Friidrottande barn lär sig

Fördelar för barn som utövar friidrott

Ska ditt barn börja friidrotta? Här beskriver vi fem fysiska och psykiska fördelar med sporten!

Letar du efter en ny sport som ditt barn kan börja med, eller har ditt barn precis börjat träna friidrott?

Här förklarar vi alla fördelar som sporten har på både kropp och själ! Många tror att friidrott är en sport man utövar ensam, men tvärtom är det faktiskt en mycket social träningsform där barn kan öppna upp, både mot andra människor och mot sport generellt.

Friidrott är ett bra sätt att både börja träna och lära sig om laganda, eller för att utvecklas både fysiskt och psykiskt.

Barn och gruppaktiviteter

Friidrott – en lagsport

Om ditt barn precis har börjat träna är friidrott en bra källa till social aktivitet. Det kan absolut vara lättare för ett barn att börja med en enskild sport, eftersom strategi och laganda ofta utvecklas senare. I friidrott tävlar man ofta ensam, men träningen görs alltid i grupp. För små barn kan man till och med tävla i lag!

Alltså är friidrott ett mycket bra sätt för barn och unga att börja socialisera. Samtidigt kan de upptäcka hur roligt det är att träna med andra.

Barn och friidrott

Upptäck sport med friidrott

Långt före friidrottare börjar fokusera på förbättring, arbetar de med tre enkla rörelser – hoppa, springa och kasta. Dessa rörelser är enkla även för barn, vilket gör sporten intuitiv.

Förutom att friidrott är kul för barn, är en idrottsplats den perfekta grogrunden för att upptäcka sport och träning i största allmänhet. Friidrott ger ditt barn en känsla för sport, men hjälper även till att utveckla enkla, användbara rörelser som är viktiga i all sorts sport.

Barn och friidrott

Med hjälp av friidrott kan barn utveckla sina rörelser

Friidrott är en bra inledning till träning eftersom man utövar enkla rörelser. Man lär sig springa, hoppa och kasta, vilket hjälper barn att utveckla sin motorik och sitt balanssinne.

Det här är en viktig punkt eftersom de första åren inom friidott främst handlar om variation och mångsidighet! Barn provar ofta på alla olika delar av friidrott innan de specialiserar sig på en eller två grenar. På så sätt utvecklar barn verkligen sin motorik och sitt balanssinne.

Barn och friidrott

Friidrott – träna och leka

Friidrott hjälper barn att utvecklas samtidigt som de har roligt eftersom det främst handlar om enkla rörelser och varierade grenar Att lära sig friidrott baseras mest på variation, och inte på förbättring och repetition.

Barn kan prova på alla olika grenar genom att leka. Det är en rolig inlärningsmetod som sporrar intresset inför en mångsidig sport, där barn kan utveckla en känsla av att vilja ta ut sig och samtidigt förbättras naturligt med tiden.

Friidrott är ett perfekt sätt för barn att upptäcka hur roligt och socialt det kan vara att träna och vara aktiv.

Varför ville du att ditt barn skulle upptäcka just friidrott? Dela dina erfarenheter på Facebook!

Upptäck liknande artiklar

las-vara-rad-om-du-valjer-tennisracket-for-barn

Hur väljer jag tennisracket till mitt barn?

Läs våra råd om hur du väljer tennisracket för barn!

10IS

Hur väljer jag tennisskor till mitt barn?

Läs våra råd om hur du väljer rätt tennisskor till ditt barn!

inlines illustration

Hur du väljer rätt inlines för barnen

Inlinesåkning passar för alla åldrar! Den här roliga sporten hjälper barn att utveckla balans och koordination. Vilka inlines ska du välja för nybörjare, utövare på medel- eller expertnivå? Kolla in våra råd om hur du väljer rätt inlines för barnen!