Så väljer du rätt skridskor för ishockey

Så väljer du rätt skridskor för ishockey

Oavsett om du är nybörjare på hal is eller hockeyproffs behöver du ett par skridskor på fötterna! Vi har sammanställt alla våra tips och råd för att hjälpa dig att välja rätt skridskor till ishockeyn.

Hockeyspelare måste vara både flitiga och rätt utrustade för att kunna spela säkert, och det viktigaste träningsredskapet är skridskorna. Ett par bra skridskor bör väljas med flera olika kriterier i åtanke, och vi hjälper dig att reda ut dem.

Ishockey, en kusin till landhockeyn, har funnits sedan 1800-talet och har sitt ursprung i Kanada i Nordamerika. Även om ishockey var väldigt populärt redan på den tiden så fick sporten sitt genomslag när den blev en olympisk gren under de olympiska spelen 1920.

Så väljer du rätt skridskor för ishockey

Om ishockey: varför är det så viktigt att välja rätt skridskor?

I dag spelas ishockey av hundratusentals människor runt om i världen. Regler och tävlingar styrs för närvarande av International Ice Hockey Federation. En av de största och mest kända hockeyligorna i världen heter National Hockey League (NHL) och spelas i Nordamerika. Vinnarna av slutspelet tilldelas pokalen Stanley Cup.

Träningar och matcher hålls i ishallar på en hockeyrink. Isen måste skötas om så att den är optimerad för spel.  För att kunna åka korrekt på isen och för att man ska få ett optimalt spel är det viktigt att spelarna använder ett par hockeyskridskor som sitter som de ska. Vilka skridskor som är bäst beror på två saker – skon och användaren.

Så väljer du skridskor för ishockeyn

När du väljer sportutrustning är det viktigt att sträva efter optimal komfort. På så vis kan du lägga all fokus på att förbättra din teknik. Detta gäller all utrustning, och särskilt dina skridskor. Rätt modell gör att du kan träna bekvämt och helt utan besvär. För att du ska hitta rätt har vi sammanställt en lista över några punkter du bör ta hänsyn till när du väljer skridskor.

– Bra skydd: Både träningar och matcher kan vara riskfyllda. Pucken kan göra riktigt ont om man får den på fel ställe och har man otur kan man råka bli sparkad av en annan spelare. Det kan till och med leda till allvarliga skador och därför är det jätteviktigt att man har rätt skydd under både träning och match.

Av den anledningen liknar hockeyskridskorna ett par kängor med ett högt skaft. På så vis är både foten och en bra bit av benet skyddade mot stötar, slag och sparkar.  Skridskorna har ofta även extra vaddering över anklarna. Om du vill ha ett ordentligt skydd för fötter och ben bör du leta efter extra slitstarka skridskomodeller som är gjorda i material som kan stå emot sparkar från andra skridskoblad.

– Bra fart: Av de olika sporter som utövas på is är hockey absolut den mest fartfyllda.  Det är inte bara pucken som rör sig blixtsnabbt, utan alla spelarna måste hålla samma höga tempo. Det leder till att spelet blir mycket intensivt. Men om du vill kunna röra dig lika snabbt som pucken krävs det att du har rätt teknik och rätt skridskor på fötterna.

Många saker påverkar hur snabbt du kan förflytta dig på isen – särskilt bladen på dina skridskor. Rätt blad ger dig mer följsamma rörelser så att du kan åka både snabbt och smidigt över hela isrinken, utan ansträngning

– Lätt att byta riktning:  Som vi tidigare har nämnt så rör sig pucken i extremt hög hastighet. Rekordet är 183 km/h!  Därför är det viktigt att spelarna kan hänga med och byta riktning i takt med att pucken färdas över ishockeyrinken. Ett enda slag med klubban kan ju innebära en helomvändning i spelet. Dina skridskor måste alltså klara en sådan rörelse utan att du riskerar att skada dig. Samtidigt måste de garantera god stabilitet på isen.

Så väljer du rätt skridskor för ishockey

Valet av skridskor beror på spelaren

Nu när vi har gått igenom varför ett par väl valda skridskor är så viktigt behöver vi gå igenom vad du ska tänka på för att välja rätt modell.

Rätt modell är individuellt. Det beror alltså främst på själva spelaren och hur deras träningsprofil ser ut. Därför bör du hädanefter fundera på hur din träning ser ut och vilken kategori du hamnar i.

Så väljer du rätt skridskor för ishockey

Vilken nivå är du på och hur ofta spelar du?

Ishockey spelas på flera olika nivåer, och din spelnivå påverkar ditt val av träningsutrustning. Ju oftare och mer intensivt du spelar, desto viktigare blir kvaliteten på utrustningen.

– Nybörjare (1–2 timmar i veckan): du har precis börjat spela och kan därför välja ett par skridskor för fritidsbruk. De är ofta lättanvända och bekväma, vilket är perfekt för att prova på sporten och lära sig att åka. 

– Van och erfaren spelare (2–4 timmar i veckan): du börjar lära dig tekniken och försöker försiktigt öka tempot i ditt spel. Du gör rätt i att välja en lite bättre, bekvämare och mer teknisk skridsko.
– Hög nivå (4–5 timmar i veckan): när du börjar spela ofta är det viktigt att du kan röra dig smidigt och snabbt på isen. Därför behöver du ett par skridskor som hjälper dig att göra snabba vändningar så att du kan hänga med i spelet. 

– Elitnivå (mer än 5 timmar i veckan): nu behöver du de bästa skridskorna på marknaden! Leta efter ett par riktigt bekväma skridskor som dessutom skyddar både fötter och ben, och som ger dig utrymme att spela snabbt och tekniskt.

I takt med att din spelnivå ökar och träningspassen blir mer frekventa behöver du anpassa din träningsutrustning, i synnerhet dina skridskor, så att de når upp till dina krav.

  Ishockey kräver både snabbhet och teknik och är därför en väldigt intensiv och fysiskt ansträngande sport.

Så väljer du rätt skridskor för ishockey

Din spelstil

Alla spelare har olika spelstil och din stil påverkar ditt val av skridskor. Även om olika skridskor främst används beroende på vilken idrottsgren man tränar på isen (ishockey, konståkning m.m.) så kan din personliga spelstil också avgöra vilka skridskor som passar dig bäst. Låt oss förklara varför – olika spelstilar kräver nämligen skridskor med olika egenskaper.

– Kraft: spelare som vill ha mycket kraft i sina rörelser behöver en modell som är mjukare och mer flexibel upptill i skaftet. Skridskorna ska också ha ett styvare blad som enkelt för över energi. 

– Rörelse: vissa spelare vill kunna röra sig smidigt och byta riktning snabbt. Då behöver skridskorna vara styvare i höjd med plös och hälsena, och själva skon måste ge bra stöd åt foten.

Så väljer du rätt skridskor för ishockey

Fotens form

Eftersom alla fötter är olika finns det även olika skridskomodeller. Innan du väljer skridskor bör du därför kontrollera vilken kategori du hamnar i, t.ex. om du har breda eller smala fötter.

Att ta hänsyn till formen på fötterna är viktigt för att skridskorna ska vara sköna att bära.

Så väljer du rätt skridskor för ishockey

Skridskons olika delar

En skridsko består av olika delar som kan påverka ditt spel. Båda följande punkter är viktiga att ta hänsyn till om du vill kunna spela tekniskt och prestera så bra som möjligt.

– Bladet: Till skillnad från bladet på konståkningsskridskor är inte bladet på en hockeyskridsko längre än själva skon, utan i stället lika långt. Normalt sett är bladet relativt smalt och något böjt fram- och baktill för att man ska kunna åka i hög hastighet. Detta kan dock skilja något mellan olika modeller. Beroende på din spelstil och dina preferenser bör du fundera på vilken typ av skridskoblad du vill ha.

– Höjden: En skridsko är utformad som en hög känga och täcker hela din fot inklusive ankeln, samt en del av skenbenet och vaden. Anledningen till att den går högt upp på benet är för att du ska vara skyddad mot snabba puckar och eventuella stötar eller sparkar mot foten och benet. Höjden varierar mellan olika skridskomodeller. De högre modellerna ger mer stöd för foten och därmed bättre stabilitet.

Så väljer du rätt skridskor för ishockey

Så sköter du dina skridskor

När du har valt rätt skridskor bör du också fundera på hur de ska skötas för att hålla länge. Om du vill kunna använda dem på så många träningar och matcher som möjligt är det faktiskt viktigt att du tar hand om dem på rätt sätt.

Först och främst behöver du kunna transportera dina skridskor säkert och lätt. Om du ser till att ha ett bladskydd och en särskild transportväska för dina nya skridskor kan du känna dig säker på att de är skyddade när du reser till och från träningen. Sedan rekommenderar vi att du slipar bladen med jämna mellanrum så att du glider smidigt över isen.

Annat som kan intressera dig

en familj som åker skridskor utomhus

Så väljer du skridskor för fritidsbruk

Läs våra råd för att få hjälp att välja rätt skridskor för fritidsbruk.

[TREKKING] ROOKII ROAD - Stay curious, Stay Humble

Adventure story & hiking / trekking product test with ROOKII ROAD

Over the years, my friends and I have tried various hikes and mountains in Scandinavia. Lately our focus has been on the Sarek National Park, Sweden. Now is the best moment on the adventure!

varmiskidbacken

Så håller du värmen i backen

Det korta svaret: klä dig i tre lager, och glöm inte att skydda händer och fötter. Så till det lite längre svaret...

rullskridskor eller inlines

Hur håller jag motivationen för att träna uppe?

Du har all motivation som krävs, och vill äntligen börja sporta igen! (Efter uppehåll av olika orsaker...) Ta del av några tips för att fortsätta med träningen i längden, och hålla motivationen på topp! Mål: hitta takten och hålla den... kort sagt, det är dags att ta tag i träningen igen!