Är det dags att välja barnets första cykel, eller kanske en mer specifik modell för att börja en cykelsport? Att välja barncykel är inte det enklaste! Vi förklarar vilka kriterier du ska utgå ifrån med tanke på balans, inlärning, storlek, aktivitet (hur ofta och vilken typ av cykling), samt komfort

Man väljer barncykel utifrån två kriterier: barnets ålder/längd, och hur cykeln kommer användas.

1. Barnets ålder och längd för att välja rätt storlek på cykeln.Man väljer cykelmodell utifrån barnets ålder, egentligen längd, eftersom barn i samma ålder kan vara olika långa. Men man utgår även från andra kriterier. Varje barn lär sig i sin egen takt , och det är du som förälder som vet bäst vad som passar barnet. Du ska alltså utgå från vilken fas barnet befinner sig i med tanke på sin motoriska utveckling samt lusten att cykla.
Ta gärna en titt på våra tips som hjälper dig välja rätt.

Hur väljer jag rätt barncykel?

För 1-6 år

Vi erbjuder anpassade cyklar som hjälper barnet att lära sig att cykla själv redan i unga år: balans, framdrivning, trampning, bromsning, styrning och kontroll av hastigheten.

3 inlärningsfaser som är anpassade efter barnets psykomotoriska utveckling, utifrån ålder, motoriska färdigheter och sist men inte minst, barnets lust att cykla!
Varje inlärningsfas motsvarar en cykelmodell.

Åldersindelningen är endast en vägledning. Barn i samma åldersgrupp är inte lika långa så därför rekommenderar vi att du utgår från längden snarare än åldern.

För 6-12 år:

För barn från 6 år och uppåt finns det cyklar för alla tillfällen och stilar. Från citybiken till vardags till en mountainbike för äventyr på oupptäckta stigar!
Eftersom barn har en naturlig upptäckarlust utformar vi cyklar så de kan testa alla olika sätt att susa fram på två hjul!

Som vi nämnde ovan, så är det viktigt att välja cykelmodell utifrån barnets ålder och längddet blir rätt. På så sätt kan barnet cykla säkert själv.

2. Välja rätt cykelmodell utifrån hur den kommer användas.
Barn i 6-årsåldern, har ofta lärt sig trampa. Då är det dags att testa att cykla på riktigt.
Vilken cykelmodell ska man välja för barn på 6 år (från ca. 120 cm) ? Läs mer här nedan.VÄLJA RÄTT CYKELMODELL UTIFRÅN HUR DEN KOMMER ANVÄNDAS

Från 1-6 år, inlärning på cykel

I åldern 1-6 år, utvecklar barnet sin motorik. Från början kan små barn testa trehjulingar . Det är den första inlärningsfasen.
Den andra fasen handlar om balans. Då är springcykeln perfekt för att lära sig. De passar för barn från 2 år, ca. 85 cm långa.
Barn från 3 år och uppåt kan börja lära sig trampa på en cykel på 14 " eller 16 ", beroende på längd.

Från 6 till 12 år, testa en cykelsport

När du kommit fram till vilken cykelmodell och storlek som är rätt för barnet, är det dags att bestämma sig för vilken typ av cykelsport barnet vill testa. Till en hjälp kan barnet välja på vilket underlag och i vilken miljö hen vill cykla:

hybridcykel 6 år 7 år 8 år 9 år
hybridcykel 6 år 7 år 8 år 9 år
MTB 7 år 8 år 9 år 10 år
MTB 7 år 8 år 9 år 10 år
MTB 7 år 8 år 9 år 10 år
MTB 7 år 8 år 9 år 10 år
landsvägscykel barn
landsvägscykel barn
bmx decathlon
bmx decathlon

Lathund för att välja rätt storlek på barncykel

Utöver åldern så spelar barnets längd en viktig roll när man ska välja cykel. Barnet måste känna sig bekväm på cykeln för att lära sig ordentligt. Storleken uttrycks i tum ("), och anger hjulens diameter.

När barnet håller på att lära sig att ta sig fram på två hjul, ska du välja rätt cykel utifrån ålder/längd. Att lära sig cykla blir på så vis ännu enklare och roligare för barnet.

Cykelstorlekarna varierar från 10 till 24 ". Varje längdspann motsvarar en cykelstorlek:

Från 85 cm till 1 m: cykel 10 " (trehjuling eller springcykel).

Mellan 90 cm och 105 cm: cyklar på 12 och 14 " (här ingår även vissa springcyklar med justerbar längd).

Från 105 till 120 cm: cykel 16 ".

Från 120 till 135 cm: cykel 20 ".

Mellan 135 och 150 cm: cykel 24 ".

Pauline produktchef barncyklar B'TWIN

Pauline

Produktchef för barncyklar

Om ett barn befinner sig mellan två cykelstorlekar på 2-3 cm, välj den större cykeln. Men försäkra dig om att barnet når marken med fötterna för säkerheten.

Du kanske också gillar