Unselected
5 sätt Yoga kan göra dig bättre på löpning, cykling och klättring

5 Sätt yoga kan hjälpa dig bli en bättre löpare, cyklist och klättrare

När man tränar yoga blir man mer smidig och stabil, vilket underlättar i sporter som löpning, cykling och klättring.

Unselected

Yoga handlar om så mycket mer än att träna kroppen. Man lär sig användbar andningsteknik, och hur du kan fokusera inför en stor tävling för att känna dig lugnare.

Unselected

1. Hållbarhet

5 sätt Yoga kan göra dig bättre på löpning, cykling och klättring
Unselected

Svaga knäsenor är ofta löparnas akilleshäl, och även en försvagad bålstyrka. Som tur är kan yogaövningar lösa båda problemen, genom att öka din balans och styrka, som i sin tur ger dig bättre fart och uthållighet när du springer.

För cyklister handlar allt om benstyrka, så det bästa är att välja yogapositioner som stärker benmusklerna. Men även ländryggen och höftböjarna, då du hela tiden lutar dig mot cykelhandtaget. Om du redan testat yoga vet du hur skönt det är att göra "katt och ko"-övningen efter en lång dag på cykelsadeln!

Är du nybörjare inom yoga? Testa att börja i armhävningsläge, och rör dig långsamt upp mot positionen "uppåtgående hund" (dina ben är utsträckta bakom dig och du trycker upp din överkropp med hjälp av dina händer som är placerade på mattan). Detta kommer hjälpa dig förbättra styrkan i din övre rygg, axlar och armar, och stretcha ut den främre delen av kroppen, från höftböjarna till musklerna i övre bröstet.

Klättrare kommer vilja fokusera på lederna, speciellt de som sitter i axlar, höfter och knän, då de gör det hårdaste jobbet. Testa "Stol"-positionen medan du introducerar en liten rörelse med armarna, för armbågarna upp i höjd med axlarna, skapa en 90-graders vinkel med fingrarna som pekar neråt, växla sedan så de pekar neråt. Repetera.

Unselected
5 sätt Yoga kan göra dig bättre på löpning, cykling och klättring

2. Rörlighet

Alla sportutövare kan få nytta av några yogapass, då det hjälper till att få bättre rörlighet och ger muskelavslappning. Din ökade smidighet och rörlighet kommer hjälpa dig när du tränar löpning, cyklar eller klättrar, men ger dig även ett bättre steg, och gör dig mer effektiv. Med andra ord, bara fördelar!

Unselected
5 sätt Yoga kan göra dig bättre på löpning, cykling och klättring

3. Förebygga skada

Du kan se på yogaövningarna som den ying som balanserar sportens yang, dvs. den kommer lätta på den obalans som uppstår i musklerna pga. löpning, cykling och träning. Genom att träna yoga kommer du även upptäcka olika nivåer av smidighet i olika delar av kroppen, som du normalt inte tränar så mycket. Det ultimata är att stärka hela kroppen och göra musklerna smidiga, för att undvika skador. Testa en intensiv stretching av överkroppen, som liknar den "krabbgång" som du säkert gjorde när du var barn, men med armarna bakom axlarna, och inte över huvudet, och håll benen raka.Som det framgår av namnet sträcker övningen ut överkroppen, men även ländryggen, vilket är optimalt för atleter som ofta är i framåtlutande position eller greppar tag.

Unselected

4. Energi

Det är kanske ovant att tänka att en avslappningsövning kan ge energi, när du oftast vill sova efter en sådan typ av övning. Men det är just en av anledningarna till varför yoga är så unikt. De flesta sporter tar ju energi från våra reserver, men yoga tillför syre till blodet och skapar mer energi till både kroppen och sinnet. Så för att få ny energi efter löpningen, cyklingen eller klättringen kan yoga vara allt du behöver.

5 sätt Yoga kan göra dig bättre på löpning, cykling och klättring
Unselected

5. Kom ihåg att andas...

Yoga kan påverka mer än dina muskler och leder, det tränar hela hjärt- och kärlsystemet, skelettet, och - det väsentliga för löpare, cyklister och klättrare - det ökar andningskapaciteten. Dina inre organ kommer även att må bättre av yoga.

Speciellt när det kommer till löpare och cyklister, så är lungkapacitet en viktig pelare - ju bättre den är, desto mer syre cirkulerar i ditt system, vilket innebär att du kan cykla eller springa längre tid. Yogaandning är att andas in långsamt och djupt, och andas ut länge. Du använder då hela din lungkapacitet, och det ökar lungkapaciteten och den generella prestandan. Detta sätt att andas på med mindfullness, kan även ge ökad stabilitet för klättrare, och ge lugn i stressiga situationer.

Unselected

Du kanske även gillar

rullskridskor eller inlines

Hur håller jag motivationen för att träna uppe?

Du har all motivation som krävs, och vill äntligen börja sporta igen! (Efter uppehåll av olika orsaker...) Ta del av några tips för att fortsätta med träningen i längden, och hålla motivationen på topp! Mål: hitta takten och hålla den... kort sagt, det är dags att ta tag i träningen igen!

Stretchband

4 STRETCHÖVNINGAR MED TRÄNINGSBAND

Postural stretchning är en träningsmetod som stretchar musklerna. Om du tränar det regelbundet upprätthålls musklernas kvalitet, du blir smidigare och mer rörlig.

Vandringsstrumpor

Så förebygger du blåsor och skavsår

Det är tyvärr vanligt att få blåsor på fötterna när man vandrar. Ibland kan de tvinga en att gå hem igen, eller blåsa av morgondagens vandring. Här berättare vi varför blåsor uppstår, och hur du undviker dem.

Teaser Lisa

Power by Lisa

Lisa: Lic personlig tränare & träningsinspiratör, elitmotionär.