Det är tre saker du behöver ta hänsyn till när du väljer barnskidor: barnets nivå, barnets längd och skidornas form.

HUR VÄLJER JAG SKIDOR TILL MITT BARN?
Video

Decathlon UK Advice: How to choose your kids skis...

BARNETS NIVÅ - BARNSKIDOR

BARNETS LÄNGD - BARNSKIDOR

Barn som är nybörjare bör ha skidor som är 5–15 cm kortare än de själva. Korta skidor är enklare att kontrollera och svänga med, vilket kommer att göra barnet tryggare och självsäkrare på skidorna. Välj mjuka, flexibla skidor som är lätta att svänga och hantera.

För barn som är lite mer vana skidåkare kan du välja skidor som är lika långa som barnet, eller upp till 5 cm kortare. Lite längre skidor kommer att underlätta barnets fortsatta utveckling och övergången till vuxenskidor så småningom.

När kan barnet börja åka skidor?

Om ditt barn är mellan två och tre år, välj ett par snowblades så att han/hon kan gå med dem och i lugn och ro bekanta sig med tekniken att glida på snön.

Från fyra år och uppåt kan barnet utrustas med barnskidor. När barnet har vuxit sig längre än 1,50 m, väger minst 45 kg och har nått avancerad nivå kan man börja gå över till vuxenskidor.

Hur väljer jag skidor till mitt barn?

SKIDORNAS FORM - BARNSKIDOR

Idag kan juniorer välja mellan olika former och bredder på skidorna, och det är inte alltid så lätt att orientera sig i utbudet. Men formen på skidorna har faktiskt inte särskilt stor betydelse i början. Med tiden kan du låta barnet prova några olika varianter och själv känna efter vad som funkar bäst för honom/henne. En sak som du däremot kan ta hänsyn till redan vid valet av de första skidorna är typ av rocker.

Rocker fram ("tiprocker"): Skidspetsen lyfter tidigare än på ett par klassiska skidor, vilket gör dem enklare att svänga med och samtidigt ger bra grepp. Den här formen gör det lättare att utvecklas.

Rocker både fram och bak: Både spets och bakände lyfter tidigare än på ett par klassiska skidor. Den här formen gör skidorna mycket mångsidiga, men samtidigt svårare att utvecklas med.

DU KANSKE ÄVEN VILL LÄSA