stand up paddle med barn

Paddla sup med barn

Om du själv redan har lärt dig att manövrera din SUP-bräda, så kanske det är dags att ta med dina barn ut på vattnet!

Står barnen vid strandkanten och kastar avundsjuka blickar på dig där du paddlar ute på vattnet? Kanske är det dags att låta dem själva prova på stand up paddle, eller SUP som det förkortas. Men hur gammalt måste ett barn vara för att börja paddla SUP? Vilken utrustning behövs? Vilka är lämpliga platser att börja på? Vad gör man om det är mycket blåst och vågor? Itiwit besvarar alla dina frågor om barn och SUP-paddling.

stand up paddle-turer med barn

#1 Planera barnets första sup-tur

Förberedelse är A och O för en lyckad introduktion till SUP-paddling, särskilt när det gäller barn. Barnet måste ha lärt sig simma, vara gammalt nog att kunna koordinera sina rörelser (5 år) och bära flytväst och lämpliga solskydd (solglasögon, solhatt, en UV-skyddande T-shirt och vattenfast solkräm).

Om du har en lång SUP-bräda (minst 12 fot eller 3,5 meter) och barnet är litet, är det bäst att ta med barnet på din egen bräda medan du själv paddlar. Då kan barnet bekanta sig med vattnet i lugn och ro, känna på hur det är att glida fram över vattenytan och testa att ställa sig upp på brädan.

Hur lyckas man då stå två personer på en SUP-bräda? Be barnet att hålla sig i mitten av brädan, för att inte skapa obalans, och att stödja sig mot dina ben om det behövs.

SUP med barn

#2 Lämpliga platser för att börja paddla sup

För en person som aldrig har paddlat SUP förut är det viktigt att välja rätt typ av vatten, oavsett om det är en vuxen eller ett barn. 

Välj en lugn plats med så lite vind och vågor som möjligt, där vattnet inte är strömt. Sjöar och dammar är ett bra val, eftersom vattnet är lite varmare än i havet. Det är praktiskt om det finns en strand med sand eller småsten, som underlättar att ta sig ut på vattnet. 

Om du vill paddla vid havskusten, så gör det vid en långgrund strand där vattnet inte är alltför strömt.

Ta det säkra före det osäkra, och skjut upp barnets första SUP-tur om vädret blir kallt, blåsigt eller regnigt. Visst vore det tråkigt om barnet tappade motivationen redan innan ni ens kommit ut på vattnet? 

Tips från Itiwit: lita inte för mycket till ditt eget omdöme när det gäller att bedöma en spots svårighetsgrad. Om du själv är van SUP-paddlare tycker du kanske att förhållandena är jättelätta, när de i själva verket är ganska svåra för en nybörjare (och såklart i ännu högre grad för ett barn).

SUP-paddel för barn

#3 Underlätta för barnet med rätt sup-utrustning

Innan du tar med barnet ut på vattnet, ägna några minuter åt att förklara lite om strandmiljön och grunderna i SUP. 

Står barnet och stampar av otålighet? Då bär det av ut för de första paddeltagen! Ge barnet en stabil nybörjarbräda, alltså en som är bred, men inte alltför lång eller tung, för då kommer barnet få svårt att bära den och manövrera den i vattnet. En uppblåsbar SUP-bräda är ett bra val. 

Paddeln måste vara anpassad till barnets längd. Ge inte barnet din egen paddel för att "det är bara för att prova på". Visst, men även om den bara ska användas en gång så behöver paddeln vara i rätt längd, om barnet ska kunna paddla effektivt utan att riskera att göra sig illa. Du kan antingen välja en paddel som är justerbar i längd eller låna/hyra en SUP-paddel för barn. 

Låt barnet paddla där du själv bottnar, och följ med för att ge tips och råd och för att barnet ska känna sig tryggare. Tänk på alla roliga turer ni kommer att kunna göra tillsammans när barnet väl har lärt sig lite mer! 

Andra inlägg på temat stand up paddle

Hur du väljer rätt Stand-Up Paddle-bräda

Hur du väljer rätt Stand-Up Paddle-bräda

Kolla in våra expertråd för att välja rätt stand-up paddle-bräda.

standuppaddle

4 tips för att bli bättre på stand upp paddle

Du är klar med nybörjarfasen, och du känner att du börjar bli uttråkad eller lätt tröttar ut dig, vilket du vill undvika. Det är dags att ta din SUP-träning till en ny nivå! Upptäck 4 tips för att förbättra din uthållighet, balans och paddlingsteknik!

Hur du väljer rätt kajak

Hur du väljer rätt kajak

Kolla in våra expertråd för att välja rätt produkter för vattensport.

Vandra med barn - titel

Vandring med yngre barn

Rutter, tid, hur ofta man ska ta pauser; här kommer smarta tips för att vandra med yngre barn!