inlinesskydd illustration

Vad behövs för att göra åkningen trygg?

Du hade kanske hellre sett att ditt barn började spela schack, men nu är det inlines eller sparkcykel som gäller. För att själv känna dig lugnare och bespara barnet de värsta skrubbsåren, följ vår guide i tre steg.

Inlines eller sparkcykel: grundläggande skyddsutrustning för barnen

Med inlinesen eller rullskridskorna fastsnörda på fötterna, eller sparkcykelstyret i ett stadigt grepp, är ditt barn redo att upptäcka världen rullandes på hjul. Även om det aldrig går att helt eliminera risken för olyckor, så går den åtminstone att minimera. Börja med ett komplett set med skydd:

- En cykelhjälm eller skatehjälm. Hjälmen måste vara korrekt inställd och sitta åt lagom tight om huvudet. Dra inte åt hakremmen alltför hårt bara, barnet måste ju kunna andas!

- Handledsskydd. Den första reflexen när man ramlar är att sträcka ut händerna för att ta emot sig. Tills dess att barnet har blivit en riktig mästare på att hålla balansen på inlinesen eller sparkcykeln, se till att han eller hon bär handledsskydd.

- Knäskydd. Ibland krävs det bara en förarglig liten sten som ligger i vägen för att man ska ramla och stöta knäna i backen. Bäst att alltid skydda dem.

- Armbågsskydd. Okej, nu tycker du kanske att ditt barn börjar likna någon sorts kravallpolis med alla dessa skydd. Men det är bättre att vara ordentligt skyddad redan från början än att komma hem gråtande med skrubbsår, och kanske värre skador än så.

Utöver de här grundläggande skydden kan det också vara bra med: Slitstarka kläder, till exempel jeans, för att skydda huden vid fall och för att du inte ska behöva köpa nya kläder till barnet en gång i veckan. För att åka sparkcykel, skor med högt skaft som kan dras åt för att stödja vristen. Solskyddskräm och vatten för varma, soliga dagar.

Rulla tryggt barn

Rulla tryggt: socialt sammanhang

Barnets nyfunna hobby kommer att få honom eller henne att träffa nya vänner och upptäcka nya platser att umgås på. Genom att träna tillsammans med andra kommer barnet inte bara att utveckla sin åkteknik snabbare, utan också stärka sina sociala förmågor och sitt självförtroende.

Leta efter klubbar och läger som låter barnet utveckla sin teknik och träffa likasinnade. Säkert finns det någon aktivitet och nivå som passar ditt barn. Framför allt innebär det att barnets inlärning blir mer strukturerad och att kompetenta tränare ser till att inlärningen sker på ett säkert sätt. Lite som i skolan... fast bättre!

Stöd hemifrån

Glöm aldrig att du är ditt barns viktigaste stöttepelare. Barnet räknar med din uppmuntran och uppbackning i hans eller hennes nya hobby. Vi säger inte att du borde bygga en skatepark hemma i vardagsrummet, det räcker att du finns där och hejar på och peppar ditt barn.

Häng med barnet ut ibland, och leta tillsammans upp nya ställen att åka på. Det bästa sättet att motivera ditt barn är förstås om du själv snör på dig ett par inlines eller hoppar upp på din egen sparkcykel!

Du kanske också gillar

inlines illustration

Hur du väljer rätt inlines för barnen

Inlinesåkning passar för alla åldrar! Den här roliga sporten hjälper barn att utveckla balans och koordination. Vilka inlines ska du välja för nybörjare, utövare på medel- eller expertnivå? Kolla in våra råd om hur du väljer rätt inlines för barnen!

Scooter

Hur man väljer juniorsparkcykel

Kolla in våra tips som hjälper dig välja rätt sparkcykel i juniormodell!

city sparkcykel

Hur du väljer rätt sparkcykel i vuxenmodell

Kolla in våra tips som hjälper dig välja rätt sparkcykel i vuxenmodell

Vandra med barn - titel

Vandring med yngre barn

Rutter, tid, hur ofta man ska ta pauser; här kommer smarta tips för att vandra med yngre barn!