SÅ HÅLLER DU VÄRMEN I BACKEN

Det korta svaret: klä dig i tre lager, och glöm inte att skydda händer och fötter. Så till det lite längre svaret...

varmiskidbacken

UNDERSTÄLL

Vare sig du är inbiten skidåkare eller bara frusen av dig så är det värt att investera i ett bra underställ. Understället ska hålla kvar värmen som kroppen genererar och samtidigt kännas bekvämt och smidigt att röra sig i.

Underställen i Wedzes serie XWARM är ett bra val: de innehåller ull som håller kvar värmen och samtidigt leder bort svett, så att du håller dig torr. De töjbara, förstärkta panelerna gör de här underställsplaggen hållbara, medan muddarna i ärm- och bensluten och resåren i midjan håller dem på plats under mellanlagret och ytterkläderna.

MELLANLAGER

Mellanlagret är ett ofta förbisett plagg, men ett måste när det är riktigt kallt ute. Ett lämpligt mellanlager är en halvtjock tröja med olika zoner anpassade till olika delar av överkroppen: de som är mer köldkänsliga och de där du lättare börjar svettas.

Flera av våra mellanlagerströjor har ullbaserade paneler över bröst, mage och nedre delen av ryggen, samt hög krage och muddar med tumhål som går ut en bit över handen för att hindra kall luft från att tränga in. På övre delen av ryggen och under armarna är risken att frysa inte lika stor, men behovet av svettavledning är desto större. De zonerna har därför paneler i ett luftigt och ventilerande tyg.

SKIDJACKA

Det sista plagget du tar på dig, och det som syns utåt, är skidjackan. Medan de två första lagrens uppgift är att bilda ett värmande luftlager intill kroppen och samtidigt leda bort svett, så är skidjackan det lager som skyddar mot väder och vind.

Det finns många modeller att välja mellan, men vi kan särskilt rekommendera Wedze Slide 300 för herr och Wedze Slide 500 för dam. Båda modellerna passar bra både för nybörjare och lite mer vana skidåkare, och de är lämpade för temperaturer ner till -15°C. De är dun- och fjäderstoppade, med dunkanaler på bredden som sprider ut stoppningen jämnt. De är även vattentäta och försedda med snölås och åtdragning i handlederna, så att kall luft och snö stängs ute även om du skulle ramla.

skidjacka

SKYDDA HÄNDER & FÖTTER

Tänk på tår och fingrar i kylan! Skydda dem med varma strumpor och handskar eller vantar.

Vad gäller handskar, håll utkik efter vattentäta beläggningar, värmeisolerande stoppningar och justerbara muddar som verkligen stänger ute snön.

Skidstrumporna, å sin sida, bör vara svettavledande, förstärkta i häl och tå och sitta bra på foten.

DU KANSKE ÄVEN VILL LÄSA: