, klämt och känt och undrat om det verkligen ska vara så obekvämt?

Här är vad du kan kika på när du prövar!

Framtill ska en säkerhetsväst täcka nyckelben och hela revbenen och sluta ett par cm nedanför revbenen, utan att hindra ryttaren från att kunna luta sig framåt och röra sig fritt. Många nya säkerhetsvästar är lite stela och ovana för nya ryttare, så det är viktigt att ta sin tid att hitta den som täcker det den ska, men ändå håller dig rörlig nog för att hoppa upp på hästen och kunna justera stigbyglarna.

Baktill ska en bra säkerhetsväst eller ryggskydd täcka hela ryggraden nästan ner till svanskotan, men var försiktig att skyddet samtidigt inte blir för långt så att den slår i sadeln och kommer skumpa omkring när man rider lätt, eller på annat sätt hindra rörelserna. Sitt gärna på en bänk när säkerhetsvästen eller ryggskyddet prövas ut, så att man kan se om den hamnar för långt ifrån svanskotan eller om den kommer att slå i sadeln.

Var noga med att skyddet sitter tätt mot kroppen, ingen jacka ska rymmas under, då kommer säkerhetsvästen eller ryggskyddet sitta för löst och inte skydda som den ska vid till exempel ett fall eftersom det rör på sig. Är det kallt, satsa på en bra fleece tröja med hög hals och vindskyddande paneler som går bra att ha under säkerhetsvästen.

Unselected
Kardborreband på säkerhetsväst



Viktigt att tänka på
med säkerhetsvästar!

Många säkerhetsvästar har en rödmarkering på kardborrebanden. Det  är det viktigt att rödmarkeringen täcks helt och inte syns när du justerat säkerhetsvästen till din storlek. Om rödmarkeringen syns finns nämligen en risk att säkerhetsvästen inte sitter fast tillräckligt bra och att kardborren kan lossna och gå upp om man ramlar av.

KOM IHÅG: Ett ryggskydd eller säkerhetsväst tillsammans med en bra ridhjälm är jätteviktiga för alla ryttare och måste sitta som de ska. En för stor eller för liten säkerhetsväst eller hjälm kan vara farligt. Fråga alltid personalen i butiken eller på ridskolan om du är osäker och behöver hjälp.

Unselected

Ryggskydd istället för säkerhetsväst?

Ett alternativ som vi tidigare nämnt till säkerhetsväst är ryggskydd. Ryggskydden för ridning är relativt nya på marknaden, utvecklade med inspiration från skydden som används av motorcyklister och även ryggskydden för utförsåkning. Ett ryggskydd följer säkerhetsstandarden för motorcykelåkning och kan vara mycket bekvämare och ge mer rörelsefrihet än en säkerhetsväst. Det rekommenderas dock mest för inomhusbruk i manegen och inte för hoppning då ryggskyddet saknar främre skyddet för revben och nyckelben. Men om man känner att ett ryggskydd är något man kan tänka sig att pröva, och är osäker på hur den ska sitta, se videon nedan med vårt ryggskydd från Fouganza (texten är på franska)

Unselected
ryggskydd på ridande junior

Skyddsnivå på säkerhetsvästar och ryggskydd

För säkerhetsvästar finns det tre skyddskategorier.

Nivå 1: Säkerhetsvästar med den lägsta skyddsnivån för licensierade jockeys (nivå 1 avser ej andra utövare).

Nivå 2: Säkerhetsväst för ridning med risk på medelnivå. Detta är mininivån som rekommenderas för alla nivåer av ryttare, från nybörjare till expertnivå, i en ridklubb eller på fritiden.

Nivå 3: Säkerhetsväst med högt skydd lämpligt för fritidsryttare och tävling. Det är även avsett för personer som arbetar i kontakt med hästar och utsätts för risk att sparkas. Denna skyddsnivå rekommenderas även för körning och fälttävlan.

Våra ryggskydd är certifierade för ridning av experter och svarar upp till standard EN1621-2: Skyddskläder mot mekanisk påverkan för motorcyklister. Var god uppmärksamma att det är en annan certifiering än den för säkerhetsvästar. Nivå 2 som vi nämner här skiljer sig åt för ryggskydd och säkerhetsvästar. Ryggskydden tillåts inte i tävlingar som kräver nivå 3 för säkerhetsvästar, som till exempel fälttävlan.

Unselected

Säkerhetsklassningar på säkerhetsvästar

På den lilla bruksanvisningen till säkerhetsvästen står bland annat vilka märkningar och säkerhetsklassningar skyddet har. I Europa ska det minst anges:
-BETA-certifikat (British Equestrian Trade Association)
-Testad enligt standard SS-EN 13158 (Säkerhetstestning enligt Europeisk Standard)
-CE-märkning (Godkänd som säkerhetsutrustning enligt Europeisk Standard)
-Samt om väst eller ryggskydd är godkänt för nivå 1, nivå 2 eller nivå 3

För Ryggskydd finns än inga säkerhetsklassningar för ridning, utan dessa följer de märkningar och standarder som gäller för motorcykel (EN 1621-2-2014)
Mer information om märkningarna hittas hos Svenska Ridsportförbundet

Unselected

Vilken säkerhetsväst kan jag ha på min ridskola?

Generellt rekommenderas säkerhetsvästar för alla under 18 som rider. Olika krav kan gälla på olika ridskolor om Ryggskydd och Uppblåsbara västar, beroende på om ridskolan har en försäkring som gäller specifika säkerhetsvästar för deras elever, eller rider mer ute och behöver att eleverna använder robustare säkerhetsvästar. Kontakta alltid ridskolan du rider på och fråga om du är osäker

Unselected

Vilken säkerhetsväst kan jag ha på tävlingar?

Är du under 18 måste du bära säkerhetsväst med skydd fram och bak på alla typer av ridtävlingar.

På en Hopptävling eller Fälttävling måste du alltid på tävlingsområdet som ryttare bära en CE-märkt säkerhetsväst med SS-EN 13158 standard av nivå 3, högsta klassningen.

Även på en Dressyrtävling kan du självklart ha ryggskydd eller säkerhetsväst om du vill, både under kavaj eller frack, eller ovanpå, men det är inte ett måste om du är över 18.  

Unselected

Kom ihåg att säkerhetsvästar kan kännas bökiga, men en skyddad ryggrad är värt besväret!

Unselected
Välj rätt säkerhetsväst eller ryggskydd för ridning

Jessica

Ryttare och Hästälskare

Passionerad ryttare som småtävlat på klubbnivå! Jag har alltid älskat ridning ända sen jag var liten och tjatade mig till att få börja rida på ridskola trots att jag är allergisk mot både päls och gräspollen som barn, men trots mycket snuva hängde kärleken till stallet kvar och jag blev hästbiten för resten av livet!

Unselected

Du kanske även gillar

Ridhjälm provas innan lektion

Hur du väljer rätt ridhjälm

Säkerhet är en viktig aspekt inom ridning, både för juniorer och vuxna. Här kommer tips för hur du väljer rätt hjälm för att rida säkert.

Ridleggins i sadel

Hur väljer jag ridbyxor?

Vilken typ av ridbyxor behöver jag och hur ska de sitta? Läs vidare så svarar vi på dessa frågor här!

Stövlar

Hur du väljer ridstövlar

Läder eller PVC? Med eller utan snörning? Det finns ett stort utbud av stövlar att välja från. Här kommer tips för att hjälpa dig välja rätt modell.

Shortchap

Hur du väljer rätt shortchaps

Är läder rätt material för dig, eller snarare en modell i syntet? Föredrar du resårband eller resårkil? Du ska välja dina shortchaps beroende på var du rider, och din nivå.