packa ryggsäcken resa runt jorden

Så packar du ryggsäcken inför backpacking-resan

Oavsett om du bara ska iväg några dagar eller en hel månad är det två saker du bör fokusera på: framförhållning och att packa lätt.

Målet är att få med dig allt du behöver, och samtidigt undvika att packa ryggsäcken alltför tung.

1/ Framförhållning

Till att börja med, välj din ryggsäck med omsorg!

Personligen gillar jag ryggsäckar av "resväskmodell", med en stor ryggöppning, så att jag enkelt kommer åt alla saker och undviker att skrynkla kläderna.

Att kunna låsa ryggsäcken med hänglås är också viktigt. Du vill kunna lämna den på vandrarhemmet över dagen eller i bagagerummet på hotellet utan att behöva oroa dig.

Att ha ryggsäcken låst känns också skönt när man checkar in den på flygplatsen eller lägger den i bagageutrymmet på en buss.När du reser med ryggsäck behöver du ett överdrag till den, både för att skydda den under transporter och för att hålla dina prylar torra om det börjar regna. Kom ihåg att din ryggsäck måste vara bekväm också, för du kommer att bära den ofta och ibland länge. Den måste vara din best buddy! Det bästa är om du kan prova den packad med tunga saker innan du köper den.

Så packar du ryggsäcken

Har du hittat din ryggsäck? toppen!

DAGS ATT BESTÄMMA VAD DU SKA LÄGGA I DEN…

Så packar du ryggsäcken inför backpacking-resan

Jag brukar börja med att kolla vädret på platsen jag ska till. Sedan planerar jag vad jag ska göra när jag väl är där.

Du kommer att behöva anpassa packningen efter landet du reser till och hur länge du ska vara där. Även om många grundläggande plagg och prylar funkar överallt, så är vissa behov annorlunda i Thailand jämfört med till exempel Bolivia. Och vad du behöver beror också på vilka aktiviteter du har planerat in, förutom att vandra.

Så packar du ryggsäcken inför backpacking-resan

Mitt bonustips:

Dela upp packningen i packpåsar!

Du kommer att behöva ta ut och stoppa tillbaka dina saker i ryggsäcken varje dag. För att inte det ska bli en mardröm, använd packpåsar att sortera upp allting i. Det gör det verkligen mycket lättare att hålla ordning och reda i ryggsäcken!  

2) Packa lätt

Oavsett hur länge du backpackar rekommenderar jag att ta med tillräckligt med ombyten för en vecka. Sedan får du tvätta med jämna mellanrum under resan, och har du ingen tvättmaskin tillgänglig kan du alltid tvätta underkläderna för hand.

 

Välj smutsavvisande och snabbtorkande plagg, gärna med luktbegränsande egenskaper. Vad gäller det sistnämnda är merinoull är min stora favorit. Merinoull hämmar bakterier som orsakar dålig lukt, så du kan bära dina merinoullskläder flera dagar i sträck utan att behöva tvätta dem.

lättviktsryggsäck

När du packar, tänk på att balansera vikten, så att ryggsäcken blir bekvämare att bära. Packa de tyngsta sakerna närmast ryggen. Högst upp lägger du saker du kommer att behöva under dagen, så att du lätt kommer åt dem. Om du kommer att göra kortare utflykter under resan, packa med dig en lätt och kompakt liten ryggsäck på cirka 20 liter, så att du kan bära med dig vatten, ett första hjälpen-kit och snacks.

Så packar du ryggsäcken

Ett sista ord...

…från julie, medarbetare på decathlon och globetrotter

"Det är bara när man reser som man inser vad det är man verkligen behöver, och vad som är överflödigt. Så testa dig fram! Vad är det du bara måste ha med på resan, och vad klarar du dig utan?"