varmiskidbacken

Så håller du värmen i backen

Det korta svaret: klä dig i tre lager, och glöm inte att skydda händer och fötter. Så till det lite längre svaret...

Så håller du värmen i backen

Underställ

Vare sig du är inbiten skidåkare eller bara frusen av dig så är det värt att investera i ett bra underställ. Understället ska hålla kvar värmen som kroppen genererar och samtidigt kännas bekvämt och smidigt att röra sig i.

Underställen i Wedzes serie XWARM är ett bra val: de innehåller ull som håller kvar värmen och samtidigt leder bort svett, så att du håller dig torr. De töjbara, förstärkta panelerna gör de här underställsplaggen hållbara, medan muddarna i ärm- och bensluten och resåren i midjan håller dem på plats under mellanlagret och ytterkläderna.

Decathlon har ett sortiment av underställ för dam samt underställ för herr och underställ för barn som är speciellt utformade för skidåkning och andra sporter som löpning och vandring på vintern.

Så håller du värmen i backen

Mellanlager

Mellanlagret är ett ofta förbisett plagg, men ett måste när det är riktigt kallt ute. Ett lämpligt mellanlager är en halvtjock tröja med olika zoner anpassade till olika delar av överkroppen: de som är mer köldkänsliga och de där du lättare börjar svettas.

Flera av våra mellanlagerströjor har ullbaserade paneler över bröst, mage och nedre delen av ryggen, samt hög krage och muddar med tumhål som går ut en bit över handen för att hindra kall luft från att tränga in. På övre delen av ryggen och under armarna är risken att frysa inte lika stor, men behovet av svettavledning är desto större. De zonerna har därför paneler i ett luftigt och ventilerande tyg.

skidjacka

Skidjacka

Det sista plagget du tar på dig, och det som syns utåt, är skidjackan. Medan de två första lagrens uppgift är att bilda ett värmande luftlager intill kroppen och samtidigt leda bort svett, så är skidjackan det lager som skyddar mot väder och vind.

Det finns många modeller att välja mellan, men vi kan särskilt rekommendera Wedze Slide 300 för herr och Wedze Slide 500 för dam. Båda modellerna passar bra både för nybörjare och lite mer vana skidåkare, och de är lämpade för temperaturer ner till -15°C. De är dun- och fjäderstoppade, med dunkanaler på bredden som sprider ut stoppningen jämnt. De är även vattentäta och försedda med snölås och åtdragning i handlederna, så att kall luft och snö stängs ute även om du skulle ramla.

Så håller du värmen i backen
skidbyxor

Du kanske även vill läsa:

Hur väljer jag snowboard?

Hur väljer jag snowboard?

Att det finns så många olika typer av snowboards gör det knappast lättare att välja. Läs våra råd för att få koll på hur du väljer rätt bräda!

skidor

Hur väljer jag skidglasögon?

Låt oss guida dig till rätt skidglasögon!

Barn som står med skidor i snön

Hur väljer jag skidor till mitt barn?

Läs våra experters guide för att välja barnskidor.

Wedzes tips för att hålla händerna varma i backen

Håll händerna varma i backen

Kalla händer kan förvandla en underbar dag i backen till en mardröm. Tack och lov går det att undvika, om du utrustar dig rätt och tänker på vissa saker. Här är våra tips.