Unselected
Hur och varför ska du träna med slagmittsar?

Hur och varför ska du träna med slagmittsar?

Att träna med slagmittsar är det bästa sättet att imitera en kamp utan att träffa motståndaren på riktigt. Man tränar precision, snabbhet och styrka i slaget, medan man tonar musklerna och får bättre kondition.

Unselected

Om du tränar med en partner är mittsar ett utmärkt sätt för att förbättra din slagteknik. Vi visar dig skillnaden mellan slagmittsar och andra hjälpmedel, samt fördelarna för bättre teknik, din fysiska form och även ditt välmående. Vi har tips för träningspartnern, och videor med några idéer om träningskombinationer ni kan testa.

Unselected

Vad är slagmittsar?

Slagmittsar är en typ av utrustning du kan använda för att träna slagteknik. De träs på träningspartners händer och ger en ganska liten träffyta. Slagmittsar är mindre och lättare än thai pads och mittsar, vilket ger bättre rörlighet.

Slagmittsar är därför bäst för att träna slagteknik. Vissa lägger även in slagkombinationer med armbågarna, men då måste du vara riktigt synkad med din träningspartner och kunna teknikerna väl samt mäta avståndet korrekt. Om du är nybörjare ska du bara träna slag.

Vissa erfarna utövare använder även knän och sparkar, men då måste man vara expert inom teknik och koordination och vara van att träna med partnern. Thai pads eller mittsar lämpar sig bättre för sparkteknik.

Unselected
Hur och varför ska du träna med slagmittsar?
Unselected

Video: idéer för träning med slagmittsar

Unselected

Vilka är fördelarna när du tränar med slagmittsar?

Förbättra din teknik och testa en kampsituation. 

Det bästa sättet att förbättra din slagteknik är att träna med slagmittsar. Du och din träningspartner kan imitera en kampsituation utan att ge riktiga träffar. Då målen är rörliga förbättrar du inte bara dina slag, utan lär dig bedöma avståndet bättre, öva på fotarbete och ducka. Precis som du så är träningskompisen rörlig, får dig att göra slagkombinationer, och gör själv slag. Denna dynamik är precis vad du behöver, för man står aldrig still i en riktig kamp!  

Du finslipar din teknik vad gäller snabbhet, precision och kraft när du tränar med slagmittsar. Snabbhet är av största vikt, annars kommer din träningspartner hinna se var slagen kommer ifrån och väja undan i tid. Du tränar även din reaktionsförmåga då motståndaren ständigt ändrar slagmittsarnas lägen. Detta gör att du kan kombinera olika slag: jabbar, krokslag och uppercuts. Genom att repetera dina kombinationer kommer du även öka snabbheten.  

Snabbheten är viktig, men utan precision är det bara bortkastad energi och tar dig inte långt i fighten. Dina slag måste träffa rätt. Många slagmittsar, som modellen OUTSHOCK, har en prick i mitten som hjälper dig utveckla koordinationen mellan öga-hand.  

När snabbheten och precisionen hamnat på plats är det dags för den slutliga delen: kraft. Om du laddar på med kraftfulla slag som är långsamma och med dålig precision, kommer du trötta ut dig själv förgäves och bli sårbar för motståndarens slag. Du måste kontrollera din energireserv i en fight, för den är inte outtömlig. Kraften i slagen kommer naturligt när du känner dig säker på kombinationerna.  

Att träna med en partner håller dig fokuserad då ni återskapar en kampsituation och de alltid kräver mer av dig. Detta tränar både kroppen och mentaliteten. Det är roligare att träna med en kompis då kombinationerna är oändliga och detta peppar dig. Förbättra din fysiska form och må toppen! Boxning kräver bra kondition.

Träning med slagmittsar får dig snabbt i form. När du övar på dina slagkombinationer så ökar din kondition. Du behöver lära dig att träna i en bra takt och kontrollera din andning så du inte tömmer dina energireserver för snabbt. Det är även en form av intervallträning, dvs. att utföra en fysisk aktivitet och ta pauser innan du utför aktiviteten på nytt. Att växla aktivitet med vilopauser är ett bra sätt att få bättre uthållighet och återhämta sig efter träningen.  

Utöver en ökad kondition är slagträning ett effektivt sätt att tona dina muskler. När du använder musklerna kräver de mer syre, vilket ger dig bättre puls och andningsförmåga. När du håller dig i rörelse tonas alla musklerna, axlarna, armarna, bröstmuskler, magmuskler, rygg, rumpmuskler, lår och vader!  

Sist men inte minst, att slå på mittsar lättar på trycket efter en lång arbetsdag. Kroppen sätts snabbt i rörelse och endorfiner – det välkända lyckohormonet – frigörs snabbt. En träningsform som gör gott för både kropp och sinne!

Hur och varför ska du träna med slagmittsar?
Unselected

Hur du tränar med slagmittsar

För det första: för att få ut det mesta av träningen måste du ha bra kommunikation med din träningspartner. Eftersom det är parträning måste du lyssna och titta och be dem repetera om något är oklart.  

SÄKERHETEN! Att träna med slagmittsar är intensivt och du får snabbt upp pulsen. Du måste veta att du fysiskt klarar av det och rådgöra med en läkare först. Börja gradvis om du inte är van och öka din uthållighet för varje pass. Kontrollera din andningsteknik och din ansträngning genom att andas ut när du riktar slaget. Ta en paus mellan varje set med kombinationer för att pusta ut ordentligt, och ha vatten eller sportdryck nära till hands.  

Det är också viktigt för er båda att värma upp ordentligt innan och stretcha efteråt. Ta det lugnt i början av träningspasset när du börjar fotarbetet, slag och duckar, så du långsamt ökar pulsen och värmer upp muskler, leder och senor. Använd alltid boxningshandskar för att skydda händer och handleder.  

Personen som håller i slagmittsarna måste ge motstånd med böjda armbågar, så de inte blir träffade. Håll inte slagmittsarna nära ansiktet med risk för att bli träffad. Håll inte heller armarna för sträckta eftersom du behöver skydda axlarna. När du imiterar att slag, nudda bara kompisen utan kraft bakom. Vänta tills båda parterna är redo innan du börjar!  

För personen som slår: Starta sakta och var säker på att du är bekväm med dina kombos. Jobba sedan på snabbhet och precision inne du lägger till kraft. Repetera slagkombinationerna flera gånger så de känns naturliga. Växla sedan till en ny kombo så du inte blir uttråkad. Att repetera är ett måste för att få in muskelminnet och öka antalet möjligheter. Försök kontrollera andningen och var alert, öva på slag, att väja undan och fotarbete, precis som i videon.  

För personen som håller slagmittsarna: Som vi redan nämnt, så behöver du ge rätt motstånd både för säkerhet och så din partner kan träna ordentligt. Du måste låta din träningspartner göra kraftfulla slag, och möta dem vid kontaktpunkten, utan att bryta dem för tidigt. Det är därför nödvändigt att du hittar rätt avstånd för din träningskompis för slagkombinationen som tränas. Det rätta avståndet för jabb är längre än ett krokslag eller en uppercut. Tänk också på ditt fotarbete och variera kombinationerna med pareringar och blockeringar. Detta hjälper din partner att jobba på att ducka, förbättra fotarbetet och kontra, då du även kan slå när du backar eller snurrar på stället. Detta är det bästa sättet att efterlikna en riktig fight.

Unselected
Unselected
Andrew

Andrew

KAMPSPORTSENTUSIAST

Unselected

Du kanske är intresserad av dessa tips

Så väljer du rätt tandskydd

Hur väljer jag boxningshandskar?

Oavsett vilken nivå du tränar boxning på är det viktigt att välja rätt boxningshandskar.

En kvinna som lindar en boxningslinda runt handen

Varför ska man använda boxningslindor, och hur gör man?

Boxningslindor – ett måste för boxaren. I den här artikeln går vi igenom allt du behöver veta om hur och varför du bör använda boxningslindor.

Hur väljer jag huvudskydd för boxning?

Hur väljer jag huvudskydd för boxning?

Huvudskyddet är en viktig del i boxarens skyddsutrustning.

cc boxningssäck

Hur väljer jag boxningssäck?

Olika material (textil, syntet eller läder), olika storlekar... Boxningssäckar finns i flera varianter. Vilken är bäst lämpad för din träning?