Det finns två huvudsakliga typer av bouleklot: FRITIDSKLOT och TÄVLINGSKLOT.

Använd fritidsklot för att spela boule med familj och vänner.

BOULEKLOT FÖR FRITIDSBRUK

Den här typen av klot kan användas av hela familjen, och passar bra när man inte spelar särskilt ofta, utan kanske bara under semestrar. De är lämpliga för att lära sig spela boule. Kloten tillverkas i PLAST eller STÅL. De erbjuds i en och samma vikt och i en diameter avsedd att passa alla handstorlekar. Kloten är små och lätta för att passa såväl barn som vuxna.

VISSTE DU DET HÄR? FRITIDSKLOT fylls med vatten eller sand för att de ska få den rätta tyngden. Att de är fyllda på det här sättet påverkar rullkvaliteten en aning. Det finns även tomma fritidsklot att köpa, men de är inte testade eller godkända av FIPJP.

Använd tävlingsklot för att spela i bouleklubb eller med vänner

BOULEKLOT FÖR TÄVLING

Tävlingsklot är utformade för personer som spelar regelbundet. De är certifierade av FIPJP (Fédération Internationale de Pétanque et du Jeu Provençal) för användning vid tävlingar och/eller turneringar. Den här typen av klot tillverkas i KOLSTÅL och ROSTFRITT STÅL och erbjuds i olika vikter och diametrar för att passa varje enskild spelare. Ett klot som är perfekt anpassat till spelarens hand och spelstil (läggare, skytt eller mittspelare) ger bättre grepp och ökad precision.

VISSTE DU DET HÄR? TÄVLINGSKLOT är tomma inuti, vilket ger optimal rullkvalitet. De testas i laboratorium och måste väga 650–800 gram och mäta 70,5–80 mm i diameter.

VIDEO:
HOW TO CHOOSE YOUR BOWLS IN THE PETANQUE GAME

HOW TO CHOOSE YOUR BOWLS IN THE PETANQUE GAME LONG VERSION

UPPTÄCK ANDRA ARTIKLAR