Så väljer du paddel för kanot eller kajak

Så väljer du paddel för kanot eller kajak

Lär dig mer om skillnaderna mellan olika paddlar och hur du väljer rätt.

Att välja paddel är inte så enkelt eftersom "kanot och kajak" är två olika, men lika, sporter som kräver olika paddlar. I den här artikeln går vi igenom skillnaderna vad gäller funktion, storlek, volym och material som i hög grad påverkar din träning.

Enkel paddel för kanot

Enkel paddel för kanot

När man paddlar kanot använder man en enkel paddel eftersom båten är ihålig så att man kan ha med sig mycket packning. Man sitter högt upp med benen böjda eller på knä. Rörelsen är därför mer vertikal, med torso lutande framåt och en kortare paddel. Dessutom är en enkel paddel mindre besvärlig när man ger sig av eller lägger till vid en brygga eller strand, vilket sker ofta vid kanotpaddling, eftersom det främsta "användningsområdet för kanoter har varit just att transportera saker över floder och andra vattendrag (från början av t.ex. pälsjägare och inuiter).

Hur väljer man en paddel i rätt storlek? Håll paddeln rakt framför dig. Handtagets övre del ska vara i höjd med din haka.

Dubbel paddel för kajak

Dubbel paddel för kajak

Om du ska paddla kajak är det bättre att använda en dubbelsidad paddel eftersom båten oftast är bredare och man sitter nedsänkt inuti med benen framför sig.

Längden på paddeln beror på hur lång du är och hur du har tänkt använda den. För att välja rätt längd placerar du bara paddeln rakt framför dig, sträcker upp armen och böjer handleden. Paddeln ska nudda fingrarna.

Ibland är bladen asymmetriska. Då måste du se till att den snedslipade delen är riktad mot vattnet,  så att paddeln smidigt förs genom vattenytan.  De kan också snurras i förhållande till varandra som en flygplanspropeller. På så vis hamnar bladet på kanten när det är ovanför vattnet vilket inte bromsar rörelsen genom luftmotstånd. Detta kan vara uppskattat vid motvind. För att bladet som rör vattnet ska vara rätt riktat måste höger handled rotera röret något medan vänster hand öppnas långsamt för att låta röret rotera.

Bladens storlek är också olika beroende på användningsområde. Blad för paddling i floder är korta och breda för att ge mer kraft. Bladen för touring är längre och smalare för att man ska kunna paddla en längre tid (uthållighet).

För att paddeln ska ta mindre plats kan du välja en som går att fälla ihop i två eller fyra delar. De är mycket praktiska eftersom de är smidiga att ta med och får plats i förvaringsväskan, eller längst bak på kajaken som reservpaddel.

Hur du väljer rätt kajak

Hur du väljer rätt kajak

Kolla in våra expertråd för att välja rätt produkter för vattensport.

Hur du väljer rätt kajakpaddel

Hur du väljer rätt kajakpaddel

Kolla in våra tips om hur du väljer rätt kajakpaddel!

Vattentät behållare, sjömanssäck eller packpåse: vilken passar för dig

Vattentät behållare, sjömanssäck eller packpåse: vilken passar för dig

Skydda elektronisk utrustning och andra tillbehör när du paddlar. Kolla in våra experttips för att välja rätt behållare, sjömanssäck eller packpåse.

test: säg mig vem du är, så ska jag säga vilken vattenaktivitet som passar dig!

VILKEN VATTENAKTIVITET PASSAR DIG? Gör testet!

Lust att göra ett kul test? Vad gör du helst på semestern: besöker intressanta platser, dåsar till i en solstol eller söker dig till äventyret? Gör vårt lilla test för att ta reda på vilken vattenaktivitet som är din perfekta matchning! Vem vet, kanske du får lust att prova på någon av dem redan i sommar?