Hur väljer jag elcykel?

Du har bestämt dig, du ska införskaffa en elcykel. Men vilken då? Vi guidar dig till att välja rätt modell i 8 steg.

Hur väljer jag elcykel?

VILKEN ELCYKEL SKA JAG VÄLJA?

Att investera i en elcykel är alltid en god idé! Men innan du kan njuta av att susa fram med lite extra fart, måste du förstås välja modell. Och är man inte tekniskt lagd kan det kännas krångligt att jämföra olika batterier, motorer och typer av assistans: vad betyder alla dessa siffror och tekniska begrepp? Här ska vi försöka att besvara dina frågor och ge dig den information du behöver för att välja rätt elcykel för just dig!

1. VARFÖR VÄLJA EN ELCYKEL?

Det finns en massa bra anledningar till att skaffa sig en elcykel.

Att cykla är bra både för hälsan och miljön och gör dig dessutom gladare! Har du långt att åka och många backar att kämpa dig uppför, men vill ändå fortsätta cykla? Vill du göra längre cykelutflykter eller prova på att cykla el-MTB i skogen? Är du trött på att sitta i bilköer i rusningstid? Lite elektrisk hjälp på traven är allt du behöver! Men elcykeln är trots allt ändå en cykel, för du måste trampa för att aktivera elassistansen.

Det gör elcykeln till det bästa sättet att ta sig från punkt A till punkt B och få vardagsmotion på köpet, utan att komma fram svettig och slutkörd.

2. Vilken typ av elcykel passar mig?

Elcitycykeln – den typiska elcykeln

Är cykeln ditt dagliga transportmedel för att ta dig runt på stan? En elcitycykel (som är det man oftast avser när man bara säger "elcykel") är perfekt för dig som vill göra bekväma turer och slippa komma fram till jobbet eller kompisträffen svettig och andfådd.

Hur väljer jag elcykel?

Hopfällbar elcykel

Brukar du kombinera olika färdsätt, som cykling och kollektivtrafik? Eller har du inte tillgång till någon cykelparkering? Då rekommenderar vi en hopfällbar elcykel.

Hur väljer jag elcykel?

Elhybridcykel

Behöver du en mer mångsidig cykel, som funkar lika bra för jobbpendling som för helgutflykter? Då är det en elhybridcykel du är ute efter.

Hur väljer jag elcykel?

El-MTB / e-MTB

Vill du ge dig ut på äventyr längs naturstigar, med branta klättringar och hinder i vägen som stenar och rötter?  Då måste du prova en el-mountainbike!

Hur väljer jag elcykel?

3. VILKEN TYP AV MOTOR SKA JAG HA PÅ ELCYKELN?

Motorn är elcykelns hjärta.
Den första frågan du behöver ställa dig är: navmotor eller mittmotor? När du väljer elcykel bör du välja motortyp utifrån dina behov och vilken känsla du vill få när du cyklar. Åkkänslan påverkas av var motorn är placerad, vilket vridmoment (anges i newtonmeter) och vilken effekt den har.

Motorn på en elcykel kan sitta på två ställen:
- Navmotor (i bakhjulets nav)
- Mittmotor (i vevpartiet)

En navmotor gör cykeln lite mer baktung, särskilt om batteriet också är monterat bak på pakethållaren. En mittmotor gör cykeln mer balanserad. Mittmotorer är dyrare än navmotorer, vilket innebär att instegsmodeller i regel har navmotor. Men det finns också högkvalitativa cyklar i det dyrare segmentet som är utrustade med navmotor. En annan sak som har stort inflytande över åkkänslan är vilken typ av sensor cykeln har. ""En pedalsensor ger känslan av kraftigare elassistans, medan en momentsensor ger en känsla som mer liknar den av att cykla på en vanlig cykel, eftersom den bidrar med mer kraft ju större tryck du sätter på pedalerna.

När du bedömer en elcykelmotor är vridmomentet en av de första sakerna att titta på. Vridmomentet anges i newtonmeter (Nm) och talar om vilken kraft motorn genererar i rörelse. Ju högre vridmoment, desto lättare blir det att ta sig uppför backar och transportera tunga saker på cykeln.

VISSTE DU ATT...
En motors vridmoment ska inte blandas ihop med motorns effekt, som är begränsad av EU-lagstiftning till 250 watt. När du jämför vridmoment för olika motorer, kontrollera att vridmomentet anges för samma effekt, alltså 250 watt.

4. VILKEN TYP AV BATTERI SKA JAG HA PÅ ELCYKELN?

Batteriet är elcykelns lungor. Batteriets kapacitet avgör cykelns räckvidd, men den påverkas också av andra faktorer:
- Den sammanlagda vikten av cykel, cyklist, utrustning och last på cykeln
- Typ av väg, till exempel platt eller backig
- Väder (regn, blåst, kyla, sol)
- Cykelns mekaniska skick (tryck i däcken och drivlinans skick)
- Sätt att cykla (kadens, kännedom om och anpassning till cykelns funktionssätt samt om bromsarna används överdrivet mycket).

Batteriets kapacitet anges i wattimmar (Wh). Ju högre laddning (Ah), desto längre räcker batteriet. Ju högre spänning (V), desto lättare blir det att ta sig uppför backar.
Exempel: elcykeln Elops 920 E har ett batteri på 36 V och 11,6 Ah, vilket ger en kapacitet på 36 V x 11,6 Ah = 418 Wh.

Alla våra elcykelbatterier är litiumjonbatterier, som inte har någon minneseffekt. Du kan ladda batteriet när som helst, men vänta inte tills det är helt urladdat. Full uppladdning tar mellan 3–7 timmar.

Batteriet kan vara placerat på olika ställen. Vanligast är att det sitter på pakethållaren eller diagonalröret. Våra batterier är avtagbara och låses fast i cykeln för att förhindra stöld. Batteriet laddas med en medföljande laddare, via ett vägguttag som vilken elapparat som helst.

VISSTE DU ATT...
När batteriet är uttjänt bör det lämnas in för återvinning på en miljöstation eller återvinningscentral (kolla vad som gäller där du bor). Om du behöver ett extra batteri kan du köpa det som reservdel via vår webbshop eller i våra verkstäder.

Hur väljer jag elcykel?