Titre image

Responsibility
for people and nature

VĂ„r planet,
vÄr spelplan - HÄllbarhet pÄ Decathlon

Vi har ett tydligt mÄl.
Vi vill forma vÄr planets framtid tillsammans med er - alla idrottare och utövare.

Decathlon bestÄr av anstÀllda, leverantörer och partners.
Tillsammans Àr vi ett team, och vi stÄr för respekt.

Vi kan uppnÄ vÄrt vÄrt mÄl om vi hjÀlps Ät tillsammans. DÀrför ser vi till att vÄra partners garanterar rÀttvisa arbetsvillkor och löner. Vi besöker regelbundet vÄra produktionsanlÀggningar runt om i vÀrlden för skaffa oss en direkt inblick och öka vÄr förstÄelse för det dagliga arbetet. Alla vÄra partners skriver under och förbinder sig gentemot oss och den uppförandekod vi har över hela vÄr verksamhet.

LÀs mer pÄ vÄr blogg!

Titre image

VÄra aktiva mÄl för en hÀlsosam miljö

Mindre koldioxid - mer klimatneutralitet

Vi faststÀller vÄra klimatmÄl baserat pÄ vetenskap och forskning. VÄra mÄl Àr analyserade och bekrÀftade av experter inom miljö- och klimatvetenskap. Vi vill uppnÄ tvÄ klimatmÄl fram till Är 2026. 95% av vÄra butiker drivs redan av förnybar energi, och vÄrt mÄl Àr dÀrför att kunna minska vÄra koldioxidutslÀpp med 40% per sÄld produkt. Detta Àr vÄrt aktiva bidrag till det stora mÄlet, att bidra till Parisavtalets 1,5 graders-mÄl. För att uppnÄ ambitiösa mÄlsÀttningar mÄste vi arbeta tillsammans som ett team. Vi hjÀlper vÄra partners och leverantörer att mÀta sina koldioxidutslÀpp för att sÀkerstÀlla hÄllbarheten i hela vÄr verksamhet.

"PÄ sÄ sÀtt kan vi nÀr som helst kontrollera hur miljövÀnliga vÄra produkter faktiskt Àr och pÄ vilka punkter vi mÄste förbÀttra oss."

Till Ă„r 2026 ska 100% av vĂ„ra produkter vara mer miljövĂ€nligt tillverkade pĂ„ ett sĂ€tt som gör att de funkar i en cirkulĂ€r ekonomi. ÅtgĂ€rderna hĂ€nger samman med olika faser av vĂ„r produktionsprocess, hela vĂ€gen frĂ„n utformningsfasen till slutet av produktens livslĂ€ngd. Enligt dessa kriterier genomgĂ„r vĂ„ra produkter sex olika faser:

 • ‱ RĂ„varor - utvinning och bearbetning
 • ‱ Produktion - hĂ„llbar teknik
 • ‱ Transport - frĂ„n produktionsanlĂ€ggning till distribution
 • ‱ Distribution - plats och metod för försĂ€ljning.
 • ‱ AnvĂ€ndning - anvĂ€ndning, tvĂ€tt, reparation och underhĂ„ll
 • ‱ Livets slut - Ă„tervinning
Titre image

ETT TRANSPARENT INITIATIV FÖR MEDVETEN OCH HÅLLBAR SHOPPING

HÄllbarhet Àr inte en trend. HÄllbarhet Àr vÄrt obligatoriska ansvar för miljö och natur, hela vÀgen frÄn idé till fÀrdig produkt.

Titre image

MiljövĂ€nliga material: Återvunnen polyester

Vi förvandlar plastflaskor och gamla textiler till nya klÀder och ny utrustning. PÄ detta sÀtt minskar vi avsevÀrt förbrukningen av petroleumresurser.

TILL VÅRA EKOPRODUKTER

Biton - den andra fÀrgningsprocessen

För att ytterligare minimera vÄr vattenförbrukning fÀrgar vi endast varannan trÄd. Detta minskar fÀrgningsprocessens miljöpÄverkan.

Ekologisk bomull

Vi vill ha en ren och frisk planet. DÀrför anvÀnder vi oss av ekologiskt odlad och framstÀlld bomull, fri frÄn bekÀmpningsmedel och kemikalier.

Undyed - ofÀrgade produkter

Återvunnen bomull

Under bomullsproduktionen förbrukas stora mÀngder vatten och bekÀmpningsmedel. För att undvika detta Ätervinner vi bomull som sedan blandas med nya bomullsfibrer under produktionen.

VÄr design - hÄllbart inom flera omrÄden

I vÄr design tar vi hÀnsyn till vÄr miljöpÄverkan i varje steg av produktens livscykel. Vi börjar med designen dÀr varje ny produkt mÄste uppfylla minst ett av följande kriterier:

 • ‱ MiljöpĂ„verkan mĂ„ste minskas med minst 10% för minst tvĂ„ av följande indikatorer; klimatförĂ€ndringar, luft- och vattenföroreningar samt utarmning av naturresurser.
 • ‱ Återvunna och mer miljövĂ€nliga material ska anvĂ€ndas.
 • ‱ Mer hĂ„llbara fĂ€rgningsprocesser sĂ„som bitonfĂ€rgning, spinnfĂ€rgning, torrfĂ€rgning, PFC-fri fĂ€rgning m.m.

Om designen uppfyller vÄra kriterier Àr produkten klar för att gÄ in i produktionsfas. Denna fas Àr en av vÄra största utmaningar dÄ vatten- och energiförbrukningen Àr sÀrskilt hög genom denna process.

Titre image

Dope Dyed-processen

För att undvika överdriven vattenförbrukning vid fÀrgningsprocessen anvÀnder vi oss av Dope Dyed-processen vilket innebÀr att vi fÀrgar garn och trÄd direkt under produktionen. Vi tillsÀtter fÀrgpigment direkt i den Ätervunna polyestern för att pÄ sÄ sÀtt minska vÄr vattenförbrukning samtidigt som vi inte förorenar vattnet i lika stor utstrÀckning.

I skrivande stund kan du hitta över 400 Ekoprodukter i vÄrt sortiment, men vi nöjer oss sÄklart inte dÀr. VÄrt mÄl Àr att alla vÄra produkter ska vara tillverkade enligt mer miljövÀnliga kriterier till Är 2026.

VÄr strategi för hÄllbara transporter

FörvÄnande? Kanske. Sant? Ja, faktiskt. Transport Àr nÀmligen inte den mest miljöskadliga fasen i vÄra produkters livscykel. Med det sagt Àr vi sÄklart mÄna om att kunna begrÀnsa vÄra koldioxidutslÀpp sÄ mycket som möjligt Àven i denna fas. Bil, tÄg, bÄt eller flygplan - vi vill ta reda pÄ vilka transportmedel som Àr mest hÄllbara. Hur uppnÄr vi dÄ detta mÄl? Jo, genom en global inventering av alla transportmedel.

VÄra produkter och vÄrt team ska nÄ sina destinationer pÄ ett miljövÀnligt sÀtt. Flygresor har alltid varit den största miljöboven för oss. Innan 2018 stod flygplan för 6% av vÄra transporter, idag Àr den siffran nere pÄ 3,2%. Till Är 2026 siktar vi pÄ att mindre Àn 1% av vÄra transporter ska ske via flygplan. Vi har redan lyckats förbinda Frankrike med Tyskland, Ryssland och Kina med tÄg. I dagslÀget klarar vi oss inte utan lastbilstransporter vilket sÄklart Àr nÄgot vi utvÀrderar löpande.

AnvÀndning av produkter och slutet pÄ deras livslÀngd

En viktig del av att skapa miljövÀnligare produkter Àr produktens livslÀngd, nÄgot som vÄra designers kontinuerligt arbetar med för att förbÀttra och förlÀnga. Genom att erbjuda ett flertal reparations- och underhÄllstjÀnster pÄ plats i vÄra butiker kan vi förhindra dig frÄn att behöva byta ut produkten mot en ny.

VÄrt Ätagande för en hÄllbar utveckling

Är du intresserad av en mer detaljerad och djupgĂ„ende inblick i vĂ„rt Ă„tagande? I vĂ„r redogörelse hittar du all bakgrundsinformation kopplat till vĂ„rt initiativ.

ÖvergĂ„ngsplan

För att utvecklas kontinuerligt som team och för att kunna möta utmaningarna som kommer med vÄrt Ätagande har vi tagit fram en övergÄngsplan som strÀcker sig till Är 2026. Decathlon-medarbetare frÄn över 30 lÀnder har gemensamt sammanstÀllt vÄra viktigaste hÄllbarhetsmÄl. VÄr övergÄngsplan utgÄr frÄn tre huvudsakliga kriterier:

 • 1. MĂ€nniskor - utveckla oss sjĂ€lva och vĂ„ra lagkamrater.
 • 2. Planet - skydda miljön och vĂ€rna om planetens resurser.
 • 3. Resultat - skapa ett hĂ„llbart vĂ€rde.
Titre image

Följ oss pÄ
Instagram
@decathlonsweden

Titre image
Titre image