När du väljer simfenor ska du ställa dig själv två frågor. Vilken nivå är du på, och vad är syftet med träningen?

Därefter finns det några andra viktiga saker du bör fundera över: din storlek (dvs. på fotfickan), simfenornas längd, hårda eller mjuka simfenor och vilken typ av modell du vill ha.

Träningsnivå

Upptäck våra tonifins

Vårt team har tagit fram de här långa simfenorna för vana simmare som vill träna musklerna på baksida lår och rumpa.

Korta simfenor

Korta simfenor

Om du främst vill träna kondition bör du välja ett par simfenor med ett kort blad. Du får inte en lika kraftfull framdrivning med korta simfenor. Istället kommer du att ta fler bentag, vilket tränar konditionen.

Muskelträningen (rumpa, lår och vader) blir inte riktigt lika effektiv som med ett par simfenor med långa blad.

Långa simfenor

Långa simfenor

Om du hellre vill träna upp dina muskler kan du välja ett par simfenor med  ett långt blad. När bladet är längre får du mer motstånd i vattnet, vilket betyder att musklerna får arbeta hårdare. Musklerna i ben och rumpa kommer alltså att få jobba extra om du använder långa simfenor.

Du kommer även att känna dig snabbare  i vattnet tack vare de långa, mjuka rörelserna.

Så väljer du rätt simfenor

Hårda simfenor

Simfenornas hårdhet beror på densiteten i materialet. Om simfenorna är hårda kommer du att behöva ta i mer, vilket betyder att du tränar både muskler och kondition. Ju hårdare material simfenorna är gjorda av, desto mer måste benen ta i för varje bentag, eftersom motståndet i vattnet är större.

Hårda simfenor brukar främst användas av vana simmare eftersom det kräver mer muskelarbete. Om du tränar rehabilitering eller om du har en muskel- eller ledskada kan det vara bra att använda en mjuk eller medelhård simfena.

Så väljer du rätt simfenor

Medelhårda simfenor

Medelhårda simfenor är ett bra alternativ om man befinner sig på medelnivå. De hjälper dig att träna kondition, men stärker även musklerna. De är inte riktigt lika ansträngande att använda. Medelhårda simfenor ger ett mjukare motstånd för något mjukare rörelser.

Så väljer du rätt simfenor

Mjuka simfenor

Simfenor med ett mjukt blad ger en mjuk rörelse i vattnet. Du kommer att röra dig följsamt, naturligt och effektivt. Motståndet i vattnet är mindre, och det är inte lika ansträngande för musklerna. Däremot följer de dina rörelser och det blir enklare att förflytta sig i vattnet.

Mjuka simfenor kräver alltså inte lika hårt muskelarbete och det kommer att ta lite längre tid att komma i form. De passar därför bra för nybörjare som vill börja lite lugnare.

Fotfickan på simfenorna

Den delen där du fäster foten kallas för fotficka. Det är en viktig del av simfenorna eftersom den ser till att foten sitter där den ska så att bentagen blir effektiva. Det finns två olika modeller, hälremsfenor och helfotsfenor.

Om du har möjlighet är det en bra idé att prova simfenorna innan du köper dem, så att du kan känna efter vad som passar dig och hur de sitter på just dina fötter.

Så väljer du rätt simfenor

Hälremsfenor

Med hälremsfenor får du bättre rörelsefrihet i både ankeln och foten, samtidigt som simfenorna sitter säkert på plats. Eftersom man kan röra sig bättre är det dessutom inte lika vanligt att få kramp med hälremsfenor.

Så väljer du rätt simfenor

Helfotsfenor

Helfotsfenor ger stöd åt hela foten och håller den stilla i en naturlig position.

Med helfotsfenor är hela foten i ständig kontakt med simfenan. Varje rörelse överförs både snabbt och precist. Bladet omvandlar alltså din exakta fotrörelse till kraft i vattnet.

Nu har du förhoppningsvis lite mer kunskap om simfenor. Det är viktigt att du väljer utifrån din träningsnivå och dina mål, men du bör även fundera på om du vill ha långa eller korta simfenor, hårda eller mjuka simfenor och om du vill ha hälremsfenor eller helfotsfenor.

Läs andra artiklar