Simning: våra råd för hur du ska använda din simutrustning

Simning: våra råd för hur du ska använda din simutrustning

Olika simredskap kan vara mycket bra både för dig som vill förbättras och för dig som redan har bra teknik. Här kan du upptäcka olika redskap som kan hjälpa dig att träna och utvecklas!

Brukar du framför allt träna med endast de allra nödvändigaste redskapen (dvs. badkläder, simglasögon och badmössa) men är sugen på att testa något nytt?

Simning: våra råd för hur du ska använda din simutrustning

Låt oss dyka in!

Kanske vet du inte vad du ska välja, eller är rädd att din träning helt plötsligt ska bli alldeles för invecklad, vilket gör det svårt att simma som vanligt. Då kan du pusta ut: att simträna med olika redskap är inte alls särskilt svårt. För att bevisa det för dig har vi tagit fram den här guiden där vi berättar vad de olika redskapen används till och hur de fungerar. Vi går igenom både simfenor, simplatta, pullbuoy, simpaddel och snorkel så att du kan välja vad som passar dig.

Simning: våra råd för hur du ska använda din simutrustning

Innan du hoppar i...

En liten påminnelse! Innan du dyker ned i vattnet vill vi påminna dig om att det är jätteviktigt att värma upp kroppen innan du börjar simträna. Det kan du göra genom att röra armarna i stora cirklar först framlänges och sedan baklänges. Du kan även hålla armarna rakt ut och göra små cirklar först åt ena hållet, och sedan åt andra.

När du väl har hoppat i vattnet bör du simma ett par längder i lugnt tempo för att värma upp musklerna innan du börjar träna. Varför det, undrar du? Jo, för att om du t.ex. ska använda en simpaddel (som förstorar ytan du använder mot vattnet jämfört med en hand) behöver du ta i hårdare eftersom motståndet ökar. Det förklarar Giuliana, som är produktchef på Nabaiji. Du kan dessutom få ont i axlarna om du börjar simträna med paddel utan att ha värmt upp.

Slutligen, kom ihåg att ett bra träningspass ska vara varierat. Det bör därför inte bestå av endast simning utan redskap eller endast simning med redskap. Börja med att simma några längder utan redskap för att värma upp. Sedan kan du träna mer riktat med hjälp av olika simredskap och därefter avsluta träningspasset med ett par längder utan redskap. På så sätt får du ett bra och varierande pass där du har möjlighet att utveckla din teknik och förbättra dina rörelser.

Simning: våra råd för hur du ska använda din simutrustning

Simfenor

Simfenor är ett toppenredskap för att få bättre glid i vattnet, bättre framdrivning och högre fart. Med simfenor blir det enklare att få till mer böljande rörelser med benen och att jobba med bentagen generellt, samt att mjuka upp ankelns rörelser. Det här redskapet är ett bra träningstillbehör för dig som främst vill träna underkroppen, dvs. rumpa, lår och vader, men det tränar även magmusklerna och ryggslutet.

Tekniskt sett kan simfenor hjälpa dig att förbättra ditt frisim, fjärilssim och ryggsim. De passar inte för bröstsim, såvida det inte är en modell särskilt för det ändamålet.

För att simma  på rätt sätt med simfenor måste man göra mjuka rörelser och se till att man inte spänner sig. Man ska försöka utnyttja simfenornas kraft.

Försök också börja vågrörelsen ända uppe från höfterna (samtidigt som du håller bäckenet rakt) och fortsätt sedan via ben, knän och anklar. Det finns ingen anledning att sparka hårt med benen. Fenorna ska helst bara röra vid vattenytan. Satsa på mjuka och följsamma rörelser!

Slutligen finns det både korta och långa simfenor. Du väljer beroende på vad ditt mål är. Korta simfenor är ett bra val om du vill träna kondition och långa simfenor passar bra för muskelträning.

När det gäller övningar kan du använda simfenorna tillsammans med en simplatta genom att hålla simplattan framför dig, med utsträckta armar, och ta snabbare och snabbare bentag.

Simning: våra råd för hur du ska använda din simutrustning

Simplatta

Simplattan är redskapet med stort R när det gäller benträning, oavsett simsätt. Precis som vi nyss beskrivit ska du alltså hålla den framför dig med en eller två armar sträckta. Det isolerar benen så att du kan fokusera på dina bentag när du simmar t.ex. frisim eller ryggsim. Men det är inte allt. Simplattan kan också användas för att förbättra din andningsteknik eller för att träna vågrörelser. Kort sagt tränar simplattan, precis som simfenorna, främst dina muskler i rumpa, ben, mage och rygg.

När du simmar med en simplatta är det viktigt att tänka på att du inte spänner nacken och armarna. Det är ju inte meningen att du ska få ont av att träna!

När det gäller tränare finns det en annan övning man kan göra, utöver den traditionella när man håller simplattan framför sig och sparkar med benen. Detta tränar främst kondition (med eller utan simfenor). Men man kan även träna med motstånd. Då tar man simplattan och sätter den vinkelrätt mot vattenytan, halvt nedsänkt under vattnet så att den bildar en vägg framför. På det sättet spänner man benen ännu mer än vanligt. Om benen blir varma under övningen är det ett gott tecken!

Simning: våra råd för hur du ska använda din simutrustning

Pullbuoy

Med en simplatta håller du armarna stilla och fokuserar på benen, eller hur? När du använder en pullbuoy gör du precis tvärtemot. Den hjälper benen att flyta så att du kan simma utan dem och istället fokusera på armstyrkan. Detta träningsredskap är mycket populärt bland triatleter och cyklister som ibland kan ha svårt att hålla samma nivå på resten av kroppen som de har i benmusklerna.

Redskapet har många fördelar. En pullbuoy är ett utmärkt sätt att träna överkroppen, ryggen och magmusklerna, men den hjälper dig även att öva upp din framdrivning, din bana, din position i bassängen samt din andning. Allt detta med ett litet redskap!

Du placerar din pullbuoy mellan benen, i höjd med låren, när du simmar frisim och fjärilssim. Den används sällan för ryggsim. Vad gäller bröstsim bör du vara försiktig – det är ju ett simsätt där benen ska vara under vattnet. "En pullbuoy kan böja benen och ryggen och det kan göra träningen svår". Det understryker Giuliana, produktchef, och som arbetar på Decathlon sedan 20 år tillbaka."Man kan även placera sin pullbuoy vid knäna eller anklarna, men det kan också vara svårt om man inte är van".

Sist men inte minst vill vi tillägga att en pullbuoy ofta används tillsammans med simpaddlar för att träna armarna ännu mer intensivt.

Simpaddel

Man kan säga att simpaddlar är för händerna vad simfenor är för fötterna. Med dem gör du ytan över handen större, vilket ger högre motstånd i vattnet och mer kraft.

Dessutom är simpaddlar ett perfekt sätt att korrigera dina rörelser. Om du gör rörelsen fel kommer simpaddlarna nämligen med hög sannolikhet att trilla av dina händer. Och som vi nämnt tidigare används simpaddlar även för att träna styrka. Vattenytan som man trycker undan när man gör sina armtag blir större med simpaddlar, vilket gör att man får mer motstånd i varje tag. Det ger också mer kraft. Du har säkert gissat det redan – simpaddlar tränar framför allt armarna, men ger även bättre rörlighet över magen och ryggen.

Simning: våra råd för hur du ska använda din simutrustning

Simpaddlar fungerar med alla simsätt. Det finns en annan modell som kallas finger paddles som endast sitter över fingrarna (och inte över hela handen). De passar bäst för fjärilssim.

Om du vill använda detta simredskap rekommenderar vi att du testar att ha endast en simpaddel på en hand när du t.ex. tränar frisim (med båda armarna). På så vis kommer du tydligt att känna skillnad mellan handen med simpaddel och handen utan. Handen med simpaddel har betydligt mer kraft!

PS. Glöm inte att byta hand ibland.

Snorkel

En snorkel eller snorkelmask är ett simredskap som hjälper dig att träna teknik (framdrivning, vågrörelser, bentag, position m.m.) eftersom du slipper tänka på andningen. Med en snorkel har du huvudet under vattenytan hela tiden och slipper rotera för att andas.

Snorkeln kan dock hjälpa dig att förbättra din andning och lungkapacitet eftersom du, när du simmar med snorkel, befinner dig i ett tillstånd av hypoxi (dvs. minskad mängd luft som förs till kroppen). Med detta menar vi att snorkeln inte ger dig lika mycket syre som när du andas normalt. Experter har till och med möjlighet att simma med snorklar med justerbart luftflöde.

En snorkel för simträning passar bra för frisim då den har själva röret rakt framtill och inte på sidan som en vanlig snorkel för dykning.  Se dock till att den sitter rätt, vinkelrätt mot vattenytan, så att du inte får in vatten. Har du kontrollerat det? Då är det bara att sätta igång!

Som du kanske har insett finns det många fördelar med att använda simredskap under träningen. Varje redskap hjälper dig att förbättra en kroppsdel eller en teknik. Och bäst av allt: alla redskap kan användas tillsammans!
Så, vilka redskap kommer du att använda under ditt nästa träningspass?

Läs våra andra artiklar

how to choose swimming googgles

Simning| Hur man väljer simglasögon

Valet av simglasögon är mycket viktigt. De hjälper dig inte bara att se bra under vattnet, men de skyddar också dina ögon. Varaktig anti-dimbehandling, komfort och synfält är alla viktiga fördelar! Svårt att välja? Inga bekymmer, Nabaiji är här!

hydrodynamik-i-crawl

Simträning - hydrodynamik i crawl

Det är viktigt att komma ihåg att simning framförallt är en glidsport! Men eftersom vattnets densitet är 1000 gånger tätare än luft, så försvårar det rörelserna.

Hur du tränar andningsteknik

Crawl - träna din andning

Har du svårt att andas när du simmar? Bloggen tipsar om hur du kan öka din lungkapacitet och få till rätt andningsteknik för att simma bättre. Gå dit nu.

Träning-för-simning-i-öppet-vatten

Träning för simning i öppet vatten

Låt oss bege oss till badhuset, för att träna på simteknik för öppet vatten. Att simma i bassäng gör dig redo för att börja simma i öppet vatten, och du kommer lära dig de tekniker som är absolut nödvändiga att bemästra utomhus.