Unselected
Hur väljer jag elcykel?

Hur väljer jag elcykel?

Du har bestämt dig, du ska införskaffa en elcykel. Men vilken då? Vi guidar dig till att välja rätt modell i 8 steg.

Unselected

VILKEN ELCYKEL SKA JAG VÄLJA?

Att investera i en elcykel är alltid en god idé! Men innan du kan njuta av att susa fram med lite extra fart, måste du förstås välja modell. Och är man inte tekniskt lagd kan det kännas krångligt att jämföra olika batterier, motorer och typer av assistans: vad betyder alla dessa siffror och tekniska begrepp? Här ska vi försöka att besvara dina frågor och ge dig den information du behöver för att välja rätt elcykel för just dig!

Unselected

1. Varför välja en elcykel?

Det finns en massa bra anledningar till att skaffa sig en elcykel.

Att cykla är bra både för hälsan och miljön och gör dig dessutom gladare! Har du långt att åka och många backar att kämpa dig uppför, men vill ändå fortsätta cykla? Vill du göra längre cykelutflykter eller prova på att cykla el-MTB i skogen? Är du trött på att sitta i bilköer i rusningstid? Lite elektrisk hjälp på traven är allt du behöver! Men elcykeln är trots allt ändå en cykel, för du måste trampa för att aktivera elassistansen.

Det gör elcykeln till det bästa sättet att ta sig från punkt A till punkt B och få vardagsmotion på köpet, utan att komma fram svettig och slutkörd.

Unselected
Hur väljer jag elcykel?

2. Vilken typ av elcykel passar mig?

Elcitycykeln – den typiska elcykeln

Är cykeln ditt dagliga transportmedel för att ta dig runt på stan? En elcitycykel (som är det man oftast avser när man bara säger "elcykel") är perfekt för dig som vill göra bekväma turer och slippa komma fram till jobbet eller kompisträffen svettig och andfådd.

Unselected
Hur väljer jag elcykel?

Hopfällbar elcykel

Brukar du kombinera olika färdsätt, som cykling och kollektivtrafik? Eller har du inte tillgång till någon cykelparkering? Då rekommenderar vi en hopfällbar elcykel.

Unselected
Hur väljer jag elcykel?

Elhybridcykel

Behöver du en mer mångsidig cykel, som funkar lika bra för jobbpendling som för helgutflykter? Då är det en elhybridcykel du är ute efter.

Unselected
Hur väljer jag elcykel?

El-mtb / e-mtb

Vill du ge dig ut på äventyr längs naturstigar, med branta klättringar och hinder i vägen som stenar och rötter?  Då måste du prova en el-mountainbike!

Unselected

3. Vilken typ av motor ska jag ha på elcykeln?

Motorn är elcykelns hjärta.
Den första frågan du behöver ställa dig är: navmotor eller mittmotor? När du väljer elcykel bör du välja motortyp utifrån dina behov och vilken känsla du vill få när du cyklar. Åkkänslan påverkas av var motorn är placerad, vilket vridmoment (anges i newtonmeter) och vilken effekt den har.

Motorn på en elcykel kan sitta på två ställen:
- Navmotor (i bakhjulets nav)
- Mittmotor (i vevpartiet)

En navmotor gör cykeln lite mer baktung, särskilt om batteriet också är monterat bak på pakethållaren. En mittmotor gör cykeln mer balanserad. Mittmotorer är dyrare än navmotorer, vilket innebär att instegsmodeller i regel har navmotor. Men det finns också högkvalitativa cyklar i det dyrare segmentet som är utrustade med navmotor. En annan sak som har stort inflytande över åkkänslan är vilken typ av sensor cykeln har. ""En pedalsensor ger känslan av kraftigare elassistans, medan en momentsensor ger en känsla som mer liknar den av att cykla på en vanlig cykel, eftersom den bidrar med mer kraft ju större tryck du sätter på pedalerna.

När du bedömer en elcykelmotor är vridmomentet en av de första sakerna att titta på. Vridmomentet anges i newtonmeter (Nm) och talar om vilken kraft motorn genererar i rörelse. Ju högre vridmoment, desto lättare blir det att ta sig uppför backar och transportera tunga saker på cykeln.

VISSTE DU ATT...
En motors vridmoment ska inte blandas ihop med motorns effekt, som är begränsad av EU-lagstiftning till 250 watt. När du jämför vridmoment för olika motorer, kontrollera att vridmomentet anges för samma effekt, alltså 250 watt.

Unselected

4. Vilken typ av batteri ska jag ha på elcykeln?

Batteriet är elcykelns lungor. Batteriets kapacitet avgör cykelns räckvidd, men den påverkas också av andra faktorer:
- Den sammanlagda vikten av cykel, cyklist, utrustning och last på cykeln
- Typ av väg, till exempel platt eller backig
- Väder (regn, blåst, kyla, sol)
- Cykelns mekaniska skick (tryck i däcken och drivlinans skick)
- Sätt att cykla (kadens, kännedom om och anpassning till cykelns funktionssätt samt om bromsarna används överdrivet mycket).

Batteriets kapacitet anges i wattimmar (Wh). Ju högre laddning (Ah), desto längre räcker batteriet. Ju högre spänning (V), desto lättare blir det att ta sig uppför backar.
Exempel: elcykeln Elops 920 E har ett batteri på 36 V och 11,6 Ah, vilket ger en kapacitet på 36 V x 11,6 Ah = 418 Wh.

Alla våra elcykelbatterier är litiumjonbatterier, som inte har någon minneseffekt. Du kan ladda batteriet när som helst, men vänta inte tills det är helt urladdat. Full uppladdning tar mellan 3–7 timmar.

Batteriet kan vara placerat på olika ställen. Vanligast är att det sitter på pakethållaren eller diagonalröret. Våra batterier är avtagbara och låses fast i cykeln för att förhindra stöld. Batteriet laddas med en medföljande laddare, via ett vägguttag som vilken elapparat som helst.

VISSTE DU ATT...
När batteriet är uttjänt bör det lämnas in för återvinning på en miljöstation eller återvinningscentral (kolla vad som gäller där du bor). Om du behöver ett extra batteri kan du köpa det som reservdel via vår webbshop eller i våra verkstäder.

Hur väljer jag elcykel?
Unselected

5. Hur snabbt och hur långt kan man cykla på en elcykel?

Viktigt att komma ihåg är att en elcykel först och främst är just en cykel. Elassistansen boostar dina tramptag, men cykeln är inte självdrivande, utan du måste fortfarande trampa för att komma framåt. Det är också fullt möjligt att cykla "vanligt" på en elcykel, utan elassistans. Elcyklar är dock betydligt tyngre än vanliga cyklar, vilket du kommer att känna av om du cyklar helt utan assistans.

På en elcykel stryps motorn från och med 25 km/h, och likaså när du slutar trampa. Det går att cykla snabbare än 25 km/h, men du kommer inte längre att få någon hjälp från motorn.

Beroende på typ av elcykel anger vi hur långt batteriet räcker på olika sätt. Oftast pratar vi om räckvidd, och räckvidden för våra elcyklar går generellt sett från 20 km (för hopfällbara cyklar) upp till 110 km (för citycyklar). För el-mountainbikes anger vi batteritid istället för räckvidd, eftersom lutning, typ av terräng och åkstil har så stor påverkan på hur långt batteriet räcker.

Unselected
Hur väljer jag elcykel?

6. Finns det särskilda elcyklar för kvinnor?

De flesta av våra elcyklar (hopfällbara, citycyklar och hybridcyklar) är unisexmodeller. De passar lika bra för män och kvinnor.

Om du är intresserad av en el-MTB erbjuder vi även damspecifika modeller. Decathlons laboratorier har studerat hur kvinnor sitter och rör sig på mountainbikes, och kommit fram till att de generellt sett behöver:
kortare styrstam, för att få ryggen i en bättre ställning
en specifik sadel som fördelar trycket rätt
bromshandtag närmre styret
m.m.

Unselected

7. Vad kostar en elcykel?

Nu kommer vi till den stora frågan: hur mycket får man räkna med att betala för en elcykel? Det beror förstås på hur avancerad den är.
En mittmotor är dyrare än en navmotor i bakhjulet.
Ett batteri på 500 W är dyrare än ett på 380 W.

Det handlar om att uppskatta vilken prestandanivå du har behov av, utifrån din användning av cykeln. Startpriset för en elcykel, vare sig det är en citycykel, hopfällbar cykel, hybridcykel eller mountainbike, ligger runt 9 000–12 000 kronor.

När du fastställer din budget, fundera också över följande alternativ:
delbetalning
att köpa en begagnad elcykel
att hyra en elcykel.

Unselected

8. Hur rengör och underhåller man en elcykel? 

Att tvätta cykeln är ett måste för att den ska få ett långt och lyckligt liv. Men när du tvättar en elcykel behöver du vara lite extra försiktig när det kommer till display, motor och batteri.

Råd nummer ett: låt batteriet sitta kvar på cykeln. Kontrollera att det sitter som det ska, så att det inte riskerar att uppstå några glipor där vatten kan läcka in.

Råd nummer två är samma som för alla cyklar: använd inte högtryckstvätt. Vattnet kan då tränga in i kullagren och orsaka permanent skada på de elektriska komponenterna. Inte kul alls! Tvätta din elcykel med en vattenslang med måttligt tryck i och en tvättsvamp. Torka elcykeln helt torr med en trasa, och smörj kedjan med lämpligt smörjmedel.

Unselected

Hur laddas batteriet i en elcykel på bästa sätt?
Inför första användningstillfället ska du ladda upp batteriet helt och hållet. Efter det kan batteriet laddas när som helst, om det är av litiumjontyp. Men försök att ladda batteriet regelbundet, minst en gång i halvåret, för att undvika djupurladdning.

Hur ska batteriet förvaras när det inte används?
Ska du ställa undan elcykeln i några veckor eller månader? Batteriet bör förvaras svalt och torrt, skyddat mot fukt och sol. Om du ställer undan cykeln i mer än en månad, sätt batteriet i viloläge. Du kommer då att behöva ladda upp det helt och hållet innan du använder det nästa gång.

Vilket tryck ska det vara i däcken på en elcykel?
Ju tyngre cykel, desto viktigare är det att ha rätt tryck i däcken. Kontrollera regelbundet trycket i däcken på dina cyklar, och särskilt dem på din elcykel. Det optimala däcktrycket anges på sidan av själva däcket. För elassisterade city- och hybridcyklar brukar det rekommenderade däcktrycket ligga på mellan 3–5 bar. För en el-MTB ligger det ofta runt 1,0–1,8 bar. Genom att pumpa däcken till rekommenderat tryck minskar du risken för punktering och får elcykelns batteri att räcka längre. Allt hänger ihop!

Unselected

Sammanfattning

Det finns elcyklar av många sorter. Rätt elcykel för dig är den som lämpar sig för din typ av cykling och hur ofta, hur långt och hur snabbt du vill cykla.
Nu när du har läst den här artikeln har du koll på de olika cykeltyper som finns och de batteri- och motoregenskaper du ska hålla utkik efter, och du har förmodligen en tydligare idé om vad just du behöver. Nu är det bara att välja!

Unselected

Du kanske är intresserade av dessa:

Så förbättrar cykling din hälsa

Så förbättrar cykling din hälsa

Cyklingens oräkneliga hälsofördelar gör det till ett enkelt och effektivt sätt att träna kroppen: det är både bra för hjärtat, ger starkare ben och snabbar på viktminskning. Läs mer här.

Välj citycykel

Vilken citycykel är rätt för dig?

Att ta sig runt på cykel är både billigt, miljövänligt och njutbart! Vi hjälper dig att ta reda på vilken typ av citycykel som är bäst för dig utifrån hur långt du cyklar, hur ofta och i vilken typ av stadsmiljö.

pendlare

Fem tips till dig som cykelpendlar

Cykling är det perfekta sättet att ta sig från punkt A till punkt B och samtidigt få vardagsmotion. Men det finns några saker att tänka på för att cykelpendlingen ska bli lyckad. Här är våra fem tips!

Välj mountainbike

Vilken mountainbike är rätt för dig?

Det breda utbudet av olika mountainbikes kan göra det svårt att välja. Här hjälper vi dig att välja rätt mountainbike utifrån hur långa turer du gör, och hur kuperad terrängen du cyklar i är. Läs vidare nu.