Glamping vs. camping: vad är vad, och vad är skillnaden?

Glamping – som camping, fast bättre!

Gillar du att vara i naturen och tycker att det är underbart att sova utomhus eller i friska luften? Är du inte riktigt sugen på en campingsemester med tält som du både måste bära och resa själv? Då är glamping definitivt något för dig. Men vad är det egentligen?

Vad är glamping?

Ordet glamping kommer från en sammanslagning av de två orden "glamorös" och "camping". Konceptet har blivit allt mer populärt bland resenärer de senaste åren. Det är en trevlig kombination av närhet till naturen och en mysig camping, men med samma lyx som ett hotell. Till skillnad från vanlig camping bor du inte i ditt eget tält, husvagn eller husbil, utan i ett lyxigt boende. Många glampingplatser har en bekväm säng, ett eget badrum och ofta högkvalitativa möbler. Du behöver alltså inte välja mellan antingen komfort och lyx vs närhet till natur och frihet, utan kan kombinera de två.

Vad är en glampingsemester?

Glamping handlar om att kombinera det bästa av mysig camping och bekväm hotellsemester. Det är perfekt som familjesemester där barnen kan leka fritt och de vuxna kan koppla av. Men det kan lika gärna vara en romantisk semester för paret som vill sova under bar himmel. När man läser lyx och komfort är det lätt att tro att glamping måste vara en ganska dyr semester. Men så behöver det inte vara! Alla kan hitta sitt glampingparadis genom att välja rätt plats, typ och storlek på boendet. Detta glamorösa sätt att campa har alltså något för alla åldrar och alla plånböcker.

Glamping finns i flera olika länder

Var kan man åka på glamping?

Numera finns det massor av glampingställen. Oavsett om du vill resa i Sverige, Europa eller på en helt annan kontinent har vi tagit fram en lista över de vackraste boendetyperna och de bästa glampingländerna åt dig.

Glampingboenden

Trädkoja: Gör något riktigt spännande på din nästa resa och övernatta uppe bland trädkronorna! Glamping i en trädkoja är en oförglömlig upplevelse för hela familjen, stora som små.
Lodgetält: Lodgetält är ofta fullt utrustade campingtält, så du behöver inte oroa dig för sängkläder, porslin eller något annat. De erbjuder dig all den lyx du behöver för att ha en avkopplande semester med din familj, dina vänner eller din partner.
Glampingpod: Så kallade "pods" liknar ett tunneltält till formen, men är gjorda av trä. De brukar ha ett stort fönster på framsidan, ofta med fantastisk utsikt över naturen.
Mobile home: Namnet "mobile home" är på engelska och är ganska beskrivande: det är ett bungalow-liknande boende som kan förflyttas (svenska: "flyttbart hem"). Boendet är inrett som en liten, möblerad stuga med pentry, sovrum och badrum.
Sovtunna: Ett äventyrligt och mysigt sätt att glampa, där du andas in doften av trä och natur. Sovtunnor finns ofta på ställen nära sjöar eller mitt ute i skogen.

Glamping – som camping, fast bättre!
Glamping – som camping, fast bättre!

Glamping i Sverige

Om du vill utforska Sverige längre än bara Stockholmsområdet finn det många platser i landet som tagit fasta vad på glamping och erbjuder en rolig variation av natursköna platser. Glampa i bekvämt inredda kanvastält eller små stugor vid sjöar och skog. Dessutom med tillgång till bekvämligheter och aktiviteter som bastu, kajakuthyrning, yogapass, hotellfrukost, middagar mm. Allt är redo för att användas utan att du behöver packa mer än ett ombyte och din tandborste. Dags att välja vilken del av Sveriges fina natur du vill utforska först!

Glamping – som camping, fast bättre!

Glamping i Stockholm

Stockholm har en rad natursköna områden för glamping och givetvis många ställen som har stora rymliga kanvastält, glasrum där man kan se stjärnorna hela natten eller små pittoreska stugor ute på öarna. Den mesta av Stockholms glamping är centrerad runtom och ute i skärgården, där du kan avnjuta en natt med havet som utsikt till grillkvällen och till morgonkaffet. Drick vin och få lyxiga restaurangmiddagar med härliga smakupplevelser mitt ute i naturen och få ut det mesta av den svenska sommaren!

Glamping i olika länder

Du behöver inte åka till andra sidan jordklotet för att ha en bra semester. Europa och särskilt Tyskland är perfekt för en lyxig campingresa! Tiden du sparar på att inte resa så långt kan du i stället lägga på att koppla av i naturen. Om du ändå vill bege dig lite längre söderut än till Tyskland kan du testa glamping i Italien, Kroatien eller Frankrike. Andra länder och kontinenter har också fantastiska glampingresmål.

Italien: landet med böljande kullar, sagolika sjöar, historiska städer och soliga stränder. Italien är perfekt för din nästa glampingupplevelse.  
Kroatien: Kroatien har länge varit ett populärt resmål. Det är ett land fullt av idylliska stränder, klarblått hav och praktfulla nationalparker med vackra sjöar och vattenfall. I staden Medulin finns ett av landets bästa glampingställen.
Frankrike: Njut av de vackra sandstränderna och de många slotten med fantastisk historia! Frankrike har allt man kan önska på sin glampingsemester.  
Thailand: Semestra i mitten av den thailändska regnskogen eller i ett tält på stranden och njut av de otroliga och tropiska miljöerna.
Indien: Skulle du vilja tillbringa natten i öknen och titta på stjärnorna utan att störas av storstadens starka ljus? Det är fullt möjligt i Indien!
USA & Kanada: USA - landet med oändliga möjliigheter och som faktiskt uppfann glamping. I USA och Kanada finns ett otroligt varierande landskap och roliga aktiviteter över hela kontinenten. Så mycket att upptäcka!

Vad är glamping – en perfekt kombination av camping och hotellvistelse

Vad är en glampare?

En glampare är, som namnet antyder, en glamorös campare. En resenär som vill ha lugn och ro eller äventyr – och samtidigt vill kombinera det bästa av en camping och en hotellsemester. Du kan också bli en glampare! Gör din nästa semester oförglömlig och hitta ditt drömboende, om det så är i en trädkoja i de småländska skogarna eller i ett glampingtält på en strand i Thailand.

Vad behöver man för glamping?

Lämna all din campingutrustning hemma! Du behöver varken tält, sovsäck, luftmadrass eller andra möbler som du måste montera och släpa runt på. Du packar helt enkelt som om det vore en vanlig hotellsemester. Det kan dock vara bra att ha solkräm, ett första hjälpen-kit och en insektsspray. Och när det gäller alla andra utomhusaktiviteter under glampingäventyret rekommenderar vi att du slänger ett öga på våra vandrings- och vattensportsprodukter. I vårt sortiment på Decathlon hittar du allt du behöver inför ditt nästa äventyr!

Glamping – som camping, fast bättre!

Liknande artiklar

så-väljer-du-tält-för-vandringen

Så väljer du rätt tält för camping och vandring

I den här artikeln finner du lite tips och råd på hur du ska tänka när du väljer tält för vandringen eller campingen. Vikt, antal personer och montering: allt detta är viktigt att tänka på när du väljer tält.