En kvinna som lindar en boxningslinda runt handen

Varför ska man använda boxningslindor, och hur gör man?

Boxningslindor – ett måste för boxaren. Oavsett hur långa boxningslindor du väljer och i vilket material, är det viktigt att skydda dig själv från skador. Vi visar hur du gör.

I den här artikeln går vi igenom allt du behöver veta om hur och varför du bör använda boxningslindor. På vilka sätt kan du linda händerna? Hur långa boxningslindor bör du ha? 

Läs vidare för att ta reda på svaren.

Varför behövs boxningslidor?

Om du aldrig har använt boxningslindor kanske du inte vet hur mycket de hjälper till att skydda dina leder (både mellanhand och handled) under träningen. De ser nämligen till att lederna hålls stilla när du boxas.

Händerna och handlederna tar mycket stryk under boxning och därför är det ytterst viktigt att ta hand dem. Många små och ömtåliga ben, ligament och senor behöver skyddas, och lindorna håller dem på plats medan du slår.

De skyddar dessutom huden vid upprepade slag. Eftersom ett boxningspass tränar hela kroppen, inklusive konditionen, kommer du säkerligen att svettas. Boxningslindorna absorberar svetten för att hålla dina boxningshandskar i gott skick längre.

  • Två händer med boxningslindor på

    Enkel linda

  • En person som står lutad på räcket till en boxningsring

    Korsad linda

Enkla boxningslindor

Korsade boxningslindor

Varför ska man använda boxningslindor, och hur gör man?

Allt du behöver veta för att använda boxningslindor korrekt

Det viktigaste att komma ihåg när du lindar boxningslindor är att du spänner lindorna lagom hårt för att de ska sitta på plats och ge stöd åt lederna. Om lindorna sitter för löst kommer de inte att sitta kvar. Om de istället sitter för hårt blir de snabbt obekväma och kan dessutom försämra blodcirkulationen.

Det är svårt att få det helt rätt första gången. Men övning ger färdighet, vi lovar! Till slut kommer du att hitta det som passar bäst för dig. 

Titta på videofilmerna som är länkade i den här artikeln för att se två sätt att använda boxningslindor på. Titta på dem och öva tills tekniken sitter. På så vis kommer du att hitta ett sätt som passar just dina händer.

Generellt sett:

Antalet varv som personen lindar i videorna är en rekommendation och kan ändras beroende på hur stora dina händer är.

Håll banden så raka som möjligt (utan att vika dem) för att de ska vara bekväma och sitta rätt.  

Håll fingrarna lite åtskilda när du lindar banden runt händerna så att du kan göra en knytnäve när du har lindat klart.

I den första videon visas en grundläggande teknik. Hur långa boxningslindor ska man ha för en enkel linda? Jo, det här sättet fungerar utmärkt med våra 2,5 meter långa boxningslindor i polyester, som utgör ett mer flexibelt material än bomull. Lindorna passar främst för lättare träning (med färre stötar) av typen "sparring touche". Det viktigaste att komma ihåg med denna teknik är att linda runt rätt områden, dvs. handleder, knogar och tummar.

I den andra videon visas en "crossover"-teknik, som fungerar bäst med våra längre bomullslindor på 3,5 meter. Hur långa boxningslindorna bör vara beror alltså på storleken på dina händer. Bomullslindorna är tjockare och styvare än polyesterlindorna. De ger mycket mer stöd genom att hålla lederna stadigt på plats när du slår, även under mer intensiv sparrning. Att linda banden mellan varje finger hjälper till att hålla varje led och knoge stilla.

Så tar du hand om dina boxningslindor

Tvätta lindorna innan du använder dem första gången, och sedan efter varje användning för att hålla dem rena och mjuka. Du kan tvätta dem i maskin i 30 °C. De ska inte torktumlas och behöver inte strykas.

Nu är du (nästan) redo

Vi hoppas att du har lärt dig lite mer om boxningslindor – hur de skyddar och ger stöd åt handlederna så att du kan fokusera på träningen. I takt med att du utvecklas kommer lindorna att bli som en ritual för att förbereda sig för träningen eller matchen, både fysiskt och mentalt.

Nu återstår det bara att ha riktigt kul medan du boxas!

Annat som kan intressera dig...

Så väljer du rätt tandskydd

Hur väljer jag boxningshandskar?

Oavsett vilken nivå du tränar boxning på är det viktigt att välja rätt boxningshandskar.

cc boxningssäck

Hur väljer jag boxningssäck?

Olika material (textil, syntet eller läder), olika storlekar... Boxningssäckar finns i flera varianter. Vilken är bäst lämpad för din träning?

Hur väljer jag huvudskydd för boxning?

Hur väljer jag huvudskydd för boxning?

Huvudskyddet är en viktig del i boxarens skyddsutrustning.

Hur och varför ska du träna med slagmittsar?

Hur och varför ska du träna med slagmittsar?

Att träna med slagmittsar är det bästa sättet att imitera en kamp utan att träffa motståndaren på riktigt. Man tränar precision, snabbhet och styrka i slaget, medan man tonar musklerna och får bättre kondition.