Hur väljer jag fotboll?

Hur väljer jag fotboll?

Utan boll, inget spel. Bollen bör väljas efter vilken typ av fotboll du spelar. KIPSTA erbjuder ett brett utbud av bollar för alla typer av fotboll.

KIPSTA erbjuder 4 typer av fotbollar: spontana matcher med familj och vänner, 11-mannafotboll (träningar och matcher), futsal och 5-mannafotboll.

Så vilken boll passar för vilken typ av fotboll?

Spontana matcher med familj och vänner

 • Hur väljer jag fotboll?

  Spel på gräs och sand

  För att spela på gräs och sand behöver du en lätt och bekväm boll som inte gör ont att sparka runt barfota.

 • Hur väljer jag fotboll?

  Spel på gräs

  För att spela på gräs behöver du en boll som bibehåller sin form och har bra studs.

 • Hur väljer jag fotboll?

  Spel på andra underlag

  För att spela på alla andra underlag behöver du en extra slittålig gummiboll.

11-Mannafotboll (träningar och matcher)

För 11-mannafotboll (i fotbollsklubbar) rekommenderar vi att välja en tålig boll med blåsa i butylgummi för att bollen ska bibehålla sin form och studskvalitet. Ytterpanelerna bör vara hopfogade på ett sätt som får bollen att bibehålla sin runda form och hålla väl. Exempel på olika tekniker är handsömnad, maskinsömnad och värmelimning. Alla KIPSTAs bollar för 11-mannafotboll genomgår ett protokollstyrt test i sju steg (vikt, sfäriskhet, omkrets, tryckförlust, vattenabsorption och regelbundenhet i studsen) för att vi ska kunna garantera att de håller hög kvalitet. Det finns olika bollstorlekar att välja mellan. För de allra yngsta spelarna, välj en boll i storlek 1 eller 3 (lättare och mer lätthanterliga för barn). För barn under 8 år, välj en boll i storlek 4. För åldrarna 8-12, välj storlek 4, och för barn över 12 år, storlek 5. Bollens storlek anges på själva bollen.

 • Hur väljer jag fotboll?

  För nybörjare och spel då och då

  Om du precis har börjat spela, och inte spelar särskilt ofta, kan du i första hand välja en slittålig boll. Vi rekommenderar en maskinsydd boll, som bibehåller sin form och studskvalitet väl.

 • Hur väljer jag fotboll?

  För träning och regelbundet spel

  Om du tränar fotboll regelbundet, och spelar matcher, behöver du en slittålig boll som håller trycket bra och är bekväm att spela med. För dig rekommenderar vi en boll i vår HYBRID-serie. De här bollarna har en revolutionerande hybridkonstruktion, med stygn som gömts på insidan för att göra dem extra hållbara, och skum som gör dem extra bekväma att spela med.

 • Hur väljer jag fotboll?

  För regelbundna matcher

  Om du spelar matcher varje vecka behöver du en slittålig boll som bibehåller sin form, ger optimal precision och uppfyller FIFA-standard. Vi rekommenderar en värmelimmad boll. Den här typen av bollar är perfekt sfäriska och mycket vattentåliga, samtidigt som deras texturerade material ger fantastisk precision.

Futsal och 5-mannafotboll

 • Hur väljer jag fotboll?

  5-Mannafotboll

  För fotboll 5 mot 5 på konstgräs rekommenderar vi en boll med halvhög studs.

 • Hur väljer jag fotboll?

  Futsal

  För futsal rekommenderar vi en lite tyngre boll i storlek 4 med lägre studs.

Hur väljer jag fotboll?

François-xavier

Fotbollsexpert

Våra olika fotbollsmodeller skiljer sig åt vad gäller hållbarhet, precision och hur väl de håller trycket.

Kontrollera då och då att trycket i bollen är tillräckligt högt: det gör den enklare att spela med och får den att hålla längre.

Du kanske även gillar

Så väljer du fotbollsskor

Hur väljer jag fotbollsskor?

Läs våra råd om vad du ska tänka på när du väljer fotbollsskor.

Hur väljer jag målvaktshandskar?

Hur väljer jag målvaktshandskar?

Läs våra råd om vad du ska tänka på när du väljer målvaktshandskar.

massage rullar

Hur använder man massageredskapen rullar, bollar och pinnar?

Återhämtningen är viktig för atleters framgång. Det måste utgöra en del av ditt träningsschema och bli till en vana, så kroppen för återhämta sig och bli mer effektiv. Ett av sätten för att göra det på bästa sätt är genom massage.

frontp

Front Page Ambassadör

Vårt ambassadörsprogram stödjer en gemenskap av drivna idrottspersonligheter och inspirerande människor som delar sin kunskap och erfarenheter för att förbättra vårt samhälle.