Klättring

Hur väljer jag karbinhake?

D-formad eller HMS-formad? Med skruvgrind eller självlåsande? Det finns olika typer av karbiner att välja mellan. Här är våra tips om hur du väljer rätt modell.

Välj din karbinhake utifrån 3 kriterier: användning, form och låssystem.

Användning 

 • Karbin

  Standardkarbiner (utan låsning)

  Används främst i quickdraws och till kamsäkringar, för att säkra klättraren vid fall.

 • Karbin

  Låskarbiner

  En låskarbin är försedd med en skruvhylsa som används för att låsa fast grinden, så att den inte kan öppnas oavsiktligt. Den här typen av karbiner används till ankare, till repbromsar och andra säkringssystem, vid firning, till Y-slingor med mera.

Form

Karbinhakar görs i olika former beroende på vad de är tänkta att användas till.

 • D-formad

  D-formade karbiner

  D-formade karbiner kan användas för att klippa repet i änden på en slinga, eller för säkring (bara med Grigri). Jämfört med päronformade modeller med samma diameter är D-formade karbiner starkare, eftersom belastningen hamnar på karbinens rygg (sidan utan grind).

 • Päron formad

  Päronformad karbin (hms-karbin)

  HMS-karbiner kan användas vid säkring (med alla typer av repbromsar, eller med en HMS-knut) och för att klippa repet med hjälp av ett dubbelt halvslag. Formen gör att grinden kan öppnas upp mer än på andra karbinhakar, vilket gör dem mer lättanvända.

Låssystem

Låskarbiner finns med två typer av låssystem.

 • skruvgrind

  Skruvgrind

  Det klassiska låssystemet, bestående av en hylsa som skruvas på en gängad grind.

 • självlåsamde

  Självlåsande

  Karbinens grind öppnas i två eller tre steg (beroende på modell). Den stora fördelen är att grinden låser sig automatiskt, så det eliminerar risken att glömma bort att låsa den.

Möt simond: decathlons klättringsmärke

Du kanske också gillar

klätterskorna

Vilka klätterskor är bäst för nybörjare?

De bästa klätterskorna för nybörjare är de med platt sula och en inte alltför asymmetrisk form. Varför? Därför att klätterskor med en väldigt böjd och asymmetrisk form tvingar in foten i ett ovant läge, som kan bli väldigt obekvämt. De ger bättre kraft och precision – men bara om du har god teknik. Nybörjare som inte är vana vid att bära klätterskor, och som klättrar på lite större grepp, får inga fördelar av att använda en mer avancerad sko. Snarare riskerar de att tappa sugen på grund av ont i fötterna!

Sele

Hur väljer jag klättersele?

Här ger vi råd om hur du kan tänka när du väljer klättersele.

Klättring

Hur väljer jag repbroms?

Här ger vi råd om hur du kan tänka när du väljer repbroms.