barn som börjar cykla på landsvägar

Börja cykla: landsvägscykel för barn

När barnet ska börja en sportaktivitet, så kanske man inte tänker på cykling i första taget. Men att cykla har många fördelar, bl.a. lär sig barnet balans, att utöva en aktivitet i grupp och att hantera sin ansträngning.

Att cykla på landsvägar är en perfekt sportaktivitet för barn, oavsett om det är i en klubb eller på familjeutflykter. Man susar enkelt fram genom varierande landskap, och att trampa många kilometer känns lätt! Hur hjälper man barnet i början?

landsvägscykel juniormodell 26 tum

Den bästa starten för barn som börjar cykla på landsvägar

Enligt cykelklubbsansvarige Philippe Rassez, Arras Vélo Club (Frankrike), är det bästa att börja öva på grundtekniker, lära sig balans, att svänga och lära sig cykla snabbt. “Vi har lyckligtvis 2,2 km cykelstigar av god kvalitet runtomkring vår cykelklubb. Det är det optimala för att lära sig att cykla rakt framåt och öka farten…

Sedan följer den riktiga träningen: barngruppen på 6-12 år börjar med turer på 15 km, och efter ett års träning cyklar de 20-25 km. “Hastigheten är upp till var och en. Oftast får de äldre barnen och de som vill cykla snabbt ett försprång, men de väntar in resten av gruppen och de yngre deltagarna.”

BÖRJA CYKLA: LANDSVÄGSCYKEL FÖR BARN

Samma sak gäller på cykelklubben i Roubaix (Frankrike), som har träning för barn 6-14 år. Här lägger man fokus på att “upptäcka glädjen att cykla”. I klubben får barnen göra “övningar som gör att de känner sig säkra på cykeln, med hjälp av hinderbanor, på velodrom, i lerig terräng eller på landsvägar”. Mål: “att göra cyklingen varierande och rolig för barnen, istället för att trampa långa sträckor som ofta blir monotona och som gör att barnen kan ledsna.”

cykla-på-landsväg-med-barn

Välja rätt landsvägscykel för barn

Det viktigaste är att välja rätt storlek på cykeln” understryker Philippe Rassez, ansvarig på cykelklubben Arras Vélo Club (Frankrike). Det optimala är att välja en landsvägscykel som är designad för barn, “alltså inte bara en mindre modell", förklarar Nicolas Pierron, produktchef för landsvägscyklar hos B'TWIN.

Det optimala är en juniormodell som är designad som en vuxenmodell, men specialdesignad för barns inlärning: topprörets lutning är förstärkt för att lättare sätta sig på cykeln, styrhuvets höjd är anpassad och styrstammen är kortare för att inte vara för framlutad på styret. Hjul på 650 för bra harmoni med ramens mått.

Annat kan spela in, som handtagens placering för att växla hastighet: om barnet når dem utan att behöva flytta händerna från styret blir det både smidigare och säkrare. Ett system med dubbla bromshandtag kan vara användbart, så barnet når bromsarna både från styret och från barend shiftern (de små knopparna).
En singelklinga är att föredra när barnet lär sig cykla.

När du väl hittat rätt modell är det bara att börja trampa! Du kommer snabbt att märka: det finns så många fördelar för barnet att göra en sportaktivitet…

landsvägscykling barn
berangere Deschamps underskrift

Berangere

Cyklar dagligen till jobbet. Löpare på fritiden. Cykelturist ständigt på nya äventyr. Silvermedaljör i carambole-biljard! Barnvänlig.

#TeamDecath

Du kanske också gillar

hur-valjer-jag-cykelsadel

Hur väljer jag cykelsadel?

Läs våra tips om hur du väljer sadel till din cykel.

Att välja cykelhjälm

Hur väljer jag rätt cykelhjälm?

Cykelhjälmen är ett viktigt tillbehör – den skyddar ju din allra viktigaste kroppsdel. Klicka här för att läsa om hur du väljer rätt cykelhjälm utifrån din cykeldisciplin och huvudomkrets.

Saker att ha med sig på en landsvägstur | Decathlon

Saker att ha med sig på en landsvägstur: 5 måsten

Alla har vi väl någon gång gjort misstaget att dra ut på en runda utan tillräcklig utrustning. Oavsett om det är mörka regnmoln eller en punka som sätter käppar i hjulet, så får man bittert ångra att man inte tog med sig de där grundläggande prylarna.

Så förbättrar cykling din hälsa

Så förbättrar cykling din hälsa

Cyklingens oräkneliga hälsofördelar gör det till ett enkelt och effektivt sätt att träna kroppen: det är både bra för hjärtat, ger starkare ben och snabbar på viktminskning. Läs mer här.