tvätta plagg i merinoull

Så tvättar du merinoull

Följ de här tipsen för att få dina plagg i merinoull att hålla så länge som möjligt!

Merinoull är vandrarens favoritmaterial. Vill du kunna använda dina varma och sköna ullplagg riktigt länge? Följ våra tips!

Om du har hittat hit till den här artikeln, har du säkert redan hört att ull är ett material som kan behöva lite extra omsorg när det är dags att tvätta! Det är egentligen väldigt enkelt att ta hand om ull eftersom det inte ska tvättas så ofta, utan helst vädras. Men när det är dags att tvätta kan det vara bra att kunna lite mer om hur du ska tvätta för att plagget ska hålla länge.  Läs vidare för info om ull och merinoull och allt du kan behöva veta!

Merinofår har merinoull

Vad är merinoull?

Den vanliga ullen här i norr kommer från en annan typ av får än merinoullen. Den kommer från, ja du gissade rätt, merinofår. Merinofåren kommer ursprungligen från Spanien, men finns nu i hela världen. Som barn minns jag att jag avskydde ull, den kliade och stacks och var hemsk att ha på sig. Men nu många, många år senare har jag en hel låda med stickade mjuka myströjor i ull som jag gärna burrar ner mig i en kall dag. Det är för att merinoull nu har blivit mycket vanligare i många plagg. Den är mjukare än vår vanliga ull och därför väldigt tacksam och trevlig att ha direkt mot huden.

Merinoull har mjuka fibrer

Behöver merinoull tvättas?

Merinoull, alla andra ulltyper och även siden, är naturmaterial och torkas ut av tvättmedel. Precis som torr hud spricker om man tvättar sig med tvål utan att återfukta efteråt, kan också fibrerna i ullplagg över tid torkas ut och spricka. Ibland gör det att plagget helt plötsligt är en storlek större efter en tvätt, för att elasticiteten i fibrerna har släppt. Av den anledningen kan ullplagg som inte är så smutsiga må bra av att vädras istället för att tvättas. Men efter exempelvis en vecka ute i vildmarken kan det vara skönt att tvätta rent plagget ordentligt!

Vilket tvättmedel behöver merinoull?

 • Specialtvättmedel
  för ull eller siden

  Finns i de flesta vanliga butiker i pulver eller flytande format. 

 • Olivtvål eller sidentvål 

  Finns i vissa vildmarks eller specialist butiker eller i en vanlig butik med tvål

Märkningen på vår merinoull

Tvättmedelstyper för merinoull

Använder du specialtvättmedel kan du hälla det i tvättmedelsfacket som ett tvättmedel för standard tvätt. Dosera efter rekommendation och slå på maskinen på utvalt program som vanligt! Det går att handtvätta merinoull i ljummet vatten, men det går lika bra att tvätta i maskin på ett skonsamt program.

Min personliga favorit är att använda olivtvål eller sidentvål. Olivtvål är billigt, räcker länge och är både skonsamt och återfuktande för ullen. Allt du behöver göra är att skala av några flagor av tvålen i tvättmaskinen. Du kan också lägga hela tvålen i en liten tvättpåse inne i maskinen. Påsen kan efteråt få torka tillsammans med tvålen för att sedan användas tillsammans i många, många tvättar.

Merinoull i tvättpåse

Vattentemperatur för merinoull

Merinoull bör tvättas i ljummet vatten. Antingen i 30 grader och ibland längre, även 20 graders program kan funka alldeles utmärkt. Det viktiga är att inte tvätta merinoullen i en för hög temperatur. Varmt vatten kan få fibrerna att dra ihop sig och vips är tröjan en storlek mindre! 

Hur du går tillväga när du tvättar merinoullen

 • 1.

  Häll ulltvättmedlet i tvättmedelsfacket 
  / Lägg olivtvål i tvättmaskinen

 • 2.

  Välj ett så skonsamt program som möjligt med 30 grader eller lägre 

 • 3.

  Ställ in minsta möjliga centrifug ; 
  centrifugen kan skada eller krympa ullplagget

Stickad merinoull

Kan jag ha sköljmedel till merinoull?

Men kan man inte kompensera med att ha vanligt tvättmedel och sen sköljmedel? Nej tyvärr, om du använder sköljmedel angriper och bryter det ner alla ulltypers fibrer över tid. Framförallt merinoull är dessutom redan så naturligt mjukt att mjukmedel inte ska behövas. 

Så tvättar du tröjor i merinoull

Torka merinoull efter tvätt

Eftersom fibrerna i merinoull är så känsliga rekommenderas aldrig att använda torktumlare till merinoullplagg. Torktumlaren kommer nämligen att torka ut och helt slita sönder fibrerna i trådarna. Undvik även torkskåp och strykjärn av samma skäl.

Är det ett tunt merinoullplagg, som ett underställ, kan det hängtorkas på en tvättställning som ett vanligt plagg.

Är det en tröja som väger mycket när den är blöt kan det vara bra att torka den platt på en handduk. Vikten av vattnet kan annars dra ut fibrerna medan den torkar och då kan tröjan till exempel få extra långa ärmar.

UNDRAR DU VAR MERINOULLEN VÅRA QUECHUA PLAGG KOMMER IFRÅN? HÄNG MED TILL EN SYDAFRIKANSK MERINOFÅRSFARM!

Med allt detta i åtanke hoppas vi att dessa tips kommer hjälpa dig att ha ett plagg som håller länge! Ju längre våra plagg håller, desto mindre behöver vi belasta miljön med att tillverka nya. Dessutom behöver du inte lägga lika mycket pengar på att lika ofta köpa nytt. Så tänk på att ta hand om och vårda dina kläder, för miljön, klimatet och din plånboks skull.

Merinofår med merinoull

Alfons

Forclaz-får

Fler artiklar om vandring

trekkingens-positiva-effekter

Trekkingens positiva effekter på hälsan

Vandring och trekking är aktiviteter med massor av positiva effekter, oavsett hur långt du går, var du går någonstans och din fysiska form.

trekking

Så förbereder du trekkingen

Har du bestämt dig för vilken vandringsled du ska gå? Bra, då är det dags att börja tänka på packningen! Här är en lista du kan använda som underlag för att förbereda din trekking-resa.

Så håller du dig torr på vandringen: våra 8 tips - titel

Så håller du dig torr på vandringen: våra 8 tips

Att vandra under vår och höst kan vara fantastiskt, och det är synd att undvika att ge sig ut dessa årstider av rädsla att bli lite blöt. Är vädret ostadigt har du ofta stigarna helt för dig själv, så varför inte skaffa kläder efter väder och passa på att njuta av det? Kolla bara upp att det inte är något extremväder på väg!