Snorkel

Hur du väljer rätt snorkel

Vill du kunna andas med huvudet i vattnet? Med hjälp av snorkeln är detta möjligt! Lär dig mer om produkten och alla dess olika egenskaper.~ 

Välj rätt snorkel för din aktivitet: snorkling, tubdykning, fridykning.

Rätt snorkel för din aktivitet

 • Hur du väljer rätt snorkel

  Snorkling

  För snorkling passar en snorkel med en förslutningstapp bäst, så du inte får in vatten när det är vågor, eller med en utsläppsventil som kan föra bort vattnet som samlats, om du dyker lite djupare ibland. Välj en snorkel med stark färg, så syns du lättare.

 • Hur du väljer rätt snorkel

  Tubdykning

  För PADI-träning behöver du absolut en flexibel och kompakt snorkel, som är avsedd för tubdykning. Den får enkelt plats i fickan i din dykväst. Du kan använda dig av en klassisk snorkel, välj en med stark färg som syns bra vid ytan!

 • Hur du väljer rätt snorkel

  Fridykning

  Välj en snorkel med lite bredare diameter för bra ventilation mellan fridyken.

Tekniska kriterier för att välja rätt snorkel 

 • Hur du väljer rätt snorkel

  Lätt att andas

  Snorkelns volym och storlek måste anpassas utefter ditt ansikte, så att kan andas lätt och naturligt. Därför är snorklarna designade på olika sätt för juniorer och vuxna. 

 • Hur du väljer rätt snorkel

  Vattenutsläpp

  Om du vill kunna släppa ut vattnet från snorkeln, som samlats efter vågor eller ett kort dyk, ska du välja en modell med en utsläppsventil. Det sitter nedtill på snorkeln, och du tömmer vattnet genom att blåsa försiktigt.

 • Hur du väljer rätt snorkel

  Vattentäthet

  Välj en snorkel med förslutningstapp längst upp, för att förhindra vatteninsläpp i vågor eller andra situationer. Förslutningstappen hindrar vattnet att tränga in.

 • Hur du väljer rätt snorkel

  Munkomfort

  Bitmunstycket i snorkeln kan bytas ut. Om originalmodellen inte passar dig helt, tveka inte att byta ut den. Det är viktigt att du har ett tandriktigt bitmunstycke för optimal komfort.

De olika snorkeltyperna

Hur du väljer rätt snorkel

KLASSISK SNORKEL

Den här typen av snorkel kan användas för snorkling eller tubdykning. Det är en enkel modell som passar bra för nybörjare. Den är oftast i en stark färg, så du syns bra vid ytan, speciellt sett från båtar.

Hur du väljer rätt snorkel

SNORKELVENTIL

Utsläppsventilen fungerar som en klassisk ventil. Det sitter nedtill på snorkeln, och gör så att du kan tömma ut vattnet som samlats. Du behöver bara blåsa försiktigt i valvet, så töms vattnet ur. Det krävs mindre ansträngning för att tömma vattnet med en ventil som sitter nedtill, än med en klassisk ventil som sitter i toppen.

Denna typ av snorkel passar både för snorkling och tubdykning, precis som en klassisk snorkel. På vissa snorkelmodeller med utsläppsventil, sitter även en förslutningstapp högst upp, som ger extra skydd. Det skyddar mot vatteninsläpp i snorkelns topp (visas i orange färg på bilden).

Hur du väljer rätt snorkel

TORR SNORKEL

Denna typ är avsedd för snorkling. Upptill sitter en torrventil som förhindrar vatteninsläpp.

Exempel: i små vågor, eller när du böjer ditt huvud framåt för att titta på havsbottnen. Med en klassisk snorkel skulle du riskera att svälja vatten.

Hur du väljer rätt snorkel

FRIDYKNING

Snorklar för fridykning är oftast i mörkare färg, så de är mer diskreta när du observerar under ytan. De liknar de klassiska snorklarna, då de varken har förslutningstapp eller utsläppsventil.

Du kanske även gillar

ESB

Hur du väljer rätt storlek på snorkelmasken Easybreath

Det är av största vikt att välja rätt storlek på din snorkelmask Easybreath, för att till fullo kunna njuta av utsikten under ytan! Kolla in vår guide för att välja rätt storlek.

Träning-för-simning-i-öppet-vatten

Träning för simning i öppet vatten

Låt oss bege oss till badhuset, för att träna på simteknik för öppet vatten. Att simma i bassäng gör dig redo för att börja simma i öppet vatten, och du kommer lära dig de tekniker som är absolut nödvändiga att bemästra utomhus.

Hur du väljer rätt kajak

Hur du väljer rätt kajak

Kolla in våra expertråd för att välja rätt produkter för vattensport.