FÖRDELARNA MED LÄNGDSKIDÅKNING

Fördelarna med längdskidåkning

Längdskidåkning är en lättillgänglig sport som låter dig njuta av vackra vinterlandskap. Alla kan ha kul på längdskidor!

1

Längdskidåkning erbjuder något för alla

Oavsett vilken stil du väljer (klassisk eller skate/fristil) så är en stor fördel med längdskidåkning att det går snabbt att lära sig åka. Riskerna är dessutom mindre i jämförelse med utförsåkning, eftersom de flesta skidspår inte har så kraftig lutning. Därför kan både nybörjare och avancerade åkare ha kul på längdskidor.

Längdskidåkning kan utövas i grupp eller själv, beroende på om du vill dela upplevelsen med familj och vänner eller njuta av en stunds ensamhet. Du kan välja mellan de olika stilarna klassisk och skate, eller prova på den närbesläktade disciplinen turskidåkning.

Budgetmässigt är utrustning för längdskidåkning billigare än för alpin skidåkning, oavsett om du hyr eller köper.

fördel 2

Staka dig till ett starkt hjärta

Längdskidåkning är en uthållighetssport som tränar konditionen i lika hög grad som löpning (om inte högre, eftersom fler muskelgrupper används), men är mer skonsamt mot lederna eftersom kroppen glider fram på underlaget utan att utsättas för hårda stötar.

Oavsett vilken nivå du börjar på kommer du att märka av positiva effekter av längdskidåkningen på flås och kondition.

fördel 3

Träning för hela kroppen

Längdskidåkning tonar musklerna och ger en slankare figur när det utövas mer uthållighetsbetonat, och ökar muskelmassan när det utövas högintensivt i korta spurter. Det är en allsidig träningsform som tränar armar, ben, rygg, mage och rumpa. Den tonar hela kroppen och stärker ryggmusklerna på ett skonsamt sätt.

 

FÖRDELARNA MED LÄNGDSKIDÅKNING

Vi sponsrar världscupen i skidskytte!

Decathlon blir en av sex huvudsponsorer till BMW IBU World Cup - Världscupen i skidskytte.

miljöombyte

Ladda batterierna där ingen el finns

Längdskidåkning erbjuder upplevelser som hjälper dig att koppla av: kontakt med naturen, glädjekänslan som infinner sig när man anstränger sig fysiskt och den kittlande känslan av att susa fram över snön. Skidspår som går genom skogar och naturområden erbjuder en kontrast mot den hektiska vardagen. Du behöver inte köa till några skidlifter, utan kan bara lyssna till rytmen av din egen andning och snöns knarrande under skidorna. Det är lycka, det.

 

 

fördel 4

Bra för hjärtat, bra för benen

De träningsformer som är bäst för blodcirkulationen är uthållighetssporter som längdskidåkning, som innefattar mjuka men frekventa rörelser med benen. De här rörelserna främjar återflödet av blod till hjärtat, vilket är bra för dem av oss som ofta lider av att benen känns tunga, händerna kalla och vrister och fötter svullna.

4

Förbättrar balans och koordination

Eftersom längdskidor är smala och hälen inte är fastbunden i skidan tvingas du jobba mer med balans och koordination.

När man åker längdskidor söker man konstant efter den ställning som ger bäst framåtglid, och det uppnås ofta med bara en skida i marken, vilket förstås kräver viss balans. I nedförsbackar, och särskilt i kurvor, måste man hitta balansen och förbereda sina rörelser, och även sikten är viktig.

Längdskidåkning tränar också koordinationen. Oavsett vilken teknik du använder så måste du hela tiden hitta den mest effektiva avvägningen mellan att använda armarna och att använda benen.

Så ge dig ut i skidspåren, låt kroppen jobba och njut av de snötäckta landskapen! Oavsett hur gammal du är, hur bra din kondis är och om du har åkt förr eller inte så lovar vi att du kan ha kul på längdskidor.

Längdskidåkning med Decathlons märke Inovik

Vanessa

Kommunikationsteamet på inovik

Naturälskare som håller på att upptäcka längdskidåkning. Ger sig gärna ut på äventyr i snötäckta landskap och intensiva vandringsturer som rensar tankarna.

Kolla in våra andra artiklar

Decathlons utrustning för klassisk längdskidåkning

Hur väljer du utrustning för klassisk längdskidåkning?

Kolla in våra tips som hjälper dig välja utrustning för klassisk längdskidåkning!

Fördelarna med skidåkning - upptäck sporten med Decathlons tips

Fördelarna med skidåkning

Att åka skidor är kul, men även en sport!Läs här för att ta reda på de 5 fördelarna med att susa nerför backen!

Vintersport

Vintersport

Under temat "Vintersport" erbjuder Decathlon de följande sidorna.

Stretchband

4 STRETCHÖVNINGAR MED TRÄNINGSBAND

Postural stretchning är en träningsmetod som stretchar musklerna. Om du tränar det regelbundet upprätthålls musklernas kvalitet, du blir smidigare och mer rörlig.