hydrodynamik-i-crawl

Simträning: hydrodynamik i crawl

Det är viktigt att komma ihåg att simning framförallt är en glidsport! Men eftersom vatten är 1000 gånger mer kompakt än luft, så är det inte alltid lätt att röra sig smidigt. Om du får in rätt teknik blir det enkelt och roligt!

För att simma effektivt, och få känslan av glid och fart, måste simmaren inta en position som förhindrar vattnets drag. Positionen måste vara i rak linje och så stabil som möjligt, för att vara tillräckligt hydrodynamisk.

Kom ihåg: att kämpa mot vattnet kommer inte hjälpa dig. När du simmar är vattnet alltid på din sida, så använd dig av dess kraft! Från ord till handling, låt oss förbereda våra muskler för att förvandla oss till undervattensprojektiler!

50 Min - 1 h pass - simträning - hydrodynamik i crawl

UPPVÄRMNING

Värm upp i 20 min för att väcka alla dina leder och muskler. Målet är att börja integrera maximal glidkänsla genom att öva på rätt position.

300 meter (50 m crawl / 50 m ryggsim)

4 x 50 meter start med "pil"-dykning (låt dig själv glida så snart du kommer i vattnet)

4 x 50 meter benspark på sidan (25 m höger sida / 25 m vänster sida)

Kom ihåg att dricka under vilopauserna!  

TOTAL: 700 meter  

TILLFÄLLIGA

Här tipsar vi om olika simövningar. De hjälper dig att få en bättra känsla i vattnet, och att anpassa dina rörelser för att minska vattenmotståndet mot din kropp så att du kan ta dig fram smidigare med bättre glid.

3 x 100 meter catch-up crawl

3 x 100 meter crawl (med 3 vågformade rörelser i varje fas i vattnet)

3 x 100 meter 3, 5, 7 crawl (växla andning på var 3:e, 5:e och 7:e)

100 meter (kombinera allt: catch-up crawl / 3 vågformade rörelser / 3, 5, 7)

Kom ihåg att dricka mellan varje set!  

TOTAL: 1000 meter 

Återhämtning - simträning - hydrodynamik i crawl

snorkel

Prioritera muskelavslappning under återhämtningsfasen. Fokusera på din simteknik, känn glidet och kämpa inte emot vattnet. Att använda snorkel minskar drag från andning på sidan.

300 meter med snorkel, stänk så lite som möjligt

TOTAL: 300 meter

Totalt pass: 2000 meter

Klappa dig på axeln! Nu är träningspasset över. Två kilometer på en timme, det ska du vara stolt över!

Om du vill göra ett träningsprogram som är mer gediget för hela kroppen kan du anpassa det efter dina önskningar och behov. Den här typen av simträning fokuserar framförallt på att motverka hinder och drag. Den gör att du simmar både snabbare och längre, med minsta möjliga ansträngning. Ju bättre linje din kropp har i vattnet, desto mindre turbulens skapar du, och simningen blir mer effektiv!  

Till sist, kom ihåg att få i dig vätska, och stretcha så du inte får muskelvärk dagen efter. Ta gärna en kall dusch, då det bidrar till bra blodcirkulation och snabbar på återhämtningen.  

Du kanske även gillar

Träning-för-simning-i-öppet-vatten

Träning för simning i öppet vatten

Låt oss bege oss till badhuset, för att träna på simteknik för öppet vatten. Att simma i bassäng gör dig redo för att börja simma i öppet vatten, och du kommer lära dig de tekniker som är absolut nödvändiga att bemästra utomhus.

Hur du tränar andningsteknik

Crawl - träna din andning

Har du svårt att andas när du simmar? Bloggen tipsar om hur du kan öka din lungkapacitet och få till rätt andningsteknik för att simma bättre. Gå dit nu.

Teknik för simning i öppet vatten

Teknik för simning i öppet vatten: Andning och Riktning

Att känna till hur du håller rätt kurs och andas rätt när du simmar i öppet vatten kan hjälpa dig på vägen. Läs våra tips för simning i öppet vatten här.