Så väljer du GPS- och pulsklocka för löpning

Så väljer du gps- och pulsklocka

GPS- och pulsklockan har blivit ett ovärderligt verktyg för löpare som vill mäta puls och andra värden och optimera sina löppass. Genom sina olika mätfunktioner ger klockorna exakta och detaljerade träningsdata som hjälper dig att nå dina mål. Det faktum att de också är smarta och uppkopplade ökar möjligheterna att analysera varje träningspass och se sin utveckling över tid.

I början riktade sig GPS- och pulsklockor främst till löpare, men med tiden har de väckt intresse även bland cyklister, vandrare med flera. Nuförtiden finns inte bara löparklockor, utan också multisportklockor. De vänder sig till alla som strävar efter att överträffa sig själva, med hjälp av exakt och detaljerad prestationsmätning.

Löparklocka eller multisportklocka?

Om du framför allt har tänkt använda klockan till löpning, välj en GPS- och pulsklocka för löpning. När du aktiverar GPS:en får du tillgång till all information du behöver för att mäta dina träningsvärden och utvecklas som löpare.

Om du även håller på med andra aktiviteter som vandring, simning, cykling och triathlon, kan du välja en GPS- och pulsklocka för multisport istället. De är mer kompletta, med extra sensorer och algoritmer för till exempel simning och höjdmätning. De kan också gå att koppla ihop med cykelsensorer.

Löparklocka

Löparklockor

Alla GPS- och pulsklockor för löpning mäter hastighet, tillryggalagd sträcka och puls (på handleden eller med hjälp av ett pulsband). "Pulsklockor" är klockor som är framtagna endast för pulsmätning. De anger slag per minut och olika pulszoner med hög precision, men eftersom de inte har någon GPS mäter de inte hastighet eller sträcka.

Vad ska du välja? Det beror på vad du har för mål med löpningen: vill du förbereda dig inför en tävling, träna intervaller för att bli snabbare eller hitta ett idealiskt tempo genom att beräkna pulszoner?

Enkel intervallträning: funktion som låter dig programmera ett enkelt intervallpass med intervaller utifrån tid eller sträcka.

Avancerad intervallträning: låter dig programmera mer avancerade intervallpass med till exempel pyramidintervaller, växling mellan tid och sträcka som utgångspunkt för intervallerna och intervallträning med hänsyn till målzoner.

Beräkning av pulszoner: ger dig full koll på din puls. Du får veta vilken pulszon du befinner dig i: uppvärmning, lätt, medelhård eller hård träning. Perfekt för dig som vill hitta ett bra löptempo.

Smartwatch GPS-klocka pulsklocka löparklocka sportklocka

Multisportklockor

GPS- och pulsklockor för multisport har samma typ av mätfunktioner som de för löpning, plus mätfunktioner för andra sporter och aktiviteter. Här är några av de funktioner som finns att välja på:

Höjdmätning: barometermätning av höjdnivån och av uppförs- och nedförsbackar. Mycket användbart för vandrare och traillöpare.

Simfunktioner: Simning kan mätas på två sätt: i simbassäng eller i öppet vatten. I det första fallet mäter klockan längder och räknar ut sträckan utifrån simbassängens längd. I det andra fallet finns en GPS som mäter sträckan i öppet vatten.

Triathlonläge: möjliggör mätning av simning, cykling och löpning i en följd och räknar även in växlingarna.

Multisportklockor

Andra kriterier

Batteritid: Att ha en klocka med lång batteritid är framför allt en fråga om bekvämlighet. Ju längre batteritid, desto mer sällan behöver du sätta klockan på laddning. Du vet att klockan nästan alltid är redo att användas. För multisportklockor är det bra med lång batteritid om du till exempel vill ge dig ut på långvandring eller sysslar med traillöpning eller långdistanstriathlon.

Smarta funktioner: Det rör sig om smartphone-aviseringar, att kunna strömma musik, kontaktlös betalning och automatiska varningsmeddelanden som skickas iväg om du är med om en olycka. Uppkopplade "smartwatches" kan idag ha många funktioner som gör livet och träningen lättare.

Jeremy-produktchef-GPS-klockor

Jérémy

Produktchef för GPS-klockor och hängiven löpare.

Andra artiklar som kan intressera dig

Välja rätt löparskor

Välja rätt löparskor

Oavsett hur långt eller ofta du springer är rätt löparskor A och O! Läs våra expertråd för att välja rätt.

run by night nattlöpning decathlon runlight

Löpning på natten: Förena nöje med säkerhet

Löpning på natten har sina egna regler som bör behärskas för att undvika onödiga risker. Löpning på natten: Så här kommer du på rätt spår…

TRAILLÖPNING

Varför är det så populärt med traillöpning?

Den senaste flugan inom löpning bland både unga och äldre är traillöpning, där antalet utövare stiger snabbt. I traillöpning ingår både att springa och att vandra på naturleder.

5 sätt Yoga kan göra dig bättre på löpning, cykling och klättring

5 sätt Yoga kan göra dig bättre på löpning, cykling och klättring

När man tränar yoga blir man mer smidig och stabil, vilket underlättar i sporter som löpning, cykling och klättring.