Så förbättrar cykling din hälsa

Så förbättrar cykling din hälsa

Oavsett om du tävlar i en cykeldisciplin eller bara cykelpendlar till jobbet, så har cyklingen positiva effekter på din hälsa. Och du behöver inte cykla tusentals mil om året för att märka av det. 

Cykling är ett enkelt och effektivt sätt att träna kroppen utan alltför stor ansträngning. Det är också en av få träningsformer som alla kan utöva, från 3-åringar till 83-åringar.

Är cykling bra för hjärtat?

Cykling är en skonsam träningsform utan hårda stötar, som effektivt tränar hjärtat. Blodkärlen utvidgas och blodtrycket sänks, och det främjar blodcirkulationen.

Träningen gör artärerna mer elastiska, och därmed också starkare.

Enligt en studie publicerad 2011 i British Medical Journal minskar 30 minuters cykling om dagen risken för hjärtsjukdomar med hälften.

Att cykla för att tappa vikt MTB

Är cykling bra för att tappa vikt?

Eftersom cykling främst tränar kroppens uthållighet hämtar den energi från fettreserverna, vilket hjälper dig att hålla din vikt under kontroll.

För överviktiga är cykling dessutom en mer skonsam träningform än vandring eller löpning, eftersom den inte innebär några hårda stötar som sliter på muskler och leder.

Är cykling bra träning för benen?

När du trampar använder du benmusklerna, framför allt i låren och vaderna. När dina vadmuskler dras samman kramas venerna åt, vilket hjälper blodet att strömma tillbaka upp i överkroppen.

Cykling förebygger också uppkomsten av åderbråck.

Att cykla för att öka ämnesomsättningen

Bättre ämnesomsättning

Precis som vilken måttligt intensiv, regelbunden träning som helst så bidrar cykling till att förbättra ämnesomsättningen, öka blodtillförseln till hjärnan och bibehålla muskler.
Om du cyklar regelbundet minskar din fysiska styrka bara med 5 % per årtionde efter 30 års ålder, jämfört med 10 % för en person med en stillasittande livsstil.

Cykelpendlare får samma fördelar

Cykelpendlare använder cykeln som transportmedel till och från jobbet.

Det är billigt (kräver ingen bensin), miljövänligt (koldioxidproduktion nära noll) och det är, framför allt, trevligare och ibland snabbare än att sitta i bilköer.

Personer som cyklar till jobbet får stora positiva effekter på hälsan.

Att cykla för att slappna av

Ett inre i balans

All fysisk träning gör kroppen mer avslappnad efteråt. Cykling till och från jobbet minskar spänningar och oro, som ligger till grund för stress. Att cykla är mer effektivt än att ta muskelavslappnande medel. Det får dig att somna snabbare, så att du kan återhämta dig ordentligt under natten.

Jag har själv cykelpendlat en eller två gånger i veckan under några års tid (eftersom jag bor mer än 35 km från jobbet), och kan verkligen intyga hur skönt det är. Även om jag måste gå upp tidigare på morgonen, och kommer hem lite senare, så gör känslan av välbefinnande och chansen att rensa hjärnan från jobbrelaterade tankar att jag känner mig mycket lugnare när jag väl kommer hem.

En dansk studie av cirka 13 000 kvinnor och 17 000 män i åldrarna 20–93 visade att cykling till och från jobbet minskade risken för dödsfall med 28 % (forskarna tog hänsyn till ålder, typ av arbete, rökning, annan fysisk aktivitet samt kroppsbyggnad).

Du kanske också gillar

pendlare

Fem tips till dig som cykelpendlar

Cykling är det perfekta sättet att ta sig från punkt A till punkt B och samtidigt få vardagsmotion. Men det finns några saker att tänka på för att cykelpendlingen ska bli lyckad. Här är våra fem tips!

Att välja cykelhjälm

Hur väljer jag rätt cykelhjälm?

Cykelhjälmen är ett viktigt tillbehör – den skyddar ju din allra viktigaste kroppsdel. Klicka här för att läsa om hur du väljer rätt cykelhjälm utifrån din cykeldisciplin och huvudomkrets.

cykelillustration

Hur väljer jag cykelbarnstol?

En bra cykelbarnstol sitter stadigt och låter dig skjutsa ditt barn utan att din balans på cykeln påverkas. Barnet sitter fast tryggt i sadeln med remmar över bröstet och fötterna.

Teaser Lisa

Power by Lisa

Lisa: Lic personlig tränare & träningsinspiratör, elitmotionär.