run by night nattlöpning decathlon runlight

Löpning i mörkret:

FÖRENA NÖJE MED SÄKERHET

Löpning på natten: Förena nöje med säkerhet

Värdefulla ljus

Se och synas. Lampan Run Light (endast från Kalenji) eller en pannlampa är ett måste för dig som vill springa på natten. Det är ett måste att aldrig ge dig ut utan lampan – inte ens för ett träningspass i utmärkt och måttligt upplyst terräng – och ta alltid med dig en uppsättning batterier eller ett reservbatteri. Den huvudsakliga målsättningen är att aldrig befinna sig isolerad utan belysning mitt ute i naturen!

Löpning på natten: när det gäller ditt belysningssystem

Se till att vara helt förtrogen med hur det fungerar och hur man byter ut batterierna. Det är mycket möjligt att hanteringsmanövern blir mindre precis vid träning och ännu mindre vid tävling än hemma i vardagsrummet. Du måste alltså kunna få din lampa att fungera igen  i mörkret och ofta med fingrar stela av köld.

En möjlighet, och något som är önskvärt, är att ta med dig en Run Light och en pannlampa om du bestämmer dig för att springa mitt i natten (eller i skymningen) på en oskyddad huvudväg. I det här fallet blir ljusstrålen dubbel, vilket garanterar en förbättrad säkerhet.

Löpning på natten: Förena nöje med säkerhet

Löpning på natten: se till att vara ordentligt klädd!

Löpning i mörker utövas vanligtvis under årets kallaste månader. Därför är det viktigt att ta med sig rätt utrustning. Inför ett träningspass (även kortare) bör du välja kläder som håller värmen och andas och ta på dig flera tunna lager av kläder. Om du svettas mycket under ansträngningen kan du ta av dig ett lager och knyta det runt midjan eller lägga det i en väska.

Löpning på natten: tre prioriterade områden

Skydda händer och huvud. Handskar och mössa rekommenderas starkt – hellre få lov att ta av dem under träningspasset eller tävlingen.

• Använd gärna neonfärgade kläder så att du kan springa i mörkret både tryggt och bekvämt.

• Ta med dig en mobiltelefon samt minimiproviant. Det är viktigt att kunna tillkalla hjälp och klara sig i några timmar om man skulle ramla och slå sig eller drabbas av uttalade problem.

Försiktighet, teknik och ett gradvist tillvägagångssätt

Valet av slinga för träning eller tävling är förstås av högsta betydelse. Man ger sig inte av ensam på långa turer första gången man prövar på löpning på natten. Man anmäler sig inte heller till en tävling på tid längs tiotals kilometer utan att först delta i mindre krävande tävlingar.

Löpning på natten: Förena nöje med säkerhet

Tre tips på löpning på natten

• Gå tillväga i etapper och börja med säkra träningspass på slingor som har använts på dagen. På så sätt får du möjlighet att kontrollera terrängens exakta topografi, markunderlaget och eventuella skydd.

• Kontrollera väderleken före träningen – vid tävlingar tar organisatörerna vanligtvis på sig ansvaret för att ge de tävlande väderinformation. Det är bäst att ställa in träningspasset om stora nederbördsmängder (regn eller snö) väntas. Undvik även att ge dig iväg utan en massiv erfarenhet om temperaturen sjunker under noll grader.

• Spring med kortare löpsteg än vanligt för att få exakt kontroll över landningspunkterna. Håll blicken koncentrerad på den omedelbara omgivningen – utom på asfalterade vägar av god kvalitet – utan att för den skull glömma att regelbundet kontrollera att ingen plötslig eller oväntad förändring av terrängen uppträder vid horisonten. På hala eller leriga underlag bör du sakta ned för att undvika mer eller mindre allvarliga fall.

Vidare läsning

5 sätt Yoga kan göra dig bättre på löpning, cykling och klättring

5 sätt Yoga kan göra dig bättre på löpning, cykling och klättring

När man tränar yoga blir man mer smidig och stabil, vilket underlättar i sporter som löpning, cykling och klättring.

TRAILLÖPNING

Varför är det så populärt med traillöpning?

Den senaste flugan inom löpning bland både unga och äldre är traillöpning, där antalet utövare stiger snabbt. I traillöpning ingår både att springa och att vandra på naturleder.

rullskridskor eller inlines

Hur håller jag motivationen för att träna uppe?

Du har all motivation som krävs, och vill äntligen börja sporta igen! (Efter uppehåll av olika orsaker...) Ta del av några tips för att fortsätta med träningen i längden, och hålla motivationen på topp! Mål: hitta takten och hålla den... kort sagt, det är dags att ta tag i träningen igen!

Stretchband

4 STRETCHÖVNINGAR MED TRÄNINGSBAND

Postural stretchning är en träningsmetod som stretchar musklerna. Om du tränar det regelbundet upprätthålls musklernas kvalitet, du blir smidigare och mer rörlig.