Innan du lägger både vintern och skidorna på hyllan är det mycket viktigt att slipa och valla skidorna först. Väl i förrådet kan temperaturskiftningar skada skidorna, men det kan vallning förebygga. Vi berättar också hur du bör sommarförvara skidor. Skriv upp oss som din guide i ämnet!
Den här vintern har du njutit av snön, men alla goda saker har ett slut. Det är dags att plocka undan skidorna (eller din snowboard) till nästa år. Du kanske känner till att det är bra att tvätta dina skidkläder innan förrådet vankas? På samma sätt finns det liknande saker du kan göra för att skydda dina skidor i skiftet mellan säsonger.
När skidor vallas appliceras en passande glidvalla på sulorna. Sulan finns under skidan och är den del som har direktkontakt med snön vid åkning. Glidvallan förbättrar skidans eller snowboardens glidförmåga. Det finns olika typer av fasta glidvallor, som appliceras varma. Det finns också flytande glidvallor, som appliceras kalla.
👉 Se olika typer av vallor
Sommarförvara skidor: Under skidornas förvaringsperiod är temperaturskiftningar och fukt skidutrustningens ärkefiender. Det är nu vallningen du bemödade dig med i slutet av säsongen kickar in. Det skyddar skidornas undersida och behåller deras böjlighet, så att du slipper en obehaglig överraskning när du plockar fram dem igen nästa vinter. Även skidornas kanter skyddas mot rost som följd av fukt. Men var försiktig! Vallning i slutet av säsongen går inte till på samma sätt som att valla skidor i början eller mitten av säsongen: skrapa inte av överblivet vax. Häng med för att lära dig valla skidor själv. Vi förklarar allt inom kort!
Innan du kan valla skidor måste de göras rena. I slutet av vintern har dina skidor samlat på sig lite smått och gott. Under skidorna kan du finna grus, grenar, damm, vaxrester och annat roligt. Efter sista åket på säsongen låter du skidorna bli torra, varpå du torkar av dem med en mikrofiberduk. Syftet är att avlägsna varje spår av fukt. Var extra uppmärksam på undersidan, kanterna (metallkanterna runt skidan) och bindningarna. Använd vallborttagning för att avlägsna orenheter under skidan. Du applicerar den under varje skida med en ren trasa, och torkar skidorna ytterligare med ytterligare en ren trasa. Snart är det dags att slipa och valla skidorna!
När dina skidor väl är rena är det dags att valla dem. Du har två val: gör det på egen hand, eller lämna vallningen till en expert. Senare går vi in på var du kan valla skidor i Stockholm, om du inte vill valla skidor själv.
Om du vill valla skidor själv behöver du:
- en universell glidvalla
- ett valljärn
- ett vallningsbord (eller arbetsbänk)
- ett skruvstäd
- en nylonborste
Det finns också vallningskit att köpa som innehåller vallningsjärn, en glidvalla, en plastskrapa, en nylonborste och gummiband.
För att slipa och valla skidor råder vi dig att befinna dig i ett välventilerat utrymme. På så vis slipper du bli påverkad av de giftiga ångorna från vaxet. Nu kör vi!
► Fäst en av skidorna på bordet med hjälp av skruvstädet. Skidans undersida ska vara vänd mot taket.
► Borsta undersidan med nylonborsten från spetsen (skidans främre del) till änden (skidans bakre del).
► Ställ in temperaturen på ditt vallningsjärn utefter instruktionerna på din glidvalla.
► Smält vaxet med järnet och applicera droppar längst hela undersidan av skidan.
► Placera järnet på skidans undersida och sprid vaxet långsamt mot skidans ände, följ alltid skidans riktning. Detta är det känsligaste momentet: järnet bör användas långsamt utan att vila på ett och samma ställe för länge. Det kan nämligen skada skidan. Var extra uppmärksam på kanterna, för att undvika rost.
► Till skillnad från att valla skidor i mitten av säsongen ska du nu lämna kvar överblivet vax på skidans undersida. Skrapa inte av det. Det är detta extra lager som bevarar skidorna och som därför bör skrapas av först i början av nästa säsong.
► Återupprepa processen på den andra skidan.
Förbered dina skidor
Smält vaxet
Applicera och fördela vaxet
En beskrivande video som beskriver hur man bär sig åt för att valla skidor själv.
Om du vill att någon annan ska hantera vallningen kan du ta med dina skidor till våra experter i verkstaden. De kan skydda dina skidor under vintern. Efter ett klassiskt underhåll (rengöring, slipning), applicerar de ett tjockt lager vax på dina skidor.
Du behöver inte valla skidor själv - du kan istället ta med dem in till oss på Decathlon (just nu enbart i Stockholmsområdet) för att få hjälp.
Det finns en period för skidåkning, för skarpa svängar och säkra tag, men det kommer också en dag då det är dags att ställa undan skidorna för året. Innan du plockar undan dina vallade skidor bör du vara medveten om hur lagerplatsens förhållanden kan komma att påverka dina skidors hållbarhet. Här finner du våra tips för att sommarförvara skidor på bästa möjliga sätt.
1. Fäst skidorna med en skidbindning. Tänk på att inte fästa dem för hårt, så att sulorna inte rör vid varandra. Lämna tillräckligt med utrymme för att respektera skidornas naturliga krökning.
2. Förvara skidorna i en ren och torr förvaringsväska. Om det är samma väska du använder för att bära runt dina skidor är den troligen blöt och smutsig. Var noga med att rengöra och torka väskan innan du använder den för vinterförvaring. Utan det här steget kan alla andra förebyggande åtgärder i värsta fall vara förgäves.
3. Välj ett torrt ställe för att förvara dina skidor på skyddat från fukt och temperaturskiftningar. Det bästa vore att använda ett skåp i ditt hem, snarare än garage eller källare.
För att behålla formen på skidorna rekommenderar vi dig att förvara dem upprätt när du inte använder dem. Exempelvis i ett skidrack.
Rent principiellt är nya skidor både vallade och slipade. Det gäller för alla modeller hos oss på Decathlon. Det innebär att du inte behöver valla dem innan användning. Detsamma gäller även flera månader efter köp, förutom i det fall du har förvarat skidorna i dåliga förhållanden.
Regelbundet och grundligt underhåll före, under och efter skidsäsongen håller skidorna i gott skick och förlänger deras livslängd. Kom ihåg att torka av dem efter varje utflykt - speciellt vad det gäller kanterna, undersidan och bindningarna. På det viset undviker du rost som skadar skidorna.
Att förvara pjäxor kräver också försiktighetsåtgärder!
► Ta ut innerskon från pjäxan så att bägge delar kan luftas och torka (samma råd gäller efter en dag i backarna).
► När innerskorna är torra sätter du tillbaka dem i pjäxan.
► Stäng spännena i det första läget (det som sitter lösast) så att de håller formen.
► Lägg pjäxorna i ett skyddshölje så att de inte blir dammiga.
► Förvara torrt, ur direkt ljus och med så stabil temperatur som möjligt.
Nu kan du njuta av en avslappnad sommar med vetskapen att din vinterutrustning är i tryggt förvar.
Resultatet: du behöver inte göra något underhåll förrän din nästa åkning.