En springcykel används ofta av barnet i 2–3 års tid. Men vad är fördelarna med den här pedallösa cykeln? Är det verkligen nödvändigt att börja med en springcykel? En sak som är säker är att det hjälper barnet att utveckla balans och motorik. Vi förklarar mer nedan:

Lära sig cykla: varför välja en springcykel?

EN STEGVIS INLÄRNING

”När man cyklar måste man utföra många olika rörelser i en följd. Lägg till det koordinationen mellan ögon och händer, plus balansen... det blir många saker att tänka på” förklarar Karine Roulin, psykomotoriker. ”Springcykeln ger barnet möjligheten att bryta ner de här rörelserna i flera delar. Det hjälper barnet att hitta balansen, fördela vikten rätt, hitta sin tyngdpunkt... Springcykeln fokuserar på en mycket viktig del i inlärningen: balansen.”

EN ANNAN FÖRDEL: Barnet börjar lära sig att vara uppmärksamt på sin omgivning och undvika hinder.

EN CYKEL FÖR DE ALLRA MINSTA

Springcyklar väger lättare och är lätthanterligare än barncyklar med stödhjul, och de ger barnet chansen att ta sig fram självständigt och att själv lyckas tas sig ur leriga partier på vägen, till exempel. På springcykeln måste barnet luta hela kroppen i en linje, och eftersom den här typen av ställning är naturlig för kroppen hjälper det till att bygga upp barnets självförtroende.

En vanlig barncykel med stödhjul lägger tonvikten på att lära sig trampa, inte på att lära sig hålla balansen. Den uppmuntrar till en kroppsställning som inte motsvarar den som barnet måste ha när stödhjulen tas av.

lära-sig-cykla-varför-välja-en-springcykel-2

NÄR KAN BARNET BÖRJA ANVÄNDA EN SPRINGCYKEL?

En förutsättning är att barnet har lärt sig att gå ordentligt. ”Man kan tänka sig att börja med springcykel från och med två års ålder” säger psykomotorikern. ”Men om barnet lär sig att gå 18–20 månader gammalt är det kanske bäst att vänta lite längre.

Om du däremot känner att barnet redan har styrkan och självförtroendet, varför inte testa lite tidigare?” Barnets längd är också en viktig faktor: barnet ska inte behöva balansera på tårna, utan ska känna sig tryggt och ha kontroll över situationen.

”Med en springcykel får barnet direkt tillgång till den magiska känslan av att balansera på två hjul” sammanfattar på ett bra sätt Frédéric Héran, ekonom och stadsplanerare. ”Eftersom springcykeln väger så lätt och är så enkel i sin utformning är den perfekt anpassad för barn.” Så ride on, baby!

Eftersom vissa barn knappt vill lämna sin springcykel en enda minut har vårt team tagit fram en springcykel i mountainbike-stil, med riktiga däck på 12-tumshjulen, så att barnet kan ta sig fram på alla typer av underlag!

draisienne_runride_900_tout_terrain
aurelie-ansvarig-för-webinnehåll-barncyklar

AURELIE

Web content manager

Barncyklar l B'TWIN

#TeamBtwinKids

VILL DU HA FLER TIPS? LÄS VIDARE: