Lära sig att simma: varför begränsa sig till bassängen?

Lära sig att simma: varför begränsa sig till bassängen?

Älskar ditt barn att leka i poolen? Här kommer några tips på hur ni kan ta det vidare utanför poolkanten!

Fördelarna med leka och simma i vatten är många. När barn befinner sig i vattnet jobbar nästan alla muskler i hela kroppen och de tränar dessutom sin motorik, vilket hjälper till att bygga självförtroende. Så varför ska vi begränsa plaskandet och simmandet till poolen? Det finns fler ställen där man kan bada och simma som kan vara roliga för barnen att upptäcka. Nya upplevelser främjar dessutom deras utveckling, både fysiskt och psykiskt.

Därför har vi tagit fram tio smarta tips på hur du kan introducera barn för nya vattenmiljöer på ett säkert och roligt sätt.

Läs vidare för inspirerande planer, smarta idéer och matnyttig information om hur du kan ta med hela familjen på utflykt!

Lära sig att simma: varför begränsa sig till bassängen?

Andra ställen för vattenlekar

Barn som börjar simma utanför poolen lär sig hur roligt det kan vara att simma i en naturlig miljö. Det öppnar upp en helt ny värld med nya möjligheter. De kan upptäcka miljöer och nya äventyr! Visst, öppet vatten kan vara lite mer riskfyllt än en pool. Det viktiga är bara att du gör precis likadant som vid poolkanten, det vill säga håller ett vakande öga på barnen. Vi har skrivit ned några vattenlekar som du kan prova med dina barn!

1. Badkaret

Badkaret är kanske ingen naturupplevelse. Men just eftersom det är inomhus kan det vara betryggande för barn som är oroliga och rädda för vatten. Badkaret står ju hemma i badrummet, i en säker miljö. Det påminner om en pool men är lite snällare och tryggare för ett mindre barn. De kan plaska och skvätta i det grunda vattnet som dessutom är varmt och skönt (och klorfritt). De kan slappna av och bli mer medvetna om sin kropp och sin rörelseförmåga eftersom deras motorik är annorlunda än på torra land. Och som en bonus får ni en mysig stund att dela tillsammans. Det finns en anledning till att badet är dagens höjdpunkt för barnen!

Tips på lekar att leka i badkaret: eftersom du sitter bredvid hela tiden och har koll, kan barnet testa att ha munnen under vattenytan. Be barnet att blåsa ut bubblor med munnen ("koka kaffe") för att prova på hur det känns att blåsa ut luft under vattenytan.

2. Havet

Om dina barn inte har varit på stranden innan har de defintivit något att se fram emot! Att plaska i havsvattnet ger dem en chans att njuta av naturen och det stora blå utan att vara rädda. En utflykt till stranden betyder också att barnen får besöka en ny miljö. De kan gå på upptäcksfärd och hitta fina snäckor och stenar eller känna de kalla vågorna på fötterna och det salta vattnet på läpparna. Det är även ett bra tillfälle att träffa andra barn och få nya kompisar. En annan positiv aspekt som man inte ska underskatta är att det ofta finns toaletter och duschar på stranden, så att man t.ex. kan skölja sig efter att man har badat.

Glöm inte att hålla koll på väderprognosen innan ni ger er av så att ni inte får en otrevlig överraskning. Det kan vara bra att kolla upp både väder, vind, temperatur och UV.

Tips på lekar för en dag på stranden: Eftersom du har konstant uppsikt kan barnen prova på att leka i vågorna i vattenbrynet. Ni kan också bygga ett sandslott tillsammans. Båda är exempel på lugna aktiviteter så att barnen kan upptäcka havet i sin egen takt.

3. Sjön

Precis som havet är sjön ett utmärkt sätt att upptäcka naturen. Det är lite mer skyddat än havet och vattnet är ofta väldigt lugnt, vilket kan kännas betryggande för både barn och föräldrar. Ibland finns det även lekplatser att leka på när man har tröttnat på att bada. Var de än leker är det viktigt att du är i närheten. En sak som är viktig att kontrollera innan ni åker till en sjö är vattenkvaliteten.

Tips på aktiviteter vid sjön: med din uppsyn kan ni t.ex. passa en boll mellan er i vattnet, men endast om det är grunt nog för barnet. Alla typer av racketspel, som t.ex. strandtennis, är också roligt!

4. I en flod eller älv

Finns det något mer uppfriskande än ett svalt dopp efter en lång dags vandring? Knappast! Föreställ dig känslan av att ta av de tunga vandringskängorna och gå ned i det kalla, kristallklara vattnet. Kanske har du till och med utsikt mot berg eller fjäll. Det låter ju helt underbart!

Innan barnen springer ned i vattnet bör du varna dem att vattnet är väldigt kallt. Det kommer från smält snö uppe i bergen. Om du har små barn kan du i stället badda dina händer och stryka över deras ansikte och armar så att barnen inte blir nedkylda. Tänk också på att vattnet kan ha starka strömmar. Försök därför att hitta ett skyddat läge där t.ex. stenar formar en naturlig pool. Då är vattnet lite lugnare och ofta dessutom varmare.

Tips på lekar vid en flod eller älv: ni kan t.ex. bygga torn av stenar tillsammans. Eller kan barnen gå på skattjakt efter fina stenar, men vi varnar för att du kanske kommer behöva förklara varför de inte kan ta med sig sjutton stenar i ryggsäcken...

Säkerhet i fokus: tio saker att tänka på för att leka säkert med barnen i vattnet

Det är ett minnesvärt ögonblick när ens barn lär sig att simma. Men säkerhet är alltid viktigt när gäller vatten, och bör alltid vara en prioritet.

Lära sig att simma: varför begränsa sig till bassängen?

1. Undvik att vara i solen mellan tolv och fyra på eftermiddagen

I Europa är solens UV-strålar som starkast mitt på dagen, mellan klockan tolv och fyra. Barns hud är väldigt känslig och därför är det viktigt att de inte är i solen under den här tiden. Även om risken är mindre innan och efter de här klockslagen bör man fortfarande skydda barnen mot sol på morgonen och kvällenGlöm inte heller att ha med dig dricksvatten att ge barnen, då de lätt glömmer att dricka annars.

2. Kontrollera temperaturen, både i luften och vattnet

Någonstans mellan 20 °C och 25 °C en bra utomhustemperatur för utflykter. Blir det varmare än så bör man undvika att vara ute. Då är det bättre att ta det lugnt inomhus och undvika solen. Man kan i stället vara ute på kvällen efter att solen har gått ned och det har svalnat av något.

När det gäller vattentemperatur brukar 20 °C vara lagom för att bada, men om man är frusen av sig kanske man inte stannar i särskilt länge. För små barn är det kanske lite kallt, men de doppar nog gärna fötterna eller leker i vattenbrynet.

Om du ska ge dig ut i värmen med en bebis kan vi tipsa om att använda en lätt fuktad filt på eller i vagnen i stället för en torr, då det kan bli för varmt.

Lära sig att simma: varför begränsa sig till bassängen?

3. Klä på dig – när det är soligt!

För att skydda barnens känsliga hud mot solen måste man klä dem rätt, även om det är varmt. CE-märkta solglasögon med UV-skydd, en bred hatt och en t-shirt med eller utan UV-skydd är en bra start.

Och om ni ska tillbringa dagen på stranden är det en bra idé att ha med sig en extra handduk eller filt så att barnen inte sitter direkt i sanden. Det kan orsaka hudirritation, och ibland till och med leda till infektioner. Få inte panik om barnet stoppar sand i munnen – se bara till att barnet spottar ut sanden, och skölj sedan munnen med vatten eller rengör med en fuktig näsduk. Samma princip gäller om barnet får sand i ögonen. Skölj med vatten och/eller koksaltlösning. Vad som än händer brukar det bästa vara att helt enkelt duscha av sig när man väl är hemma igen.

4. Smörj in barnen regelbundet med en solkräm för barn

Välj en solkräm som är särskilt avsedd för bebisar och små barn. De är allergitestade och testade på känslig hud för att passa även de allra minsta barnen. För de delar av kroppen som är under kläder kan du använda en solkräm med högt eller mycket högt skydd mot UVB och UVA, alltså solskyddsfaktor 30 eller 50+. De kroppsdelar som utsätts för direkt sol ska alltid smörjas in med en kräm med mycket hög solskyddsfaktor, dvs. 50 eller 50+.

Man ska dessutom smörja in sig med solkräm minst varannan timme, och alltid efter att man har badat. Ta hellre för mycket än för lite!

5. Lita inte på skuggan

Det här visste du kanske inte, men skuggan stoppar faktiskt endast hälften av allt UV-ljus. Därför bör du alltid ha täckande kläder och använda solkräm även när du sitter under parasollet. Om det är molnigt, då? Det hjälper inte. 90 % av alla UV-strålar går genom molnen och rakt ned på oss.

När det kommer till strandtält med UV-skydd kan du absolut söka skugga inuti, men glöm inte att vädra varje halvtimme för att få ut den varma luften, som annars stannar där inne.

6. Åk till stränder med livräddare

Oavsett om ni åker till kusten eller insjön är det bra om ni kan åka till stränder där det finns livräddare på plats. Det är också viktigt att hålla koll på flaggorna på stranden och vad de betyder. En grön flagga betyder att vattnet är lugnt och att det är tillåtet att bada. Flaggor som är orange eller gula indikerar att det är tillåtet att bada men att vattnet kan vara strömt. Om en röd flagga är hissad får man inte lov att bada på grund av väderförhållanden och om flaggan är lila är det förbjudet att bada på grund av vattenkvaliteten.

Om ni i stället åker till en badplats utan livräddare måste ni vara mycket noga att alltid ha uppsikt över barnen.

Lära sig att simma: varför begränsa sig till bassängen?

7. Barn under sex månader ska inte följa med till stranden

Om ett barn är under sex månader har de inte fått alla nödvändiga vaccinationer ännu. Därför bör de inte bada på andra ställen än i badkaret.

Tänk också på att barns kroppstemperatur inte är helt utvecklad ännu när de är under ett år gamla, så de bör inte vara i vattnet för länge. 5 till 10 minuter är lagom, men det är upp till dig att se hur barnet känner.

Lära sig att simma: varför begränsa sig till bassängen?

8. Var alltid närvarande när barnen badar

Det här är den absolut viktigaste regeln. Barn måste lära sig att de endast får bada när en vuxen är närvarande.

Från det att barnen är fyra månader till det att de är minst 12 månader bör de gradvis vänja sig vid vatten med hjälp av dig, t.ex. genom att vara i dina armar och doppas till axlarna. Det kan vara bra att hålla sig till folktomma platser så att barnet inte får vatten i munnen från vågor och andras plaskande.

Sist men inte minst rekommenderar vi att man lär sig grundläggande hjärt- och lungräddning. Förhoppningsvis behöver du aldrig använda dina kunskaper, men om olyckan skulle vara framme kan det kännas tryggt att veta hur man ska gå tillväga.

9. Ge barnen rätt redskap

Huruvida det är armpuffar, flytormar eller simplattor spelar mindre roll, men ge gärna barnen ett flytredskap som är lämpligt för deras ålder så att de kan leka och stoja i vattnet på ett helt säkert sätt. En grundregel är att barnen ska bada på ett ställe är de bottnar tills dess att de är helt självständiga.

Lära sig att simma: varför begränsa sig till bassängen?

10. En lista över nödvändiga tillbehör

– Badplagg.
– CE-märkta solglasögon med UV-skydd.
– En bred hatt.
– En t-shirt med UV-skydd.
– Solkräm med extra hög solskyddsfaktor som är särskilt avsedd för barn.
– Extra ombyte.
– Ett stort badlakan.
– Armpuffar och/eller annan simutrustning.
– Rent vatten.
– Mellanmål.
– Ett parasoll och/eller ett strandtält med UV-skydd.
– Eventuellt blöjor.
– En vuxen som har konstant uppsikt eller som hela tiden är vid barnets sida!

Nu hoppas vi att du är redo för att åka till en strand nära dig! Var kommer du att åka först?

Lära sig att simma: varför begränsa sig till bassängen?

Manon barré

Dotter, syster och sambo till passionerade cyklister. Hängiven traillöpare och uppväxt i skogen, med utbildning från ett sportgymnasium. Tränar just nu inför ett ultra-trail. Maratonlöpare och fransk juniormästare 2013 i 10 000 meter gång. Med stort intresse för berättelser om idrottare och atleter.

Läs fler artiklar

Hur hjälper jag barnet att få vattenvana genom vattenlekar?

Hur hjälper jag barnet att få vattenvana genom vattenlekar?

Kan barnet få bra vattenvana och lära sig mer utöver simlektionerna?Ja absolut, och på ett lekfullt sätt!

Så skyddar du ditt barn mot solen

Så skyddar du ditt barn mot solen? Solkrämer, UV-kläder och tips.

Våren är här och sommaren är runt hörnet, och hela familjen har bara ett enda mål: att vara utomhus och njuta av värmen! Läs våra tips och råd om hur du kan njuta av solen säkert hela sommaren.

barn i poolen

Att kunna simma: därför är det så viktigt!

Av säkerhetsskäl, för simträning eller för att leka och ha kul – det finns många anledningar till att lära sig simma. Tre experter ger dig sex bra anledningar till varför du bör hoppa i plurret.

håll-barnet-säkert-i-bassängen

Så ser du till att barnet är säkert i bassängen

Gillar ditt barn att leka i vattnet? Då behövs förmodligen särskilda redskap för att hålla en god säkerhet i vattnet.