springa med sin hund

Tips för att springa med din hund

Testa löpträning, eller canicross som det även kallas, med din hund. Ett perfekt sätt att tillbringa mer tid med din fyrbenta vän samtidigt som ni båda får motion! Det finns några försiktighetsåtgärder som är viktiga att ta hänsyn till så att din fyrbenta vän springer säkert. Fortsätt läsa för att ta reda på vad du behöver tänka på innan ni beger er ut i löpspåret.

Fråga din veterinär om råd

Innan du tar med din hund på sin första löptur är det rekommenderat att konsultera din veterinär. Alla hundraser har inte samma förutsättningar för att springa! Det första du måste ta reda på är om den hundras du har genetiskt tål att springa under en längre tid.

Hundar med kort nos kan få problem med andningen om du tar med dem ut på ett ansträngande löppass. Hundar med korta ben har svårare att hänga med när du springer, även om du tar dig fram långsamt. Bara för att en hund har längre ben betyder det dock inte att den är bättre lämpad för löpning, flera större hundraser har en högre risk för ledsjukdomar så det är A och O att konsultera en veterinär innan ni ger er ut på er första löptur. 

SPRINGA MED DIN HUND

Bra att veta: det avråds från att springa med en hundvalp som är under ett år. Hundens skelett måste vara helt färdigutvecklat (vilket tar 20 månader för vissa hundraser) innan de kan följa med ut på joggingturen. Slutligen är det bäst att boka in ett veterinärbesök för att göra en allmän hälsoundersökning, för att veta om hunden kan följa med ut och springa.

Progressiv träning även för hundarna

Progressiv träning är grunden för oss såväl som våra fyrbenta vänner. För att förebygga skador är det viktigt att inte öka sträckan för fort, så att muskler och leder vänjer sig.

Samma försiktighetsåtgärder gäller om du vill springa regelbundet med din hund.

Inled varje springtur med en uppvärmning där ni växlar mellan att gå och att trava långsamt. På så vis får hunden tillfälle att uträtta sina behov som vanligt (glöm inte påsarna).

Starta sedan i en takt som gör att hunden kan följa med utan svårigheter. Det är hunden som ska dra före i kopplet, inte tvärtom…

Det finns utrustning speciellt anpassad för canicross så när ni börjar springa ihop kan det vara en bra idé att investera i en ny sele till hunden. Det är viktigt att hunden kan röra sig utan att halsband eller sele skaver eller trycker på fel ställen. Precis som du väljer bekväma löparskor ska inte heller hunden behöva få skavsår av löpturen.

springa med sin hund

Spring hellre på skogsstigar än på asfalt

Skogen är den bästa terrängen för hunden! Det är bäst att springa på en stig eller led långt från trafik för att undvika olyckor, och det är även mer skonsamt för hundens leder. Beroende på var ni springer finns även möjligheten att låta hunden springa lös bredvid dig.

Om du väljer att springa med hunden lös måste du tänka på några saker:

- Du måste vara säker på att din hund lyder dig när det kommer till grunderna.

- Håll hunden under uppsikt (så att hunden inte följer ett viltspår och stoppar något olämpligt i munnen).

- Kontrollera så att terrängen ni springer i inte har barn som passerar som kan bli skrämda av hunden.

Var försiktig och ha god uppsikt när du springer med hunden

Tänk först av allt på vätskeintaget, hundar som anstränger sig behöver dricka ofta. Du bör därför pausa varje kvart för att låta hunden dricka. Tänk på att ta med en skål om hunden inte kan dricka från en vattenflaska.

Vad gäller matintaget, så rekommenderas det att inte ge hunden mat 2 timmar före ansträngning. Precis som de flesta människor behöver hunden tid att smälta maten innan träningspasset. Anpassa matmängden utefter den kommande ansträngningen, och ge mat rik på protein och kalcium. Kontrollera regelbundet att hunden inte går ner eller upp i vikt. Om så är fallet kan du be om hjälp från veterinären och anpassa kosten.

Ta inte med hunden ut och jogga om det är mycket varmt ute. Till skillnad från oss människor kan hunden inte svettas och de riskerar att bli överhettade om det är för varmt ute. Kom även ihåg att hunden inte har löparskor! Du måste alltså kontrollera att markens temperatur lämpar sig för att springa.

Var uppmärksam på hundens andning. Om hundens puls inte går ner efter ansträngningen, och hunden andas i snabb takt i flera minuter efteråt så har du satt ribban för högt.

Ett sista råd: du bör kontrollera hundens tassar inför varje joggingtur så att det inte finns några sår, även små, som kan bli infekterade.

Hunden kan få belöning efter en avslutad springtur. Mer än välförtjänt!

Var uppmärksam på hundens andning. Om hundens puls inte går ner efter ansträngningen, och hunden andas i snabb takt i flera minuter efteråt, så har du satt ribban för högt.

Springa med hunden på vintern, eller testa stigcykling med hund!

Att springa med din hund är inte något du behöver begränsa till de varmare månaderna. Motion är något vi, och hundar, behöver året om. Att undvika att sporta bara för att det är snö och kyligt ute är ingen giltig anledning. Ta istället till vara på vintervädret för att uppleva något nytt och spännande tillsammans med din fyrbenta vän. När våren sedan kommer har du behållit formen under de mörka vintermånaderna, och även hållit humöret uppe.

Något annat du kan testa är att ta med hunden på cykelturen! Hunden kan antingen springa bredvid dig när du cyklar, eller springa framför och dra cykeln. Ett bra alternativ om din hund har mycket energi och gillar att springa men du själv behöver vila benen efter alla löpturer!

Det är dags att fästa en nummerlapp över bröstet och testa alla tips som finns i den här artikeln. Är både du och din hund tävlingsinriktade och vill träna med ett konkret mål? Anmäl dig och din hund till ett lopp som ni kan springa tillsammans. Se bara till att försäkra dig om att hundar får springa med i loppet då det inte alltid är tillåtet.

springa med sin hund

Fler intressanta tips för dig

Välja rätt löparskor

Välja rätt löparskor

Oavsett hur långt eller ofta du springer är rätt löparskor A och O! Läs våra expertråd för att välja rätt.

teaser lik

LIVET I KROKARNA

Helen Lindberg och Elin Johansson, födda i 80-talets början. Boendes i Kolmården utanför Norrköping. Löpentusiaster.

run by night nattlöpning decathlon runlight

Löpning på natten: Förena nöje med säkerhet

Löpning på natten har sina egna regler som bör behärskas för att undvika onödiga risker. Löpning på natten: Så här kommer du på rätt spår…

TRAILLÖPNING

Varför är det så populärt med traillöpning?

Den senaste flugan inom löpning bland både unga och äldre är traillöpning, där antalet utövare stiger snabbt. I traillöpning ingår både att springa och att vandra på naturleder.