så-väljer-du-tält-för-vandringen

Så väljer du rätt tält för camping och vandring

Det finns många olika sorters tält. 
I den här artikeln finner du lite tips och råd på hur du ska tänka när du väljer tält för vandringen eller campingen.

DET FINNS TRE SAKER ATT TÄNKA PÅ NÄR DU SKA VÄLJA TÄLT:
VIKT
ANTAL PERSONER
MONTERING

Vikt

Det första du ska tänka på är hur mycket tältet väger.
En fråga som kan vara bra att ställa sig är: kommer du att bära på tältet under vandringen?

TREKKING
Om din plan är att ge dig ut på en längre vandring och bära med dig tältet i packningen är det bäst att välja ett trekkingtält från Forclaz.
Trekkingtält är lätta och kompakta.
Du kan enkelt stoppa ned ett sådant tält i din ryggsäck eller fästa det med remmar på utsidan.
Trekkingtält är lätta att både montera upp och montera ned och ett tvåmannatält väger oftast under två kilo, vilket gör det perfekt att bära med sig.
De finns flera modeller: lätta, ultralätta, för varmt väder, för kyligt väder...
De finns också i olika storlekar beroende på hur många ni är, från en till fyra personer.
Trekkingtält har oftast bara plats för att sova, och endast ett litet utrymme att ha väskan på.

CAMPING
Om du inte ska bära runt på tältet utan istället bara montera det en gång och "ha det rest" är det en god idé att sikta in sig på ett tält för camping.
Campingtält har oftast mer plats, vilket ger högre komfort.
De brukar ha ett utrymme för umgänge och ett sovutrymme.
På så sätt kan du både laga mat, äta och umgås på en säker plats även om det regnar.
Det är det bästa valet om du ska vara på samma plats i flera dagar.
Det finns lite olika modeller. Du kan basera ditt val på hur många sovplatser som behövs och vilken typ av montering du föredrar.
Vi berättar mer om detta längre ned i artikeln.

trekkingtält-kompakt-lätt

Antal personer

HUR MÅNGA BLIR NI?

Det andra kriteriet som är bra att tänka på är antal personer som ska sova i tältet. Det finns flera olika val för allt mellan två till åtta personer. Det här är viktigt att ta hänsyn till eftersom du bör basera ditt val på antal sovplatser som behövs i tältet.

Tält för två till tre personer har endast en sovdel och inget gemensamt utrymme för att umgås. Sådana tält är bra när man behöver ett litet basläger och de är oftast lätta att montera. Om du vet att ni kommer att byta plats och behöva montera ned och upp tältet flera gånger, men att ni inte kommer att bära tältet själva, är ett sådant här tält perfekt. Då behöver du inte ens fundera på hur många personer ni är. Ni kan till exempel ta med er tre små tält och bilda ett basläger om ni är fem eller sex vänner som ska campa tillsammans. Tält för två till tre personer har oftast ett litet, separat utrymme (absider) där man kan förvara sina väskor eller skydda dem mot regnet.

Tält för fyra till åtta personer har generellt ett socialt utrymme och flera separata sovrum. 
På så sätt får man plats att umgås och samtidigt rum för att sova. 
De är dessutom högre och man brukar kunna stå upprätt. 
Om du vill ha högre komfort är det här ett utmärkt val. 
Du kan fördela rummen precis som du vill. 
Man kan till exempel använda ett fyramannatält om man är två par som ska tälta ihop. Då har man ett trevligt utrymme för umgänge och separata sovrum.

Något annat som är viktigt att tänka på är hur stora sovrummen måste vara. Det är bra att mäta sovutrymmet så att du vet om det är tillräckligt stort och brett för den madrass du kommer att sova på. 
Det är viktigt att göra detta innan du beger dig ut i naturen så att du inte står där med en för stor madrass. Om madrassen rör tältduken och pressar den mot ytterduken så bildas fukt inuti tälltet.

 • så-väljer-du-tält-för-vandringen-3-personer

  Är ni få?

  Tält för upp till tre personer har oftast bara ett sovutrymme. Vissa har ett separat utrymme för att förvara sina väskor i skydd mot regn. Sådana här tält är perfekta om ni brukar flytta runt tältet men inte behöver bära det på ryggen.

 • så-väljer-du-tält-för-vandringen-8-personer-familjetält

  Är ni många?

  Tält för fyra till åtta personer har ett extra rum för umgänge och separata sovrum. De har dessutom gott om plats för förvaring. Sådana tält är ett utmärkt val om man vill ha mycket plats och hög komfort.

3D-vy av våra stora tält

Letar du efter ett tält för mer än fyra personer?
Då kan du spana in våra tält i 3D! 
Där kan du titta närmare på våra olika modeller och hur de ser ut inuti. Du kan dessutom se hur de fungerar i olika väder. 
Du får också möjlighet att titta under tältet och se alla mått, invändigt och utvändigt.

Montering

KOMMER DU INTE BRA ÖVERENS MED TÄLTPINNAR?

Det finns tre olika typer av montering: 2 Seconds-tält, kupoltält och uppblåsbara tält.

Du kanske redan känner till våra 2 Seconds-tält. Det enda du behöver göra är att veckla ut det, sedan reser det sig själv på några sekunder. Sedan vi påbörjade utvecklingen av det här tältet har vi gjort flera förbättringar, särskilt vad gäller nedmonteringen, som görs med remmar. Tekniken som gör att det vecklar ut sig själv gör att du helt slipper tältpinnar! Det finns dock en liten nackdel: tältet är inte särskilt kompakt eftersom det är i ett runt format.

För de som har varit med ett tag är kupoltält en ganska självklar del av vandrings- och campingkulturen. De hör till när man ska tälta i naturen! Tältet monteras med hjälp av smidiga tältpinnar som träs in. Färgkoder gör det enkelt att använda rätt pinne på rätt ställe. Kupoltält tar lite längre tid att resa än ett uppblåsbart tält men det kan också vara ganska mysigt att montera upp ett tält tillsammans. Om man har ett stort kupoltält kan det vara bra att hjälpas åt med monteringen.

Slutligen finns det även uppblåsbara tält, som har uppblåsbara delar istället för tältpinnar. Ett par tag med pumpen och sen är tältet rest! Sådana här tält går extremt snabbt att både montera upp och ned och man kan i stort sett göra det själv, även ett fyramannatält. Man behöver dock en handpump för att det ska bli rätt lufttryck i tältet så att det hålls uppe.

Ett litet tips när du letar bland våra tält: tälten Arpenaz är våra tält med tältpinnar, och tälten Air Seconds är de uppblåsbara tälten.

 • så-väljer-du-tält-för-vandringen-2-seconds-quechua

  2 Seconds-tält

  Du kanske redan har hört om dem – våra 2 Seconds-tält som monteras i ett ögonblick. De är superlätta att montera upp och ta ned så att du kan spara tid och göra något roligare.

 • så-väljer-du-tält-för-vandringen-kupoltält-arpenaz

  Kupoltält

  Även om det tar ett par minuter att montera kupoltält så är de betydligt mer kompakta och lätta att bära med sig. De är dessutom billigare och mycket prisvärda.

 • så-väljer-du-tält-för-vandringen-uppblåsbara-tält-quechua

  Uppblåsbara tält

  Uppblåsbara tält är färdigmonterade på ett par sekunder. Det räcker att ta ett par tag med en handpump (t.ex. vår röda handpump på 5,2 liter) och sedan är tältet redo att krypa in i! Förutom att vara lättmonterade är de oftast lite större, och dessutom går det i ett kick att ta ned dem.

så-väljer-du-tält-för-vandringen-fresh&black-quechua

Teknologin fresh & black för bättre sömn

Kan du fortfarande inte bestämma dig? Här kommer ett sista tips för att hjälpa dig att välja.

Om du är trött på att vakna tidigt av ljuset och inte vill ha kokande värme i tältet så rekommenderar vi att du provar våra tält med teknologin Fresh&Black. Denna innovativa teknik har tagits fram av Quechua-teamet för att du ska kunna sova gott. Fresh&Black består av flera tyglager med olika egenskaper:

- tyget Fresh reflekterar solstrålarna för att bevara en normal temperatur i tältet (upp till 17°C lägre än ett vanligt tält). Denna teknik är mycket praktisk, särskilt på sommaren när tältet snabbt kan bli så varmt att det är omöjligt att vistas i.

- med tyget Black är det mörkt inuti tältet hela dagen. På så sätt kan du sova gott på morgonen och till och med ta en tupplur på eftermiddagen!

Våra "duschtester"

Våra åtaganden

Ett tält måste vara både vattentätt och vindskyddande för att du ska kunna sova gott.

På Quechua är alla våra tält framtagna för att vara vädertåliga.

De utsätts för flera olika tester i syfte att säkerställa att de tål vind från 14 m/s och upp till 25 m/s. De utsätts även för "duschtester" för att kunna garantera att inte en enda vattendroppe letar sig in i tältet vid en skur på 4 timmar med 200 liter vatten/h/m².

Obs! Den främsta anledningen till att tältet är fuktigt på insidan är från kondensation. För att undvika fukt i tältet på morgonen rekommenderar vi att du väljer ett tält med två tyglager och att lufta ur tältet ordentligt.

Fler tips hittar du här

Vandringsskor

Hur väljer jag vandringsskor?

Om du gillar att vandra så vet du att skorna är den viktigaste delen av din utrustning. Men det kan vara svårt att hitta rätt i djungeln av skor och kängor. Med detta i åtanke har vi tagit fram en komplett guide som kan hjälpa dig.

NYTT FOR 2021 VANDRING TREKKING CAMPING

Nytt för 2022: Vandring / Trekking / Camping

Gott nytt 2022, kära friluftsentusiaster! Ett år där vi hämtar kraften ute i naturen. Decathlon presenterar sina spännande NYA produkter som släpps i år – kolla in dem här!

Så håller du dig torr på vandringen: våra 8 tips - titel

Så håller du dig torr på vandringen: våra 8 tips

Att vandra under vår och höst kan vara fantastiskt, och det är synd att undvika att ge sig ut dessa årstider av rädsla att bli lite blöt. Är vädret ostadigt har du ofta stigarna helt för dig själv, så varför inte skaffa kläder efter väder och passa på att njuta av det? Kolla bara upp att det inte är något extremväder på väg!

Att ha mens under långa vandringar

MENS UNDER VANDRINGEN

Stannar du helst hemma från en vandring om den krockar med din mens?Tjejerna i Forclaz-teamet har tänkt till och delar gärna med sig av sina lösningar så att du kan följa med ut alla dagar i månaden!