standuppaddle

4 Tips för att bli bättre på stand upp paddle

Tack vare råden från Itiwit, vet du nu hur du monterar din SUP-bräda och paddel. Du är klar med nybörjarfasen, och du känner att du börjar bli uttråkad lätt tröttar ut dig, vilket du vill undvika.

Det är dags att ta din SUP-träning till en ny nivå! Upptäck 4 tips för att förbättra din uthållighet, balans och paddlingsteknik!

standuppaddle

1. Gör perfekta paddelisättningar och glidrörelser i vattnet

Även om du nu kan paddla, kan du göra tekniska förbättringar när du ger dig ut med din SUP-bräda. Lägg några minuter på att analysera din rörelse, och rätta till den för att blir mer effektiv. Se till så att du för ner paddeln mjukt i vattnet, utan att det stänker.

För optimal räckvidd, luta dig framåt, vrid höfterna, och för axeln framåt på den hand som är placerad längst ner på paddeln. Handen som är placerad högst upp på paddeln måste gå framför ditt ansikte, så paddeln hamnar vertikalt i vattnet. Detta ger en optimal paddelrörelse. När du för paddeln tillbaka, så drar du paddeln med din nedre hand, samtidigt som du trycker ner paddeln med din övre hand. Som en hävstång! Din paddel, som går lodrätt från brädan, måste nå sitt maxdjup när den passerar brädans mittpunkt.

standuppaddle-lyft-paddeln-ur-vattnet-pa-ratt-satt

2. Lyft paddeln ur vattnet på rätt sätt

Viktigt att tänka på: när paddeln har gått förbi din kropp, så ger den inte längre någon tryckkraft. Du ska ta i innan den nått så långt!

Ett till tips: ta upp paddeln ur vattnet när den nått så långt som till dina fötter, med en vriden rörelse i en 1/4 cirkel. Då minskar risken att bladet påverkas av vinden, och du håller rak kurs.

standuppaddle-stark-dina-musckler

3. Stärk dina muskler

Har du rättat till dina paddlingsröresler? Då är det dags att gå vidare till nästa nivå! För ökad kraft kan du stärka dina muskler:

- Genom att göra plankövningar på marken, eller varför inte på din SUP-bräda i vattnet.

~- Du kan stärka dina magmuskler genom att hålla brädan framför dig, på en armlängds avstånd. Med starkare magmuskler får du bättre kraft i paddeltagen!

4. Få ökad uthållighet på din sup-bräda

Så till den sista etappen för att ta SUP-utövandet till en ny nivå: ökad uthållighet genom intervallträning. Växla intervaller på 80 % av din kapacitet, med aktiva vilopauser.

Börja försiktigt, sen kan du öka distansen och tiden, med 2 timmar i början, sedan en halvdag och till sist en heldag ute med brädan. Varför inte testa en långdistanstur?

4 tips för att bli bättre på stand upp paddle

Du kanske även gillar

Hur du väljer rätt Stand-Up Paddle

Hur du väljer rätt Stand-Up Paddle

Kolla in våra expertråd om hur du väljer rätt SUP-paddel!

Snorkel

Hur du väljer rätt snorkel

När du dyker behöver du en snorkel för att kunna andas under vattnet. Det finns olika modeller att välja på, utefter din aktivitet under i vattnet. Läs om de olika typerna av snorklar här.

Hur du väljer rätt kajakpaddel

Hur du väljer rätt kajakpaddel

Kolla in våra tips om hur du väljer rätt kajakpaddel!

Vattentät behållare, sjömanssäck eller packpåse: vilken passar för dig

Vattentät behållare, sjömanssäck eller packpåse: vilken passar för dig

Skydda elektronisk utrustning och andra tillbehör när du paddlar. Kolla in våra experttips för att välja rätt behållare, sjömanssäck eller packpåse.