välja rätt balettskor

Välja rätt balettskor

För att snurra, svänga och göra piruetter måste man ha de perfekta skorna. Följ vår guide!

För att lyckas göra piruetter, entrechat och grand allergo, så måste du ha bra balettskor. 
Oavsett om du är nybörjare eller expert så hittar du här våra tips för att hitta rätt skomodell för dig.

DECATHLON DANCE erbjuder en ny skokollektion för alla dansare. Vi hjälper dig att hitta rätt balettskor.

Balettskor: välj utifrån fler kriterier

Balettskorna är så mycket mer än enkla dansaccessoarer, och ska väljas noggrant.

Valet av dansskor kan variera beroende på vilken nivå du har. Typ av sulor och skornas material varierar från nybörjarnivå till mer vana utövare, och har olika fördelar. Du använder dina balettskor under flera år när du dansar balett, och när dansläraren sedan tycker du är redo börjar du med tåskor. 

dansskor-tyg-balett-decathlon

Hel sula: bekväma och stabila balettskor för nybörjare

Produktingenjören Alix hos Decathlon Dance ger råd. Typen av sula är det viktigaste när man ska välja balettsko.

"Vi rekommenderar oftast nybörjare att börja med balettskor med hel sula, så att fötterna är platta mot golvet och inte böjs åt sidorna. På så sätt får utövaren ökad stabilitet och balans."

"Skor med hel sula ger även en bättre fotrullning, och detta stärker fotvalvets muskler" fortsätter Alix.

Välja rätt balettskor

Delad sula: ger flexibilitet och smidighet för mer vana dansare som tränar intensivt

Balettskor med delad sula är ämnade för dig som dansar medel- till expertnivå. De gör att fötterna rör sig smidigt och lätt: de sitter som en andra hud! Stretchinlägg under hålfoten ger en bra fotrullning och framhäver dansarens fotlinje fint.

En delad sula är perfekt när ankelns muskler är starka och utövaren har en mer avancerad teknik. Men återigen så är det dansläraren som ger klartecken för vilken typ av sko som gäller.

balettskor-läder-delad-sula-balett-decathlon

Balettskor i tyg eller läder?

När du väl valt typ av sula är det dags att välja material. Valet av sulan är tekniskt men materialet är snarare det du föredrar. Balettskor i läder är lita tåligare för fotrullning och fotens utsträckning.

Men tygskor är väldigt smidiga och följer fotens form perfekt, så de är smida att dansa i direkt. Men tyg är däremot känsligare för nötning än läder. Vissa föredrar balettskor i läder, andra kör alltid på tygmodellen. Detta är ett högst personligt val”, intygar Alix.

balettskor-läder-delad-sula-balett-decathlon

Välja rätt storlek?

För att välja rätt storlek på balettskor, "utgår man från sin vanliga skostorlek och kollar om de sitter bekvämt. Det finns så många olika fotformer så det är viktigt att prova balettskorna.”

Ställ dig med fötterna tätt ihop: foten ska vara helt platt mot skon, tårna ska inte krökas och skorna ska omsluta fotens form. Testa att resa dit upp på halvtå och göra några rörelser som fotrullningar eller dégagés, så känner du om skorna sitter bra.

Alla våra balettskor (utom modellen i läder med delad sula för expertutövare), har åtdragningsremmar så att de justeras perfekt.

Köpa balettskor: efter att ha rådgjort med dansläraren

Många vana balettdansare längtar efter att börja bära tåskor. Men man måste först få klartecken från dansläraren. 

åskor innebär en hög teknisk nivå samt att dansarens ankel är tillräckligt stark för att gå upp på tå.

  “Det är bara på en avancerad nivå som man bär tåskor. Oftast är det dansläraren som säger till när det är dags för detta moment. Det kräver en viss teknik. Man ska helst prova sina tåskor tillsammans med läraren för att se om de passar.” förklarar Alix Scarano.

Våra tåskor för balett passar unga dansare som börjar träna på att gå upp på tå. De har en mjuk sula och en bred tåplatta för att underlätta träningen och ge bra stabilitet.

tåskor-balett-junior-decathlon

Nu har du många nyttiga tips för att hitta rätt balettskor! Det viktiga är att du tar god tid på dig att prova, och lyssnar på danslärarens råd.

Har du valt modell? Dela gärna med dig av din upplevelse!

Vilken typ av balettskor använder du? Föredrar du en modell i tyg eller läder? Hel eller delad sula? Berätta för oss!

Välja rätt dansskor?

Joanna alberghs

Kommunikationsassistent decathlon dance.

En hängiven dansare sedan 16 år, utbildad vid den nationella dans-och koreografiskolan i Roubaix, Frankrike. Jag vill alltid sätta ribban högt och anta nya utmaningar,s amt dela med mig av mina berikande dansupplevelser! Jag lever till rytmen i allt från modern dans till balett, och är ständigt på upptäcksfärd inom dansvärlden!

Upptäck våra tips

Tåskor balett

Välja rätt tåskor

Här kommer några tips för att välja rätt tåskor för balett.