skidor

Tips för billigare skidåkning

Skidåkning blir aldrig lika billigt som en sommarsemester, på grund av de extrakostnader det medför. Nedan följer några tips från Graham Bell om hur man får pengarna att räcka längre i fjällen.

Till exempel behöver man inte något liftkort för att få vara på stranden eller någon lärare som talar om hur man tar på solkräm. Men om man planerar långsiktigt är det lätt att hålla kostnaderna nere och ändå få en fantastisk upplevelse i backarna. Här följer våra bästa tips för hur man får pengarna att räcka längre i fjällen:

skid

Välj skidort noga

Att välja rätt skidort är avgörande för att spendera mindre – och då talar vi om mycket pengar. På en skid- eller snowboardsemester och det krävs lite efterforskning. Allt beror på vilken nivå du har på åkningen och hur stort område du vill få tillgång till. Mindre orter är ofta mycket bättre för nybörjare och åkare på mellannivå, eftersom man slipper betala för stora ytor av fjällen som man ännu inte är redo för. På vissa mindre skidorter är nybörjarliftar gratis och oftast betalar man mindre för skidhyra och -lärare.  

 Graham Bells bästa tips för billigare skidåkning

Till och från flygplatsen

Om det är så att man flyger till ens skidsemester och reser man på egen hand ska man tänka på resorna till och från flygplatsen, som ofta kan kosta lika mycket som själva flygresan. Det kan ofta vara billigare att hyra en bil på ankomstflygplatsen om man är rätt antal personer och har tillräckligt med plats för allas bagage.  

 Graham Bells bästa tips för billigare skidåkning

Laga mat själv eller halvpension?

Det här beror på om man är beredd att laga mat och på hur mycket man tänker äta och dricka! Alla vet att priserna på mat i backarna är ganska så dyrt. Så vill man undvika den kostnaden är det en bra idé att hyra en stuga där ni kan laga frukost, lunch och middag. Den enda nackdelen med att äta lunch "hemma" är att man förlorar lite tid. Då får man själv göra avvägningen vad som är viktigast, att spara pengar och äta hemma eller att få ut så många timmar i backen som möjligt. 

Snowboard

Lunchpaket

Som vi nämnde ovan – att äta uppe i backen är dyrt! Kör du till skidorten, så passa på att handla i ett snabbköp på vägen dit. Då vet du att det alltid finns något som väntar på dig på rummet – och du slipper använda dig av den dyra room service-menyn sent på kvällen (ifall ni bor på hotell).

Längtar du redan tillbaka? Åker du med hungriga barn? Åk då skidor med en ryggsäck och ha med dig en macka, varm saft och vatten.  

 Graham Bells bästa tips för billigare skidåkning

Välj rätt tidpunkt

De bästa erbjudandena kan man hitta om man reser när det inte är skollov, och gärna mot slutet av säsongen. Åker man till högt belägna skidorter med glaciäråkning kan man hitta toppensnö ända fram till slutet av april.  

Skidor för alla

Video bakom scenen på engelska

Fler tips till skidåkaren

Barn som står med skidor i snön

Hur väljer jag skidor till mitt barn?

Läs våra experters guide för att välja barnskidor.

Fördelarna med skidåkning - upptäck sporten med Decathlons tips

Fördelarna med skidåkning

Att åka skidor är kul, men även en sport!Läs här för att ta reda på de 5 fördelarna med att susa nerför backen!

hur väljer jag skidor guide decathlon

Hur väljer jag skidor?

Låt oss guida dig till att välja rätt skidor!

skidor

Hur väljer jag skidglasögon?

Låt oss guida dig till rätt skidglasögon!