Så väljer du storlek på dina skridskor

Så väljer du storlek på dina skridskor

För alla typer av skridskoåkning behövs ett par skridskor. Decathlon hjälper dig att välja vilka som passar dig bäst.

Tycker du om att titta på fartfyllda skridskotävlingar och glamorösa konståkningsshower på tv? Då tycker vi att du ska prova på skridskoåkning! Oavsett om du vill kunna åka baklänges, hoppa eller göra piruetter så behöver du ett par bra skridskor för att kunna prova på sporten. I den här guiden berättar vi på Decathlon allt du behöver veta om skridskoåkning, så att du kan välja de bästa skridskorna för just dig och dina planer.

När behöver man skridskor?

I dag finns det flera olika sporter som utövas på is. Om du är osäker på vilken sport du vill prova kan det vara bra att först ta reda på hur de olika idrottsgrenarna skiljer sig åt och vilka egenskaper som krävs av utövaren. Skridskosport kan delas in i två kategorier, konståkning och sportåkning (t.ex. hastighetsåkning, short track eller hockey).

Så väljer du storlek på dina skridskor

Konståkning

Vid konståkning kombinerar man sport med konstnärligt uttryck. Konståkare strävar efter perfektion och tränar därför både teknik och finess.  Sporten går ut på att lära sig program som består av olika hopp, piruetter och steg. Om man tävlar i paråkning brukar man även lära sig olika lyft.

Isdans är en gren inom konståkning där man dansar till musik. Man tävlar oftast i par,   men även soloisdans förekommer. Isdansen består av olika segment som sällskapsdans, lyft, stegsekvenser, och piruetter.

Synkroniserad konståkning är en gren inom konståkning där lag om 12–20 personer tävlar mot varandra. Denna typ av konståkning går ut på att åka samspelt i harmoni med musiken. Man åker i olika formationer som t.ex. cirklar, linjer, hjul och block.

Om man i stället sysslar med isbalett tränar man koreografi, vilket betyder att man måste ha kontroll och harmoni i sina rörelser. Man kan säga att isbalett är en kombination av konståkning, isdans och synkroniserad konståkning.

Så väljer du storlek på dina skridskor

Sportåkning

Short track, eller kortbaneåkning på skridskor, är en skridskogren där man tävlar mot varandra på en oval bana. Oavsett om du vill åka på fritiden eller satsar på att tävla i grenen så kommer du att utveckla en bra uthållighet och kondition.

En annan känd sport som utövas på skridsko är ishockey. Ishockey går ut på att två sexmannalag tävlar om att skjuta en puck i motståndarens mål med hjälp av en hockeyklubba. Det är en mycket teknisk och fysiskt ansträngande sport där man måste vara en mycket skicklig skridskoåkare så att man kan röra sig snabbt och smidigt.

Så väljer du storlek på dina skridskor

Vilka är fördelarna med skridskoåkning?

I takt med att vintersäsongen börjar dyker fler och fler skridskoevenemang upp. Många gillar att titta på evenemangen och tävlingarna hemma från soffan, men om du är nyfiken på skridskoåkning tycker vi att du ska prova, och här nedan har vi sammanställt en lista till varför.

Så väljer du storlek på dina skridskor

Det är roligt för alla

Om du har barn som är mellan 3 och 5 år gamla är det en utmärkt familjeaktivitet att åka skridskor. Barnen kommer att uppskatta skridskoåkning eftersom det ger dem tillfälle att utveckla och utforska sina olika kroppsliga förmågor som balans, kroppsuppfattning, flexibilitet och motorik. 

Skridskoåkning är dessutom bra för hållningen. Eftersom det är en typ av fysisk ansträngning tränar det också upp din uthållighet, vilket är bra för både luftvägar och hjärta.

Så väljer du storlek på dina skridskor

Det tränar musklerna

Skridskoåkning kräver balans och starka benmuskler. Om du vill lyckas med alla hopp och steg  är det bra att träna kompletterande styrketräning för att stärka kroppens alla muskler.  

Bara genom att åka skridskor tränar man dock benmusklerna enormt.

Så väljer du storlek på dina skridskor

Träna säkert!

Innan du ger dig ut på skridskobanan vill vi passa på att ge dig några tips och råd om hur du kan åka säkert utan att skada dig. Precis som vid all annan typ av fysisk ansträngning är det viktigt att dricka regelbundet. Du bör också se till att skridskorna är i rätt storlek.  Genom att kontrollera att skridskorna sitter bra på dina fötter kan du åka både säkert och bekvämt, och kanske lyckas med en eller annan piruett.

Vi rekommenderar även att du skaffar ett handledsskydd som ger extra stöd och skydd om ifall du skulle trilla. De får enkelt plats under vantarna.  Det kan vara ganska kyligt i ishallen så tänk på att ha på dig varma och sköna kläder.  För god komfort och rörelsefrihet är det bättre att välja många plagg i flera lager.Då kan du ta av ett plagg om du blir varm. Att ha mössa, halsduk och vantar är dock viktigt eftersom de skyddar kroppen mot kylan och om du råkar ramla.

Så väljer du storlek på dina skridskor

Så väljer du storlek på dina skridskor

Oavsett om du är nybörjare eller proffs så kommer du förr eller senare att behöva ett par nya skridskor. Då kan du med fördel ta hjälp av våra råd! På så vis får du de skridskor som är bäst för just dig och din träning. Själva skridskorna är ju i slutändan det viktigaste redskapet. 

Eftersom skridskor är ganska breda, höga och tunga kan man inte välja dem på samma vis som man gör med ett par vanliga skor. Först och främst måste du bestämma vad du ska använda skridskorna till.  Storleken påverkas nämligen av om du bara ska åka ibland på fritiden eller om du vill träna regelbundet i en förening.

När du har bestämt dig för hur skridskorna kommer att användas är det dags att fundera på storleken. Det finns bara ett sätt att ta reda på vilken storlek som passar dig – du måste prova skridskorna! Ställ dig upp med skridskorna på och kontrollera om dina tår nuddar skospetsen framtill. Om skridskorna känns för stora eller för små bör du prova ett annat par för att jämföra. Om du jämför med din vanliga skostorlek kan det hända att du behöver en halv storlek större eller mindre i dina nya skridskor.

När det gäller juniorer ska skridskorna sitta åt mot fötterna så att de lär sig att åka med lätthet och känner sig bekväma.  Med ett par skridskor i fel storlek riskerar barnet att bli frustrerat eftersom det inte går att röra sig tillräckligt fritt.

Alla skridskor är inte utformade på samma vis. Vissa modeller är smala och andra är breda. Tveka inte att testa flera olika märken och modeller för att se vad som passar bäst för just dina fötter.

Så väljer du storlek på dina skridskor

Olika typer av blad

Bladen är mycket viktiga vid skridskoåkning. För att passa just din träning måste de därför väljas med omsorg. Det finns fem olika blad.

Freestyleblad har breda taggar och är designade för att åka snabbt.
Konståkningsblad har små taggar för att du ska kunna förflytta dig lätt och kunna bromsa på isen. Numera används dessa blad ganska sällan av fritidsåkare.
Blad för isdans är särskilt korta och väldigt praktiska när man svänger.
Blad för synkroniserad konståkning är framtagna för att åka smidigt utan ryckningar.
Hybridblad har medelstora taggar och kan användas för nästan all skridskoåkning.

Så väljer du storlek på dina skridskor

Så sköter du dina skridskor

Om du vill att dina skridskor ska hålla länge rekommenderar vi att du torkar av dem med en handduk eller trasa på insidan såväl som på utsidan efter varje användning.  Innan du torkar av dem bör du dra ut plösen så att den inte hamnar i kläm och skadas. Precis som med löparskor är det bäst att ta ut skridskorna ur väskan så att de kan lufttorka. Det kan dessutom vara en bra idé att hålla koll på snören, krokar och fästskruvar och byta dem vid behov.

När det gäller bladen rekommenderar vi att du bara använder dina skridskor när du är på isen, eftersom  vissa typer av underlag kan skada dem. Om du inte vill ta av dig skridskorna varje gång du går utanför isrinken är bladskydd också ett bra alternativ. Då är det viktigt att ta av bladskydden när skridskorna ska förvaras.

Annat som kan intressera dig

en familj som åker skridskor utomhus

Så väljer du skridskor för fritidsbruk

Läs våra råd för att få hjälp att välja rätt skridskor för fritidsbruk.