HUR VÄLJER JAG SKIDOR?

Målet är att välja ett par skidor som gör dig trygg i backen, är roliga att åka på och får dig att utvecklas. Men det är en del fikonspråk som krånglar till det för en nybörjare. Vad då piståkning, freeride, all mountain och freestyle? Och hur vet jag hur långa skidor jag ska ha? Ska skidorna vara breda eller smala? Den här guiden ska förhoppningsvis räta ut några av frågetecknen!  

Det är fyra saker du behöver tänka på när du ska välja skidor: var du ska åka, vilken slags åkning du kommer göra, din nivå, din längd och din vikt.

nummer_1

TYP AV ÅKNING

FREERIDE

Är det riktigt djup lössnö som motiverar dig? Då är det ett par freerideskidor du behöver. De är särskilt breda (över 85 mm) och har rocker fram och/eller bak, vilket ger dem bra flyt i lössnö samtidigt som de är lättmanövrerade.

ALL MOUNTAIN

Om du har lika kul i pisten som vid sidan av den och gillar välpistade, varierade backar ska du välja ett par all mountain-skidor. De är relativt breda (75–85 mm), med en ganska lång spets och lätt rocker som gör dem mycket mångsidiga och lätthanterliga i all typ av snö.

I PIST

Om du gillar att göra snygga carvingsvängar i pistade backar rekommenderar vi ett par pistskidor. Dessa ganska smala skidor är reaktiva i svängarna och ger även bra grepp.

FREESTYLE

Om du har som roligast när du hoppar och testar nya tricks i parken är det ett par freestyleskidor med spets i båda ändarna (så kallade twintips) som du ska ha. De är vanligen lätta, tåliga och lätthanterliga.

nummer_2

DIN NIVÅ

NIVÅ 1: NYBÖRJARE

Nybörjare är du från det första, nervösa åket tills dess att du börjar ge dig ut i de lite svårare backarna. Det säger kanske sig självt att du behöver ett par nybörjarvänliga skidor. I onlinebeskrivningarna av våra skidor kan du läsa om de är lämpliga för nybörjare eller inte, och i våra butiker finns kunnig personal på plats för att guida dig till rätt modeller.

NIVÅ 2: AVANCERAD

Som avancerad skidåkare känner du dig bekväm i gröna till röda backar och i de flesta typer av snö. Du har förmodligen bemästrat stoppsvängar och vill gå vidare till carvingsvängar, eller så har du redan lärt dig carva och jobbar nu på att finslipa din teknik. Titta efter skidor för "vana" eller "avancerade" åkare.

NIVÅ 3: EXPERT

Du åker fort i all typ av snö och i backar av alla svårighetsgrader, och har full koll på hur du ska variera dina svängar (stora/korta, carv- eller stoppsvängar). Du klarar dig antagligen bra på de flesta skidor, men bör hålla utkik främst efter skidor anpassade för expertnivå, för att optimera din åkning och ha roligare i backen.

nummer_3

DIN LÄNGD

Ju kortare skidorna är, desto lättare att manövrera. Därför bör nybörjare välja kortare skidor. Tyngre skidåkare kan dock med fördel välja lite längre skidor.
ALL MOUNTAIN

Du som åker all mountain bör välja skidor som är lika långa som du själv eller upp till 10 cm kortare.

FREERIDE

Ditt intervall är från 5 cm kortare till 10 cm längre än du själv.

FREESTYLE

Välj skidor som antingen är lika långa som du eller upp till 10 cm kortare.

I PIST

Åker du i pist ska du generellt sett ha skidor som är 5–15 cm kortare än du själv.

nummer_4

DIN VIKT

Din vikt kommer att påverka din förmåga att kontrollera skidorna. En lätt person har till exempel svårare att kontrollera och "böja" ett par styvare skidor, och bör därför välja mjuka till medelstyva skidor. Tyngre personer bör välja medelstyva skidor. Riktigt styva skidor är bara för expertåkare.

DU KANSKE ÄR INTRESSERAD AV

Råd för
Varmibacken
Det korta svaret: klä dig i tre lager, och glöm inte att skydda händer och fötter. Så till det lite längre svaret...
ÖVERST PÅ SIDAN