Så väljer du bouleset

Så väljer du bouleset

Oavsett om du är på semester, umgås med vänner eller spenderar en söndag på landstället så finns vi här för att hjälpa dig att göra boulespelet så roligt som möjligt!

Så väljer du bouleset

Vem spelar du med?

Med små barn (mellan 3 och 8/9 år)

Det vore såklart enklast att ha ett enda set som kan användas i alla situationer, men om du planerar att spela med barn är metallklot och sommar inte den bästa kombinationen. Flip-flops, sandaler eller barn som springer barfota kan kännas lite riskabelt.

Men oroa dig inte! Vi har ett bouleset som är i perfekt storlek och rätt material för att barnen ska kunna vara med och spela. Detta set är prisvärt och kan användas var som helst utan att kloten blir förstörda. Om du gillar att spela på gräs är det här ett set för dig.

Alla barn i familjen och deras vänner kan spela tillsammans!
Det enda du behöver tänka på är att barnen måste vara över tre år.

Så väljer du bouleset

Med vänner

Om du ska spela med en grupp vänner är ett set om 8 klot ett bra val. "8 bouleklot" alltså? Brukar man inte använda 3? Och 3+3 blir väl inte 8? Du har helt rätt! Men det är trevligare att spela om fyra med två klot var, tycker vi.

Om du vill verka kunnig i ämnet kan du berätta för dina vänner att ni i så fall spelar "dubbel" (två mot två) i enlighet med reglerna från Internationella Bouleförbundet. Det gör matcherna snabbare och mer spännande. Boulekloten är dessutom markerade med linjer eller färger för att skapa ett par istället för "en trio".

Om målet är att umgås och ha kul tillsammans spelar det ju ingen roll om varje person har två eller tre klot. Och det är alltid roligt att spela i lag!

Ni kan till och med gå ett steg längre och anpassa reglerna efter var ni spelar och vilka som spelar. Det finns bara ett villkor: om ni ändrar något måste alla vara med på vad de nya reglerna ska vara. Det är ju inte särskilt roligt att råka orsaka ett bråk som kommer på tal vid varje familjemiddag under de kommande 20 åren – bara för att man inte kom överens om reglerna till en boulematch!

Så väljer du bouleset

Tävla i par

Vet du redan att inte alla kommer vilja vara med och spela? Kanske vill du inte köpa ett set om 8 bouleklot för att de ändå inte kommer att användas? Unna dig själv – köp två "set om tre"! En "trio" är ett set om tre identiska klot. Om en tredje person vill vara med och spela kan de andra två spelarna låna ut ett klot var. Det gäller bara att hålla koll på sina egna klot! Annars kan ni diskutera i en evighet vems klot som hamnade var, eftersom de ser exakt likadana ut.

Om du vill ha det perfekta bouleklotet för din spelstil och din handstorlek bör du välja tävlingsklot. Vill du hellre ha något som alla kan använda passar klot för fritidsbruk bättre.

Den enda regeln för bouleklubben är att ni kommer överens om reglerna först.

Spela på vilket underlag som helst!

Du vill koppla av och ha en trevlig stund med dina nära och kära. Så vänta inte på att någon bygger en officiell boulebana! Spela precis där du är istället. Sand, jord och gräs kan också användas som underlag. Visst – ibland kan det vara svårt att se lillen, eller kan en sten slå ditt bouleklot ur kurs. Men alla spelare sitter i samma båt och har samma svårigheter, och lite oförutsedda händelser kan till och med krydda upp spelet lite! Det kan till och med jämna ut oddsen lite om vissa spelare är erfarna och andra är totala nybörjare. När man spelar med vänner är det ju ändå aktiviteten som är det viktiga, och inte vem som vinner. Vem bryr sig om tekniken när man bara spelar för att ha kul ihop? Bjud på dig själv och dina nybörjartalanger, och skapa minnen som ni alla kommer att skratta åt i framtiden.

Så väljer du bouleset

Skapa lite extra spänning

Vill du inte ta saker på för stort allvar, men kanske höja insatserna lite? Så länge alla är överens från början (den gyllene regeln!) kan ni bestämma en syssla som förloraren måste göra (eller vinnaren, annars är det kanske alltid samma personer blir straffade).

Tänk dig att du tillbringar en mysig långhelg i en hyrd stuga med dina vänner. Ni har gjort ett schema för vem som ska diska, handla m.m., men ingen har frivilligt tagit sig an den där sista storstädningen innan ni åker. Då är det läge att tävla om det! Kom bara ihåg att bestämma om det är vinnaren eller förloraren får straffet.

Om du bara har extremt artiga vänner och ingen vill vara den som äter den sista chokladbiten i asken (eller de sista chipsen i skålen, eller vad det nu kan vara) – lös det med en omgång boule! Vem får rummet med den finaste utsikten? Spela om det!
Om du är där med familjen och barnen bråkar om surfplattan – lös det på samma sätt! En omgång boule avgör.

Så väljer du bouleset

Om du planerar att behålla boulesetet länge

Vill du att boulesetet ska gå i arv som ett minne av den gamla goda tiden?
Då måste du ta hand om boulekloten och kunna förvara setet på ett bra ställe under mycket lång tid.
När du lägger undan dem för en längre tid måste du se till att platsen är torr och att temperaturen inte varierar för mycket.
Om du använder ditt bouleset mycket ofta kan det vara värt att investera i ett andra set för säkerhets skull.

Så väljer du bouleset

Vidga dina vyer!

Älskar du sol, musik, trevlig stämning och boule, och vill ha lite av en utmaning? Då tycker vi att du ska gå till (eller kanske anordna?) ett bouleparty! Sök online efter "electro petanque" så hittar du evenemang nära dig där du kan spela boule till elektronisk musik. Du kan spela till midnatt – så länge du vinner!

Nu vet du hur du ska tänka när du väljer bouleset. Om du har några roliga idéer för alternativa spelregler får du gärna berätta i kommentarerna!

Så väljer du bouleset

Clothilde drouet

Webbskribent och boulespelare (på gräs)

Webbskribent med inriktning på friluftsliv och livsstil. Typisk söndagsspelare som mer än gärna hänger på olika electro petanque-event!