Saker att ha med sig på en landsvägstur | Decathlon

Saker att ha med sig på en landsvägstur: 5 måsten

Ibland sticker olyckan fram sitt fula nylle. Oväder, punkteringar, en skruv som lossnar eller en kedja som hoppar kan alla grusa de allra bästa planer. Nyckeln till att inte bli stående där vid vägkanten utan att kunna ta dig vidare är att regelbundet fylla på med energi, och att ha med dig rätt verktyg och kläder.

Alla har vi väl någon gång gjort misstaget att dra ut på en runda utan tillräcklig utrustning. Oavsett om det är mörka regnmoln, en punka eller den ökända bonken som sätter käppar i hjulet, så får man bittert ångra att man inte tog med sig de där grundläggande prylarna eller tillräckligt med energipåfyllning. I den här artikeln tar vi upp vilka saker du bara måste ha med dig ut.

1. Var redo när det smäller

De saker som bör stå högst upp på din packlista är en pump, en uppsättning däckavtagare (även kallade däckjärn) och en, eller ännu hellre två, innerslangar i reserv. Punktering är det problem du löper störst risk att råka ut för under en cykeltur, och självklart är det den dagen du har glömt pumpen hemma som punkan slår till.

Vissa tar med sig ett kit med solution och lagningslappar ut. Det kan vara en god idé om du ska vara ute länge, kanske i flera dagar, men det går betydligt snabbare att helt enkelt byta ut innerslangen än att leta rätt på punkteringen och klistra på en lagningslapp. Den trasiga innerslangen kan du laga när du väl är hemma igen.

Många föredrar kolsyrepumpar framför vanliga pumpar. Att kunna pumpa upp ett däck på bara några sekunder är onekligen bekvämt, och spar både tid och energi jämfört med en manuell pump. Nackdelen är förstås att patronerna bara kan användas en gång, vilket medför en ökad kostnad. Många väljer därför att ta med sig både en vanlig pump och en kolsyrepump ut, för att gardera sig för alla eventualiteter.

Oavsett vilket du föredrar, se till att du alltid har med dig någon form av pump ut. Du vill inte stå där i vägrenen när natten faller på utan att kunna ta dig hem.

2. Fixa alla justeringar med ett verktyg

Punkteringar må vara cyklistens vanligast förekommande huvudvärk, men det finns mycket annat som kan trassla till det om man inte är förberedd, till exempel delar som behöver dras åt, justeras eller monteras av. Ett verktyg som kan rädda dig ur många knipor är ett så kallat multitool, eller multiverktyg. Med multitoolets olika insexnycklar, skruvnycklar och torxnycklar är du väl förberedd på att tackla diverse olika problem. Ett bra multitool låter dig enkelt göra justeringar av till exempel sadelhöjden och pedalklossarnas placering. Detta lilla verktyg har helt enkelt en given plats i sadelväskan.

Saker att ha med sig på en landsvägstur: 5 måsten

3. Håll dig torr och varm

Vädrets makter är nyckfulla. Den himmel som nyss var så blå öppnar sig plötsligt och skickar ner ett spöregn på den stackars cyklisten. Att ta med lätta och kompakta regnkläder rekommenderas starkt på heldagsturer, och även på kortare turer om väderutsikterna är osäkra. Regnjackan ryms enkelt i en ryggficka på cykeltröjan. Om du planerar att vara ute ända till kvällen är en vindtät väst ett bra alternativ när det börjar kyla på. Även den kan stoppas i en ryggficka, för att enkelt tas fram när den behövs. Vindens kyleffekt ska inte underskattas, och i långa nedförsbackar och på kvällskvisten hjälper västen dig att hålla kroppens kärna varm.

4. Ge kroppen vatten och bränsle

Cykling är en högintensiv träningsform. Är du ute längre än en och en halvtimme kan du vara säker på att hungern sätter in, förr eller senare. En banan eller müslibar ger en välbehövlig energiboost under rundan. Andra lätta mellanmål som håller energinivån uppe är energigeler och energibars. På korta turer behöver du kanske inte äta, men dricka behöver definitivt. Ta med minst en vattenflaska, två om du planerar att vara ute lite längre. Vanligt vatten räcker för att hålla vätskebalansen i schack, men energidrycker ger dessutom kroppen bränsle. Drycker med elektrolyter ersätter de mineraler som kroppen förlorar genom svettning under varma sommardagar.

5. Var förberedd vid nödsituationer

Ha alltid med dig lite pengar ut. Får du problem med cykeln som du inte kan fixa på rak arm så kan du åtminstone betala för en taxi hem. Du kan också köpa extra mat och dryck om det visar sig att du har underskattat ditt energibehov.

Om det värsta händer och du är med om en olycka är det viktigt att du bär med dig legitimation eller något annat som gör att du kan identifieras. Lägg in en ICE-kontakt (In Case of Emergency) i din telefonbok. Det finns även appar framtagna för just detta ändamål, som får information om dig och din nödkontakt att visas på skärmen även när den är låst.

Om det är det minsta sannolikt att du fortfarande är ute när det blir mörkt, ta med lampor och reflexkläder. Små LED-lampor väger knappt någonting alls, och gör dig säkrare i svagt ljus.

Det kanske låter som många prylar att ta med, men delar du upp packningen mellan en sadelväska och cykeltröjans fickor bör allt få plats utan problem.

När du väl har garderat dig för punkteringar, problem med cykeln, oväder, hunger och nödsituationer kan du koncentrera dig på det viktigaste: att njuta av cyklingen.

barn som börjar cykla på landsvägar

BÖRJA CYKLA: LANDSVÄGSCYKEL FÖR BARN

När barnet ska börja en sportaktivitet, så kanske man inte tänker på cykling i första taget. Men att cykla har många fördelar, bl.a. lär sig barnet balans, att utöva en aktivitet i grupp och att hantera sin ansträngning.

Välj landsvägscykel

Vilken landsvägscykel är rätt för dig?

Landsvägscyklar finns i många olika modeller, designade både för motionscyklister och kräsna tävlingscyklister. Läs våra tips på hur du väljer en landsvägscykel som passar dig.

CYKLA FÖR ATT MÅ BRA

Så får cykling dig att må bra

Cykling kan hjälpa dig att tappa vikt, få utlopp för stress och spänningar och förebygga depression. Läs mer om cyklingens positiva effekter här.