Tips för att springa med din hund

Testa löpträning eller canicross med sin hund Speciellt under sommarsäsongen och då temperaturen är behaglig. Man måste tänka på vissa försiktighetsåtgärder så att din fyrbenta vän springer säkert.

springa med sin hund

Fråga din veterinär om råd

Alla hundraser har inte samma förutsättningar för att springa! Det första du måste ta reda på är om den hundras du har genetiskt tål att springa i medeltakt under ca. 12 minuter.

Hundar med korta ben har svårt att hänga med när du springer, även om du tar dig fram långsamt. Detsamma gäller för hundar med kort nos, de kan ta skada på grund av andningsproblem under ansträngning.

Bra att veta: det avråds från att springa med en hundvalp som är under ett år. Hundens skelett måste vara helt färdigutvecklat (vilket tar 20 månader för vissa hundraser) innan de kan följa med ut på joggingturen. Slutligen är det bäst att boka in ett veterinärbesök för att göra en allmän hälsoundersökning, för att veta om hunden kan följa med ut och springa.

Progressiv träning även för hundarna

Progressiv träning är grunden för oss såväl som våra fyrbenta vänner: öka inte sträckan för fort, så att hundens muskler och leder vänjer sig, för att förebygga skador.

Samma försiktighetsåtgärder gäller om du vill springa regelbundet med din hund.

Inled varje springtur med en uppvärmning där ni växlar mellan att gå och att trava långsamt. På så vis får hunden tillfälle att uträtta sina behov som vanligt (glöm inte plastpåsarna).

Starta sedan i en takt som gör att hunden kan följa med utan svårigheter. Det är hunden som ska dra före i kopplet, inte tvärtom…

Tänk på att använda en dragsele.

Spring hellre på skogsstigar än på asfalt

Skogen är den bästa terrängen för hunden! Det är bäst att springa på en stig eller led långt från trafik, för att undvika olyckor och det är även mer skonsamt för hundens leder. Hunden springer mer fritt ute i naturen och det stimulerar luktsinnet. Om du väljer att springa med hunden lös måste du tänka på några saker:

- Du måste vara säker på att din hund lyder dig när det kommer till grunderna.

Håll hunden under uppsikt (så att hunden inte följer ett viltspår och stoppar något olämpligt i munnen).

- Kontrollera så att terrängen ni springer i inte har barn som passerar som kan bli skrämda av hunden.

springa med sin hund

Var försiktig och ha god uppsikt när du springer med hunden

Tänk först av allt på vätskeintaget, hundar som anstränger sig behöver dricka ofta. Du bör därför göra en paus efter varje kvart för att låta hunden dricka. Tänk på att ta med en skål, om hunden inte kan dricka ur en vattenflaska (t.ex. av typen CamelBak). Ta inte med hunden ut och jogga om det är varmt. Kom även ihåg att hunden inte har löparskor! Du måste alltså kontrollera att markens temperatur lämpar sig för att springa.

Vad gäller matintaget, så rekommenderas det att inte ge hunden mat 2 timmar före ansträngning. Anpassa matmängden utefter den kommande ansträngningen, och ge mat rik på proteiner och kalcium. Kontrollera regelbundet att hunden inte går ner eller upp i vikt. Om så är fallet kan du be om hjälp från veterinären och anpassa kosten.

Ett sista råd: du bör kontrollera hundens tassar inför varje joggingtur, så att inga sår finns, även små, som kan bli infekterade.

Hunden kan få belöning efter en avslutad springtur. Mer än välförtjänt!

Var uppmärksam på hundens andning. Om hundens puls inte går ner efter ansträngningen, och hunden andas i snabb takt i flera minuter efteråt, så har du satt ribban för högt.

Springa med hunden på snö, eller testa stigcykling med hund!

Det finns flera sätt att tävla med sin hund i fjälltrakter. Det är dags att fästa en nummerlapp över bröstet och testa alla tips som finns i den här artikeln.

De här loppen är oftast ganska korta och om du mest vill ha roligt och nå dina egna mål så passar de perfekt.

Att undvika snö och kyla för att uppföra att sporta är ingen giltig anledning. Ta istället till vara på vintervädret för att uppleva något nytt och spännande. När våren sedan kommer har du behållit formen under de mörka vintermånaderna, och även hållit humöret uppe.

springa med sin hund

Fler intressanta tips för dig