Så håller du dig torr på vandringen: våra 8 tips - titel

Så håller du dig torr på vandringen: våra 8 tips

Att vandra under vår och höst kan vara fantastiskt, och det är synd att undvika att ge sig ut dessa årstider av rädsla att bli lite blöt. På våra nordliga breddgrader får man dessutom vara beredd på att mörka regnmoln kan dyka upp även på sommaren. Men är vädret ostadigt har du ofta stigarna helt för dig själv, så varför inte skaffa kläder efter väder och passa på att njuta av det? Kolla bara upp att det inte är något extremväder på väg!

Det första du behöver tänka på är förstås att skaffa regnkläder. Tänk på att välja kläder som både är vattentäta och ventilerande, för att slippa bada i din egen svett. Bortsett från att det är ganska obehagligt så riskerar fukten att kyla ner dig.

Det mest grundläggande: ett regnställ

Det mest grundläggande är en regnjacka och ett par överdragsbyxor. De väger oftast lätt och tar inte mycket plats i ryggsäcken. En del överdragsbyxor har blixtlås i bensluten, så att de enkelt kan tas på och av med skorna på.

Tips: Vad gäller vad man ska bära på överkroppen finns det två skolor: de som föredrar ponchos och de som föredrar jackor.

Fördelen med en regnponcho är att du kan skydda både dig själv och din ryggsäck. Men är det blåsigt blir ponchon snabbt problematisk, och den kan också hindra dig från att se var du sätter fötterna. En regnjacka skyddar inte ryggsäcken, men ger större rörelsefrihet. Väljer du regnjacka, så tänk därför på att ta med ett regnöverdrag till ryggsäcken. En del av Quechuas ryggsäckar har medföljande regnöverdrag.

Glöm inte bort fötterna i regn, snö eller högt gräs

Att vandra med fötterna blöta är aldrig särskilt bekvämt, och det kan orsaka friktion och skav. Därför bör du utrusta dig med ett par vattentäta vandringskängor.

Obs! Inte alla vattentäta vandringsskor har samma nivå av vattentäthet. I vårt sortiment finner du tre nivåer av vattentäthet, som motsvarar ett antal böjningar av skon (det vill säga steg):

- 2000 böjningar (cirka 4 km vandring)

- 4000 böjningar (cirka 8 km vandring)

- 8000 böjningar (cirka 16 km vandring).

Om dina vandringskängor har några år på nacken kanske det är dags att återställa deras vattentäthet innan du ger dig ut igen. Vid vadning genom vattendrag gör du bäst i att ta av kängorna och strumporna och byta ut dem mot ett par öppna eller snabbtorkade skor, till exempel de i vår Fresh-serie. De sistnämnda har perforerade sulor med kanaler som avleder vattnet. Torka fötterna innan du tar på dig kängorna igen. Överväg att ta med ett extra par strumpor, ifall att.

Så håller du dig torr på vandringen: våra 8 tips
Så håller du dig torr på vandringen: våra 8 tips - regnjacka med huva

Skydda ansiktet från regn som droppar ner från huvan

För att behålla god sikt och hindra vattnet från att rinna ner längs halsen på dig kan du bära en keps under regnjackans huva.

Tips: Quechua har tagit fram regnjackor med 3D-huvor och styva skärmar som håller vattnet borta från ansiktet. De här huvorna kan justeras till att passa dig perfekt, för bästa möjliga skydd.

Ta med ett lätt, hopfällbart paraply

Det låter kanske konstigt att vandra med paraply, men det kan faktiskt vara praktiskt vid korta skurar. Paraplyer är också ett bra val i länder där det är vanligt med kraftiga skurar eller monsunregn, i kombination med höga temperaturer. De gör det möjligt att hålla sig torr utan att bli alltför varm.

Tips: De ska självklart inte användas i åskväder.

Investera i funktionskläder som andas

Det är viktigt att kläderna du bär under regnjackan för bort svett från huden, annars blir du snart blöt inifrån istället för utifrån! I vår artikel nedan kan du läsa om hur andningsförmågan hos ett tyg mäts.

Tips: Man tenderar ofta att vilja dra åt ärmsluten för att hindra vatten från att tränga in. Vad man inte tänker på då är att man samtidigt hindrar luft från att flöda in och cirkulera i jackan – mindre bra!

Så håller du dig torr på vandringen: våra 8 tips

Skydda ryggsäcken – och packningen i den!

Det tjänar ingenting till att du har hållit dig själv torr, om all övrig utrustning i ryggsäcken har blivit plaskvåt.

Att sätta ett regnöverdrag på ryggsäcken är en bra början, men det räcker inte alltid. Regndropparna kan rinna nerför ryggen och leta sig in i ryggsäcken den vägen.Det bästa att göra är att packa ner alla prylar i plastpåsar, så att de håller sig torra även om regnöverdraget och ryggsäcken blir blöta. Ett smart sätt att skydda packningen och samtidigt få den att ta mindre plats är att använda vattentäta kompressionsfodral.

Så håller du dig torr på vandringen: våra 8 tips

Håll dina värdesaker torra

Karta, kamera, legitimation och telefon förtjänar ett ännu säkrare skydd. Det bästa är att ha några vattentäta fickor eller fodral tillhanda, för att hålla prylarna snustorra även om de skulle tappas ner i vatten några sekunder. Ta en ficka för kartan, som du behöver hålla tillgänglig även när det regnar, och en ficka för värdesaker, som du lägger i ryggsäcken.

Tips: Vår jacka Forclaz 900 har ytterfickor med vattentäta blixtlås, så att du enkelt kan hålla dina värdesaker både torra och lättåtkomliga.

Häng blöta kläder på tork

Om du gör dagsutfärder med utgångspunkt från ett basläger, dit du återvänder varje kväll, kan du hänga upp dina våta kläder för att låta dem torka under dagen, så att du kan bära dem igen dagen efter. Du kan också hänga upp kläderna på tork under natten. När du kommer tillbaka till lägret efter en hel dags vandring är förmodligen äta och vila det enda du har lust att göra, men avsätt först några minuter till att hänga eller lägga kläderna på tork, på ett ställe som är skyddat från nederbörd under natten.Har du haft oturen att få in vatten inuti skorna, ta ut innersulorna, lossa på skosnörena och, viktigast av allt, ställ dem inte att torka alltför nära en värmekälla. Det kan få dem att tappa formen, så att de ger dig skoskav dagen efter!

Tips: Om solen tittar fram under dagen, passa på att hänga saker på tork på ryggsäcken (efter att ryggsäcken först har torkat) eller på ett träd under en paus. Dra nytta av varje liten solglimt!

Säkerheten går först: Att råka ut för en måttlig skur på vandringen är en sak – att ge sig ut i slagregn med noll sikt är en helt annan.
Vi rekommenderar att du håller dig hemma om siktförhållandena är dåliga.
Och även om de inte skyddar mot regn, ta för vana att alltid ha med dig en eller flera fick- eller pannlampor, som gör dig synlig även på lite håll.

Nu kan du möta regnväder med ro, oavsett om det är på en kort promenad eller dagslång vandring! Har du några egna tips på hur man håller sig torr när man är ute vandrar?

Så håller du dig torr på vandringen: våra 8 tips

Margaux

REDAKTÖR VANDRING

Läs våra andra vandringsartiklar

5 tips för att hålla värmen under vandringen - titel

5 tips för att hålla värmen under vandringen

Är du dåligt klädd, eller har glömt att ta med dig vissa saker, kan kylan lätt göra utomhusaktiviteten till en mardröm.

trekking

Så förbereder du trekkingen

Har du bestämt dig för vilken vandringsled du ska gå? Bra, då är det dags att börja tänka på packningen! Här är en lista du kan använda som underlag för att förbereda din trekking-resa.

hur-väljer-jag-sovsäck

Hur väljer jag sovsäck?

Om du vill sova gott ute i naturen är en bra sovsäck din bästa vän. Här guidar vi dig till att välja den modell som bäst motsvarar dina behov.

Vandringsstrumpor

Så förebygger du blåsor och skavsår

Det är tyvärr vanligt att få blåsor på fötterna när man vandrar. Ibland kan de tvinga en att gå hem igen, eller blåsa av morgondagens vandring. Här berättare vi varför blåsor uppstår, och hur du undviker dem.