Barn som står med skidor i snön

Hur väljer jag slalomskidor till barn?

En skidsemester med familjen är ett härligt tillfälle att dela upplevelser och ha kul tillsammans. Vem vet, kanske blir det början på ett livslångt skidintresse hos ditt barn. 

Hur vet du vilka slalomskidor du ska välja åt barnet? Hur långa bör skidorna vara? Här är våra råd.

Det är tre saker du behöver ta hänsyn till när du väljer slalomskidor till ditt barn: barnets nivå, barnets längd och skidornas form. 

På med pjäxor och skidor, i den här guiden blir det åka av.

Vad är slalomskidor?

Slalomskidor, synonym till alpinskidor, tillhör den alpina åktraditionen, där du också finner åkning som storslalom, snowboard, super-G, störtlopp och parallellslalom. Slalomskidor karaktäriseras av utförsåkning med tvära svängar.

Slalomskidor varierar i längd och bredd beroende på vilken typ av åkning som eftertraktas, men kan generellt sett sägas vara timglasformade.

Bortsett från alpin åkning finns också skidskytte, längdskidåkning, freestyle och backhoppning, men dem kommer vi inte gå in på i just den här artikeln.

Nybörjare eller van?

Välj rätt slalomskidor till barn

  • Hur väljer jag slalomskidor till mitt barn?

    Nybörjare i backen

    Ditt barn står på slalomskidor för första gången och/eller spenderar större delen av skiddagen på lekområdena i de allra flackaste backarna.

  • Hur väljer jag slalomskidor till mitt barn?

    Van i backen

    Barnet har lärt sig att stanna och göra plogsvängar och håller nu på att lära sig åka rakt med slalomskidorna.

Barnets längd och barnskidor för slalom

Hur långa ska slalomskidorna vara?

Barn som är nybörjare bör ha slalomskidor som är 5–15 cm kortare än de själva. Korta slalomskidor är enklare att kontrollera och svänga med, vilket underlättar för att göra barnet tryggare och självsäkrare på skidorna. Vi rekommenderar generellt mjuka, flexibla skidor som är lätta att svänga med och hantera.

För barn som är lite mer vana skidåkare kan du välja slalomskidor som är lika långa som barnet, eller upp till 5 cm kortare. Lite längre slalomskidor kommer att underlätta barnets fortsatta utveckling och övergången till vuxenskidor så småningom.

Hur barn upplever slalomskidornas passform kan vara väldigt individuellt, att prova sig fram i butik tills barnet känner sig bekvämt är viktigt för en så bra upplevelse i backen som möjligt.

Läs mer i vår storleksguide under "vintersport - slalom/alpinskidor".

Fall inte för frestelsen att välja slalomskidor till ditt barn som är snäppet längre än de bör vara. Längre skidor blir tyngre och svårare för barn att manövrera.

Skidåkar som tillsammans susar nerför backen så att snön yr

Se upp i backen! 
En guide till hur du väljer ut juniorskidor

När kan barn börja åka slalomskidor?

Om ditt barn är mellan två och tre år kan du välja ett par snowblades så att han/hon kan gå med dem och i lugn och ro bekanta sig med tekniken att glida på snön.

Från fyra år och uppåt kan barnet utrustas med slalomskidor för barn. När barnet har vuxit sig längre än 1,50 m, väger minst 45 kg och har nått avancerad nivå är det okej att gå över till vuxenskidor.

Ett gäng vuxna som står i skidkläder i krönet på en snöbelagd kull

Så vallar du skidor

Ta det lugnt! Att valla skidor går att lära sig, och när processen sitter är den där för att stanna.

Känner du dig inte helt bekväm med att valla dina skidor? Då kan du komma in till en av våra butiker och överlämna din skidor i vår verkstads kapabla händer.

OBS! Om du vill valla själv rekommenderar vi att du gör det på en välventilerad yta eller med skyddsmask på. På så vis undviker du att andas in ämnen som inte har något att göra i din kropp. Vi rekommenderar också att du utför själva vallningen på en plats med mycket utrymme och på en stabil yta. Notera också att vallning på egen hand sker på eget ansvar.

Här kommer våra bästa tips för att valla dina skidor helt själv.

En flicka som åker skidor i en slalombacke

1. Införskaffa rätt verktyg

För att du ska kunna valla dina skidor behöver du lite utrustning. Här har du alla ingredienserna du behöver till ditt recept:

- Ett skruvstäd för dina skidor

- Ett vallningsjärn.
Använd inte ett vanligt strykjärn. Vallningsjärn är utrustade med både temperaturmätare och en tjockare skiva, vilket både gör att temperaturen blir jämnare och mer precis. För att glidvallan ska fästa vid belaget måste det värmas upp. Kruxet är att om temperaturen blir för hög kan belaget släppa från skidan. Det vill vi inte.

- En borste/sickel i brons

- En skrapa i plast, plexiglas eller metall

- Glidvalla

- Nylonborste

2. Rengör dina skidor

Till det här steget behöver du din bronsborste och ditt skruvstäd.

Spänn fast din skida i städet. Det är på undersidan av dina skidor du använder bronsborsten. Om dina skidor är riktigt skitiga kan du använda vallborttagning innan du börjar borsta. I annat fall borstar du undersidan på skidan i samma riktning som den glider, du gör detta åt ett och samma håll snarare än fram och tillbaka tills dess att skidan är ren.

3. Värm upp och applicera vaxet

Ta nu fram ditt vax och vallningsjärn. På vaxförpackningen ska de stå vilken temperatur du ska ställa järnet på. Följ instruktionerna och ställ järnet på temperaturen som anges.

När järnet är rätt temperatur (dubbelkolla mätaren) vinklar du järnet uppochner så att spetsen pekar mot undersidan av skidan. Detta beror på att vaxet kommer droppa ner enklare då. Sedan sätter du vaxet mot järnet så att det smälter ner på skidan. Fördela vaxet i en jämn linje längst skidan.

Använd nu järnet på skidan för att sprida ut vaxet. Var också noga med att inte hålla järnet stilla på samma plats för länge, så att skidan inte bränns. För säkerhetsskull kan en tumregel vara att alltid hålla järnet i rörelse.

4. Borsta och skrapa

Efter det att du låtit vaxet torka och svalna (räkna med 10/15 min) är det dags att ta fram din skrapa. Tänk på att inte använda metall här. Du ska nu skrapa av allt vax, återigen riktningen skidan glider i.

Notera att du även vill skrapa bort vax som runnit på sidorna av skidan.

Använd sedan bronsborsten för att få bort ytterligare vax, och sedan nylonborsten för att förfina ytan ytterligare. 

Se vår verkstadsexpert förklara hur du vaxar dina skidor i ännu mer detalj:

Skidornas form - rocker på slalomskidor för barn

Idag kan juniorer välja mellan olika form och bredd på slalomskidorna, och det är inte alltid så lätt att orientera sig i utbudet. Men formen på slalomskidorna har faktiskt inte särskilt stor betydelse i början. Med tiden kan du låta barnet prova några olika varianter och själv känna efter vad som funkar bäst för dem. En sak som du däremot kan ta hänsyn till redan vid valet av de första slalomskidorna är typ av rocker.

Rocker fram ("tiprocker"): Skidspetsen lyfter tidigare än på ett par klassiska slalomskidor, vilket gör dem enklare att svänga med och samtidigt ger bra grepp. Den här formen gör det lättare att utvecklas.

Rocker både fram och bak: Både spets och bakände lyfter tidigare än på ett par klassiska slalomskidor. Den här formen gör skidorna mycket mångsidiga, men samtidigt svårare att utvecklas med.

Hur väljer jag pjäxor till barn?

Pjäxor finns det gott om, det är ett som är säkert.

  • Barn på slalomskidor i nedförsbacken

    Pjäxa: Bredd, längd och häl

    En pjäxa är som bäst när den sitter som en smäck. Ditt barn ska få plats med foten så att tårna vidrör framsidan av pjäxan samtidigt som foten rör sidorna på pjäxorna. Detta utan att tårna böjs och utan att foten går att röra i sidled inuti pjäxan. Händer något av det är den antingen för liten respektive för stor.

    Tänk på att barnet ska få plats med sockor som värmer under åkturen också. Ett tips kan vara att ta med ett par strumpor till butiken och prova pjäxor med dem på. Barnets fot ska också sitta säkert vid hälen och inte glida omkring

  • Inzooming på ett barns pjäxor

    Pjäxa: Höjd och vad

    Vid ankeln ska pjäxan omsluta benet utan att för den sakens skull trycka ner foten. Även vaden ska sitta i ett stadigt grepp. Greppet ska däremot inte göra ont, eftersom att det leder till minskat blodflöde ner till fötterna. Detta göra att du lättare fryser. Dessutom kommer det fort göra ont i backen och risken är att du blir fast inomhus och sörplar gulasch hela dagen istället. Inte för att det låter så värst illa egentligen.

Barn som åker slalom i backen

Vi vet att barn byter skostorlek som en erfaren åkare byter spår. Då kan frestelsen bli stor att välja en pjäxa som är en storlek större än nödvändigt så att barnet kan växa i pjäxan. Här är vi tvungna att råda er att stå emot den impulsen.

Ett barn med för stora pjäxor löper ett antal risker. Den mest framträdande är säkerhetsrisken, att pjäxan är så stor att bindningen förblir stängd när barnet ramlar i backen. Detta kan leda till olika skador.

Är pjäxan för stor glider foten runt inuti skon, vilket leder till att foten pressas framåt mot pjäxan, något som definitivt inte är ett bekvämt sätt att åka slalomskidor på och kan leda till blånagel. Att foten glider kring i pjäxan gör också att du spänner dig, något som minskar blodflödet ner till fötterna och leder till att du börjar frysa. Även om pjäxan är för tajt kan detta inträffa.

Ditt barn kan också komma att tappa kontakten med snön och slalomskidorna. För stora pjäxor har även den konsekvensen. Det kan komma att påverka åkningen, men också känslan för sporten och njutningen

Du kanske även vill läsa

Välj pjäxor med hjälp av Decathlons guide

Hur väljer jag skidpjäxor?

Läs våra råd om hur du väljer rätt skidpjäxor!

varmiskidbacken

Så håller du värmen i backen

Det korta svaret: klä dig i tre lager, och glöm inte att skydda händer och fötter. Så till det lite längre svaret...

skidor

Hur väljer jag skidglasögon?

Låt oss guida dig till rätt skidglasögon!

stavar

Hur väljer jag skidstavar?

Ingen skidåkning utan stavar – de hjälper dig att hålla balansen, kontrollera hastighet och riktning och ta dig upp igen när du har ramlat.