HUR VÄLJER JAG FOTBOLL?

Utan boll, inget spel. Bollen bör väljas efter vilken typ av fotboll du spelar. KIPSTA erbjuder ett brett utbud av bollar för alla typer av fotboll:

- spontana matcher med familj och vänner

- 11-mannafotboll (träningar och matcher)

- futsal  

- 5-mannafotboll.

Så vilken boll passar för vilken typ av fotboll?

KIPSTA erbjuder 4 typer av fotbollar:

nummer_1

SPONTANA MATCHER MED FAMILJ OCH VÄNNER

SPEL PÅ GRÄS OCH SAND

För att spela på gräs och sand behöver du en lätt och bekväm boll som inte gör ont att sparka runt barfota.

SPEL PÅ GRÄS

För att spela på gräs behöver du en boll som bibehåller sin form och har bra studs.

SPEL PÅ ANDRA UNDERLAG

För att spela på alla andra underlag behöver du en extra slittålig gummiboll.

nummer_2

11-mannafotboll (träningar och matcher)

För 11-mannafotboll (i fotbollsklubbar) rekommenderar vi att välja en tålig boll med blåsa i butylgummi för att bollen ska bibehålla sin form och studskvalitet. Ytterpanelerna bör vara hopfogade på ett sätt som får bollen att bibehålla sin runda form och hålla väl. Exempel på olika tekniker är handsömnad, maskinsömnad och värmelimning. Alla KIPSTAs bollar för 11-mannafotboll genomgår ett protokollstyrt test i sju steg (vikt, sfäriskhet, omkrets, tryckförlust, vattenabsorption och regelbundenhet i studsen) för att vi ska kunna garantera att de håller hög kvalitet. Det finns olika bollstorlekar att välja mellan. För de allra yngsta spelarna, välj en boll i storlek 1 eller 3 (lättare och mer lätthanterliga för barn). För barn under 8 år, välj en boll i storlek 4. För åldrarna 8–12, välj storlek 4, och för barn över 12 år, storlek 5. Bollens storlek anges på själva bollen.

FÖR NYBÖRJARE OCH SPEL DÅ OCH DÅ

Om du precis har börjat spela, och inte spelar särskilt ofta, kan du i första hand välja en slittålig boll. Vi rekommenderar en maskinsydd boll, som bibehåller sin form och studskvalitet väl.

FÖR TRÄNING OCH REGELBUNDET SPEL

Om du tränar fotboll regelbundet, och spelar matcher, behöver du en slittålig boll som håller trycket bra och är bekväm att spela med. För dig rekommenderar vi en boll i vår HYBRID-serie. De här bollarna har en revolutionerande hybridkonstruktion, med stygn som gömts på insidan för att göra dem extra hållbara, och skum som gör dem extra bekväma att spela med.

FÖR REGELBUNDNA MATCHER

Om du spelar matcher varje vecka behöver du en slittålig boll som bibehåller sin form, ger optimal precision och uppfyller FIFA-standard. Vi rekommenderar en värmelimmad boll. Den här typen av bollar är perfekt sfäriska och mycket vattentåliga, samtidigt som deras texturerade material ger fantastisk precision.

nummer_3

Futsal och 5-mannafotboll

5-MANNAFOTBOLL

För fotboll 5 mot 5 på konstgräs rekommenderar vi en boll med halvhög studs.

FUTSAL

För futsal rekommenderar vi en lite tyngre boll i storlek 4 med lägre studs.

François-Xavier

Fotbollsexpert

Våra olika fotbollsmodeller skiljer sig åt vad gäller hållbarhet, precision och hur väl de håller trycket.

Kontrollera då och då att trycket i bollen är tillräckligt högt: det gör den enklare att spela med och får den att hålla längre.

ÖVERST PÅ SIDAN