Så väljer du rätt tandskydd

Hur väljer jag boxningshandskar?

Det finns en djungel av boxningshandskar ute på marknaden och det kan vara svårt att veta vilka man ska välja.  Därför bör man lägga ner lite tid och läsa på innan man köper.

Vid en första anblick kan det verka som att alla modeller är likadana, men låt dig inte luras! De kan faktiskt vara väldigt olika. Valet av handskar görs beroende på olika kriterier. Vi förklarar allt i den här artikeln.

Handskarnas tre främsta funktioner:

 • Hur väljer jag boxningshandskar?

  Dämpning

 • Hur väljer jag boxningshandskar?

  Handledsstöd

 • Handskarnas tre främsta funktioner:

  Slittålighet

1. Dämpning

Det svåra med boxningshandsken är att du inte kan se insidan av produkten. Det är dock här som den mest tekniska delen finns: vadderingen!
Handskarnas vaddering kan jämföras med sulan på en löparsko. Det är den som ska ge komfort, dämpning, hållbarhet och ergonomi.
Det är vadderingens tjocklek som avgör hur väl dina slag dämpas, både för dig och för din träningspartner.

Hur väljer jag boxningshandskar?
Hur väljer jag boxningshandskar?

Ett lager skum

För lågintensiv träning (tekniska gester, inga hårda slag) kan det räcka med ett lager skum.

Dämpning

2 eller 3 lager skum

För medel- eller högintensiv träning rekommenderar vi att du väljer ett par tjockare handskar (med 2 eller 3 lager skum).
Lagren har olika densitet. Skummet på utsidan är mjukare för träningspartnerns komfort, och hårdare på insidan för att absorbera kraften från dina slag och därmed skydda dina händer.

2. Handledsstöd

Handleden är den mest utsatta leden under boxningsträningen.
Handsken måste "låsa" din led utan att blockera den, då det riskerar att förändra rörligheten och känslan i slagen.

Hur väljer jag boxningshandskar?
Hur väljer jag boxningshandskar?

Kardborreband

För lågintensiv träning räcker det med ett lätt stöd från kardborrebandet.

Handledsstöd

"Ett helt varv "

För medel- eller högintensiv träning, eller om du helt enkelt vill ha ett par handskar som sitter stadigare, rekommenderar vi den här typen av fäste. Det ger bättre stöd tack vare handskens mudd som anpassar sig efter storleken på din led.

Handledsstöd

Snörning

För optimalt handledsstöd kan du välja handskar med snörning som går längs hela handen och handleden. Sådana handskar används dock främst av professionella boxare.

Hur väljer jag boxningshandskar?

3. Slittålighet

Dina boxningshandskar kommer att få ta mycket stryk. Oavsett om det kommer från slag mot boxningssäcken, under sparringen eller när de transporteras i din sportväska, så kommer de att bli slitna. Därför är det jätteviktigt att de är tillverkade i slitstarka material av hög kvalitet.
Ju hårdare och mer intensivt du tränar, desto tåligare handskar behöver du. Det gäller både sömmar, ytor, mesh och kardborre.

På OUTSHOCK utgår vi från träningsintensiteten när vi väljer material till handskarna: låg, medium eller hög.

Vårt utbud av handskar, efter träningsintensitet:

Vårt juniorutbud:

Hur väljer jag boxningshandskar?

Hur väljer man storlek?

Boxningshandskarna ska väljas efter handskens vikt, och måttenheten uttrycks i uns (engelskans "ounce", förkortat "oz"). 1 uns = 28,34 gram. Ju större handsken är, desto mer väger dess vaddering.

Tips!

 • Hur väljer jag boxningshandskar?

  Genom att använda boxningslindor under handskarna kan du ge mer stöd åt dina handleder. De finns i två storlekar, 2,5 m och 4 m.

 • Hur väljer jag boxningshandskar?

  Om du använder en handsktork efter varje träningstillfälle torkar handskarna snabbare, vilket minskar risken för bakterier och dålig lukt.

 • Tips!

  Innerhandskar är perfekta att använda för att absorbera handsvett och begränsar därmed uppkomst av dålig lukt inuti handskarna.

Läs våra råd om vilken boxningsutrustning du behöver

En kvinna som lindar en boxningslinda runt handen

Varför ska man använda boxningslindor, och hur gör man?

Boxningslindor – ett måste för boxaren. I den här artikeln går vi igenom allt du behöver veta om hur och varför du bör använda boxningslindor.

Hur väljer jag huvudskydd för boxning?

Hur väljer jag huvudskydd för boxning?

Huvudskyddet är en viktig del i boxarens skyddsutrustning.

cc boxningssäck

Hur väljer jag boxningssäck?

Olika material (textil, syntet eller läder), olika storlekar... Boxningssäckar finns i flera varianter. Vilken är bäst lämpad för din träning?

Hur och varför ska du träna med slagmittsar?

Hur och varför ska du träna med slagmittsar?

Att träna med slagmittsar är det bästa sättet att imitera en kamp utan att träffa motståndaren på riktigt. Man tränar precision, snabbhet och styrka i slaget, medan man tonar musklerna och får bättre kondition.