Har du förälskat dig i golf under en prova på-kurs eller när du följt med en kompis till golfbanan? Vill du börja träna med egen utrustning? Läs vidare för att få reda på vilka klubbor och set som är bäst lämpade för nybörjare!

Så vet du hur långa klubbor du ska ha

Det är viktigt att spela med lagom långa klubbor, och därför är våra nybörjarklubbor är indelade i olika storlekar (längder). Om du är kvinna eller man spelar inte så stor roll, och inte heller din kroppslängd, utan det är avståndet från marken upp till dina händer (handleder) som avgör hur långa klubbor du ska ha.

Vi erbjuder två storlekar: 

Storlek 1: för spelare med ett avstånd handled–mark på mindre än 78,5 cm.

Storlek 2: för spelare med ett avstånd handled–mark på mer än 78,5 cm.

Om ditt avstånd är exakt 78,5 cm rekommenderar vi att välja storlek 2.

För att ta ditt mått från handled till mark/golv, ställ dig mot en vägg i lågskor, med axlarna raka och händerna knutna. Rita ett litet streck i nivå med mitten av händerna. Avståndet från strecket ner till golvet ger dig motsvarande storlek: 1 eller 2.

Skaft-på-golfklubbor-för-nybörjare

Vilken typ av skaft är bäst för en nybörjare?

De delar av golfklubbor som har genomgått störst utveckling under de senaste åren är skaften. De är nu mycket lättare och mer avancerade än tidigare. För dig som är ny inom golf är det bra att ha lätta klubbor, som gör det bekvämare att spela och enklare att lyfta bollen. Du kommer att ha roligare på banan och bibehålla motivationen att fortsätta träna och utvecklas inom sporten. Så om du väljer att köpa klubbor som har några år på nacken, kontrollera att de verkligen passar dig. 

Våra nybörjarklubbor finns tillgängliga med två typer av skaft, och det som skiljer dem åt är materialet. Ett grafitskaft gör klubban lätt och lättspelad, och för nybörjare rekommenderas därför grafit framför stål. Men våra klubbor i storlek 2 finns också att köpa med stålskaft. Ett stålskaft gör klubban tyngre och styvare och lämpar sig för personer som är fysiskt starka.

Golfset-för-nybörjare

Sju: det perfekta antalet klubbor i nybörjarens bag

De här sju klubborna är utvalda för att ge ett genomsnittligt avstånd på 15 meter mellan klubborna, detta utifrån rekommendationer från de golftränare vi har arbetat med. De sju klubborna täcker in alla avstånd på banan, från tee till green. Du kan också köpa klubborna styckvis, om du vill.

Att vi inte istället erbjuder klassiska halvset med sex klubbor (putter, järn nr 5, 7, 9, SW och fairwaywood nr 3) är av två skäl. Det första är att golftränare har uppmärksammat oss på att det är ganska svårt att spela med en järnfemma och en trätrea. Det andra är att vi konstaterade att avståndet mellan sandwedgen och järnnian var alltför långt.

Driver-för-nybörjare

Klubbor anpassade för din nivå

Nybörjarklubbor har större huvuden än klubbor för erfarna spelare, eftersom detta gör det enklare att få bollen att lyfta. Dessa klubbor är också extra lätta för att underlätta svingrörelsen. Träffytan är extra stor för att fungera mer förlåtande vid off center-träffar. Vi har försett greppen på våra nybörjarklubbor med tre linjer som gör det lättare att placera händerna rätt.

Nu har du koll på det du behöver veta för att köpa dina första klubbor i rätt storlek och med rätt egenskaper för din nivå. Lycka till och ha riktigt kul ute på banan!

Andra artiklar som kan intressera dig: