Hur du tränar andningsteknik

Crawl: hur du tränar andningsteknik

Har du svårt att andas i vattnet? Att inte andas ordentligt, eller att svälja vatten, är vanliga misstag en simmare gör som inte använder sig av rätt andningsteknik.

För att övervinna problemen, och göra simträningen roligare och bekvämare, kommer här några tips från NABAIJI, med olika tekniker, med eller utan utrustning, som förbättrar din andningsteknik och ökar lungkapaciteten.

Dessa övningar ska göras efter uppvärmning, eller under återhämtningsfasen, för att fokusera endast på tekniken, och inte på hastighet eller längd. Försök inte simma snabbt, fokusera endast på rörelsen och se till att du andas på rätt sätt.

Med utrustning:

Med en simplatta eller med en snorkel

Andningsövning med simplatta

Med en simplatta

Vill du vara på den säkra sidan när du tränar andningsteknik? Här berättar vi hur du kan göra.

Håll simplattan framför dig med din högra arm utsträckt, och håll din vänstra arm i motsatt position, dvs. längs kroppen (eller vice versa). Du rör dig i vattnet endast med hjälp av benspark och paddling. Huvudet är i vattnet, och ska vändas var femte sekund för att ta ett kor andetag, och sedan gå tillbaka till grundpositionen för att andas ut i vattnet.

Byt arm efter 25 meter. Målet med övningen är att behålla bästa möjliga raka linje mellan kroppen och simplattan, och bättre flytkraft genom att andas in snabbt, och andas ut länge, utan att lyfta huvudet för mycket. Om du känner dig mer bekväm i vattnet, kan du testa övningen utan simplatta. Är det fortfarande för enkelt för dig? Håll då båda armarna längs med kroppen.

Andningsövning med snorkel

Med en snorkel

Hallå! Det här ser ju riktigt enkelt och roligt ut. Ja, det stämmer!

För att göra den här övningen måste du kunna kontrollera din inandning och utandning för att undvika att kvävas. Du crawlar samtidigt som du använder en snorkel. Bekväm som fisken i vattnet! Det kommer att tvinga dig att hålla huvudet rakt genom hela simtaget, och göra en ordentlig ansträngning för att andas ut, så du även får en optimal inandning. På så sätt ökas din lungkapacitet, och du kan fokusera på att hålla kroppen i en rak linje.

crawl med en arm

Utan utrustning:

Crawl med en arm eller andas i varje simtag.

crawl med en arm

Crawl med en arm

Oroa dig inte! Att lära sig rätt andningsteknik utan utrustning är också ett säkert sätt. Det kommer säkert trötta ut dig, men det är mödan värt efter träningspasset. Att crawl med en arm är en väldigt bra andningsövning då den är repetitiv.

Som du kan gissa av övningens namn, så ska du crawla med en arm, och andas i varannan rörelse på den aktiva sidan (höger arm rör sig = andas in på höger sida). Utandningen förblir kontinuerlig, när huvudet är i vattnet. Armen som är inaktiv placeras utsträckt framför dig.Byt arm efter 25–50 meter. Målet är, återigen, att öva på att hålla kroppen i rak linje, trots andningsrestriktionerna och flytkraften.

Andningsövningar utan simutrustning

Andas i varje simtag

Det är viktigt att du balanserar dina simtag med din andning. Att simma utan att andas ordentligt tröttar ut dig, och om du andas för många gånger saktar det ner farten. Träningstekniken består i att simma crawl medan du andas in i varje simtag (höger och vänster).

Svårigheten ligger i att kroppen måste hållas rak och i rät linje medan huvudet konstant vänder på sig. Du måste andas kort med snabb utandning för att undvika hyperventilering (andas snabbt utan att ge kroppen ordentlig syresättning). Syftet med övningen är att du ska hålla kroppen i rak position hela tiden, och inte lyfta huvudet för mycket när du andas in, och att vänja dig att andas ut i vattnet. Om du inte är bekväm att andas ut i vattnet med näsan, kan du öva på att göra bubblor, det är enkelt och roligt och du kan blåsa ut dem genom näsan. Ett bra sätt att öva på utandningen.

Massagegel - med lugnet runt hörnet

Massagegel - med lugnet runt hörnet

Avslappning är inte långt bort med vår fräscha massagegel. Lindra ömma muskler med vår kylande gel, vi rekommenderar fem minuters massagetid per område. Gelen innehåller 99% naturliga ämnen och är vegansk!

Du kanske även gillar

hydrodynamik-i-crawl

Simträning - hydrodynamik i crawl

Det är viktigt att komma ihåg att simning framförallt är en glidsport! Men eftersom vattnets densitet är 1000 gånger tätare än luft, så försvårar det rörelserna.

Träning-för-simning-i-öppet-vatten

Träning för simning i öppet vatten

Låt oss bege oss till badhuset, för att träna på simteknik för öppet vatten. Att simma i bassäng gör dig redo för att börja simma i öppet vatten, och du kommer lära dig de tekniker som är absolut nödvändiga att bemästra utomhus.

Teknik för simning i öppet vatten

Teknik för simning i öppet vatten: Andning och Riktning

Att känna till hur du håller rätt kurs och andas rätt när du simmar i öppet vatten kan hjälpa dig på vägen. Läs våra tips för simning i öppet vatten här.