sofiaH

Sofia häger 

Spinninginstruktör och triathlet som vill visa andra att det går att ha familj, karriär och mål med sin idrott/hobby, precis som jag med min triathlon då jag tränar varje dag målinriktat.

Sofiah2

Jag har alltid gillat att träna och älskar verkligen att tävla.

Mitt VARFÖR är endorfinkicken man får under träningen men främst under en tävling. Speciellt den känslomässiga responsen efter jag har gjort allt jag kunnat.

Hur började din idrottsliga karriär?

Min idrottsliga karriär började med tennis. Jag var rankad trea i Sverige för min ålder och spelade i division 1 medan jag pluggade på college i USA. Jag flyttade tillbaka till Sverige (2015) och la då tennisen åt sidan och började träna löpning istället. Då jag alltid har gillat konditionsträning. 

Det tog inte lång tid för mig att verkligen uppskatta löpningen i och med att jag är väldigt tävlingsinriktad till grunden ville jag förbättra och utmana mig själv. Mitt fokus byttes från tennis till långdistanslöpning och mitt mål var att delta i olika lopp. Jag sprang två stycken halvmaraton och ett maraton innan min första långvarande skada dök upp.

Det skedde under en löptur med en kompis en kall morgon i mars. Min första tanke var att det endast var en sträckning eller något liknande med förhoppningen att det skulle gå över fort. Jag hade fel. Dagarna passerade och jag kunde knappt gå. Dagar blev till veckor, veckor blev till månader, månader blev ett år. Efter 14 månader kunde jag äntingen träna löpning igen. Två steg framåt, ett steg bak. 

Hur började du med triathlon?

Under det året byttes löpning ut till spinning och jag utbildade mig till spinninginstruktör. Under sommaren började jag även cykla utomhus med en kompis. Min bror och en kompis (en triathlet) ville även att jag skulle prova simning. De lyckades övertyga mig och jag registrerade mig för min första crawlkurs. Inga av dessa substitut gav mig den tillfredsställelsen som löpningen gjorde. Jag tappade inte hoppet, utan fortsatte att leta för just den tillfredsställelsen.

Därefter öppnades mina ögon för denna märkliga sport, Triathlon. Tre sporter i en? Jag hade nog aldrig tänkt tanken förut. Jag trodde nog inte ens att det var en seriös sport. När jag äntligen kunde springa igen ville jag prova triathlon. För utmaningen att prova något nytt och för att jag trodde att det skulle vara bättre för min kropp med variationen i träningen. 

Jag anmälde mig till en kort triathlon (300m simning, 18km cykling och 5km löpning) och jag kom på andra plats. Att prestera bra i något har alltid motiverat mig till att bli ännu bättre.

För mig var det en skada som fick mig att prova den sporten som förändrade mitt liv till det positiva. Jag fortsätter att kämpa att övervinna denna skada för att kunna förbättra mig och fortsätta göra det jag älskar. Jag hoppas innerligt att du vågar ta det steger och prova triathlon och vill fortsätta att följa mig och min resa framåt.

Vad är det bästa med triathlon?

Det som verkligen berörde mig första gången jag introducerades till triathlon var stämningen och gemenskapen kring sporten, hur stöttande och förstående alla var.

En av mina passioner är att inspirera andra att träna med glädje, samtidigt som de har mål och vill pressa sig till att förbättra sig själva. I triathlon fanns detta överallt. Människor hjälpte varandra. Att se blicken i människors ögon, den glädjen och viljan att pressa sig själv.

Inom varken tennis eller löpning hade jag upplevt denna gemenskap och glädje. Inom triathlon finns den alltid där, även i tuffa lopp.  Alla delar av triathlon fick mig att förälska mig i sporten. Den stora variationen (att ha tre olika discipliner att arbeta med), den ödmjuka gemenskapen, människorna, all kunskap som finns där ute och allt annat som triathlon ger mitt liv.

Jag hoppas verkligen att människor kommer vilja ta steget och prova triathlon. Du kommer aldrig veta förrän du själv provar hur simning, cykling och löpning kan förändra ditt liv.

sofiah3

Är du fri från skador nu?

Direkt efter min första tävlingen registrerade jag mig för fler den sommaren (2018) som jag hoppades min kropp skulle klara av efter skadan. Jag deltog i tre stycken sprintdistanser och en en olympiskndistans tillsammans med en halvmaraton i oktober innan min andra skada. Likadant som tidigare, det skedde under en kall vintermorgon vid en löptur.

Det visade sig vara en stressfaktur i mitt högra bäcken, som jag haft med mig i sex månader nu. Min triathlon- och löpsäsong har blivit ersatt med rehab. Jag fick flytta mitt mål för 2019, en halvdistans triathlon, till nästa år. Jag är så ivrig att se vad vinterträningen och nästa år kommer att ge. Min motivation är fortfarande på topp tack till alla fantastiska och stöttande människor som finns i denna sport.

Läs om våra andra ambassadörer

Teaser Lisa

Power by Lisa

Lisa: Lic personlig tränare & träningsinspiratör, elitmotionär.
teaser lik

LIVET I KROKARNA

Helen Lindberg och Elin Johansson, födda i 80-talets början. Boendes i Kolmården utanför Norrköping. Löpentusiaster.
PTZEB

Zebastian Gudmundsson

Who we are is nothing but a stepping stone to what we can become.