HUR VÄLJER JAG KARBINHAKE?

D-formad eller HMS-formad? Med skruvgrind eller självlåsande? Det finns olika typer av karbiner att välja mellan. Här är våra tips om hur du väljer rätt modell.

Klättring

Välj din karbinhake utifrån 3 kriterier: användning, form och låssystem.

ANVÄNDNING 

Karbin

Standardkarbiner (utan låsning)

Används främst i quickdraws och till kamsäkringar, för att säkra klättraren vid fall.

Karbin

Låskarbiner

En låskarbin är försedd med en skruvhylsa som används för att låsa fast grinden, så att den inte kan öppnas oavsiktligt. Den här typen av karbiner används till ankare, till repbromsar och andra säkringssystem, vid firning, till Y-slingor med mera.

FORM

Karbinhakar görs i olika former beroende på vad de är tänkta att användas till.

D-formad

D-formade karbiner

D-formade karbiner kan användas för att klippa repet i änden på en slinga, eller för säkring (bara med Grigri). Jämfört med päronformade modeller med samma diameter är D-formade karbiner starkare, eftersom belastningen hamnar på karbinens rygg (sidan utan grind).

Päron formad

Päronformad karbin (HMS-karbin)

HMS-karbiner kan användas vid säkring (med alla typer av repbromsar, eller med en HMS-knut) och för att klippa repet med hjälp av ett dubbelt halvslag. Formen gör att grinden kan öppnas upp mer än på andra karbinhakar, vilket gör dem mer lättanvända.

LÅSSYSTEM

Låskarbiner finns med två typer av låssystem.

skruvgrind

Skruvgrind

Det klassiska låssystemet, bestående av en hylsa som skruvas på en gängad grind.

självlåsamde

Självlåsande

Karbinens grind öppnas i två eller tre steg (beroende på modell). Den stora fördelen är att grinden låser sig automatiskt, så det eliminerar risken att glömma bort att låsa den.

DU KANSKE OCKSÅ GILLAR